Véget ért a pedagógusok idei, 24. nyári egyeteme

Komárom |

<p>A Selye János Egyetem dísztermében rendezett ünnepi megnyitón a közel háromszáz hazai és Kárpát-medencei magyar pedagógus jelenlétében Jókai Tibor, az SZMPSZ országos elnöke nyitotta meg a Kárpát-medence legrégebben működő nyári szakmai továbbképzését.&nbsp;</p>

Az ünnepségen közreműködött a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa és az ének-zenei szakcsoport résztvevői Józsa Mónika és Tóth Árpád karnagy vezetésével. A rendezvény résztvevőit köszöntötte Grezsa István, Magyarország Miniszterelnökségének miniszteri biztosa, Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője és A. Szabó László, az MKP oktatásügyi szakpolitikusa. Molnár Árpád református lelkipásztor és Elek László katolikus esperes kért igei áldást a nyári egyetem résztvevőire. A nyitóelőadást Lackfi János költő, műfordító tartotta, aki frappáns, humorral átszőtt előadásában az irodalomoktatás időszerű kérdéseiről és dilemmáiról szólt. Kitért arra, hogy a költőnek – a közhiedelemmel ellentétben – nincs mindig igaza („ami nem igaz, az még nyugodtan lehet szép”), és hogy a „szóval való munkálkodás lehet közösségi aktus”. Tavaly az akkreditált képzésekre helyezték a hangsúlyt a szervezők, idén a meghirdetett képzéseknek a fele volt ilyen jellegű, ezek az SZMPSZ és a Comenius Pedagógiai Intézet együttműködésével valósultak meg. A többi képzés során az élményszerű, kötöttségek nélküli ismeretszerzést részesítették előnyben a pedagógusok, a szervezők pedig elmondták, örömmel látták, hogy vannak pedagógusok, akik nem az akkreditált képzésekért, az azok után járó kreditpontokért, hanem önmaguk fejlesztése céljából jönnek el a továbbképzésekre. Kiegészítő programként a szervezők koncertet, városnézést, soproni tanulmányutat, valamint ünnepi ökumenikus istentiszteletet iktattak be programba, az utóbbin az ének-zenei szakcsoport tagjainak hangversenyét is élvezhették a résztvevők a református templomban. A Duna Menti Múzeum dísztermében a képzőművészeti szakcsoport résztvevőinek munkáiból nyílt kiállítás, majd a szakcsoportok vezetői összegezték a hét tapasztalatait. Fekete Irén, az SZMPSZ Központi Irodájának vezetője záróbeszédével és Jókai Mór szobrának megkoszorúzásával ér véget az SZMPSZ 24. Jókai Mór Nyári Egyeteme. A komáromi továbbképzéssel egy időben zajlott Kassán a II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetem, ahol két szakcsoportban dolgoznak a pedagógusok. „A Nyári Egyetem sikere abban rejlik, hogy összehangoltan dolgoznak a szervezők, a munkacsoportok együtt gondolkodnak. Támogatják, kiegészítik, erősítik egymást. A Nyári Egyetem lebonyolítása is a közös szellemi erőkifejtés példája” – mondta Jókai Tibor. (v)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?