Galántán közösen szépítik a várost

Galandia, ovi-festés
Galánta |

Együtt festették színesre a Galandia fürdő és a magyar óvoda kerítését önkéntesek. A szervezők szerint a közösségépítő ereje miatt fontosak az ilyen rendezvények.

A Templars Slovakia és Pro Galanta Polgári Társulás támogatásával, a helyi alapiskolák diákjainak bevonásával festettek különféle mintákat a Galandia fürdő kerítésére önkéntesek. Horváth Tamás, a Templars Slovakia Polgári Társulás elnöke lapunknak elmondta, tavaly kezdték el kicsinosítani a fürdő betonkerítését. 

„Szponzorok segítségével először fehérre festettük a paneleket, a városban működő alapiskolák és a művészeti iskola diákjai pedig egy-egy panelre színes motívumokat festettek. Viszonylag hosszú a kerítés, ezért hagyományt szeretnénk teremteni ebből, hiszen még legalább két évre való szakasz maradt festetlenül. Ezzel szeretnénk hozzájárulni, hogy a fürdő környezete kellemesebb és szebb legyen, valamint a gyerekeknek szeretnénk megmutatni, hogy jó érzés önkéntes munkával besegíteni Galánta szépítésébe” 

– fejtette ki Horváth Tamás, aki városi képviselőként tagja a magyar óvoda iskolatanácsának is. Mint mondta, nem szereti a formalitást, hanem azt szeretné, ha az intézménybe járó gyerekek szüleivel megismerkedve jó kapcsolatot alakíthatna ki velük, hogy ha a jövőben lenne a város felé irányuló kérésük, akkor bátran forduljanak hozzá. Egykor ő is ebbe az óvodába járt, így személyes kötődése is van az intézményhez, szép emlékeket őriz róla. 

„Az óvoda örömmel szállt be a szervezésbe, apák napja alkalmából egy közös délutánt tartottunk, volt lecsófőzés, közös játék. Mintegy 60 ecsetet kapott az ovi a polgári társulástól, amelyeket kidíszítve adtunk át az apukáknak, akiket arra kértünk, hogy segítsenek be a kerítésfestésbe, természetesen az anyukák is szívesen csatlakoztak” 

– tette hozzá. A lényeg szerinte, hogy a közösséget összefogják, ami talán faluhelyen könnyebben megy, hiszen jobban ismerik egymást az emberek, de úgy véli, városon is érdemes ezt megpróbálni, és éppen ezek a rendezvények adnak erre jó alkalmat.

A Pro Galanta Polgári Társulás a helyi vállalkozók szervezete. Elnöke, Horváth Zoltán kifejtette, szívesen fogadják és támogatják a város lakosainak bármilyen kreatív tevékenységét. Két héttel ezelőtt például öt helyi tehetséges gyerekeknek adtak át pénzbeli támogatást, hogy fejleszthessék tehetségüket. 

„Úgy gondoljuk, hogy fontos a gyerekeket bevonni a város működésébe. A kerítésfestés ennek egy nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon szép és kreatív módja, amit a jövőben is szeretnénk folytatni” 

– fogalmazott.

A délelőtti tevékenységbe négy iskola tanulói kapcsolódtak be. A Kodály Zoltán Alapiskola hetedikeseit Vígh Annamária pedagógus kísérte el a fürdőbe. Szavai szerint az egyetlen magyar iskolaként elengedhetetlen, hogy bekapcsolódjanak a kezdeményezésbe. Tavaly olyan motívumot akartak választani, amely a magyar gyerekeket megörvendezteti, ezért Bogyó és Babóca nyári, fürdőruhás alakját festették a falra. Idén a szervezők kérésére galántai jelképeket kellett megjeleníteni az önkénteseknek, ezért az Esterházy-kastélyt és a város címerét választották. Ugyanígy a kastély egy részlete jelent meg a Művészeti Alapiskola növendékeinek keze nyomán is a kerítésen. Az intézmény igazgatója, Zuzana Danišková szerint az épület annyira egybeforrt Galántával, hogy azt nem lehetett kihagyni. Ingrid Antalecová pedagógus a Gejza Dusík nevét viselő alapiskola hatodikosait és nyolcadikosait kísérte el, akik nyári témákkal készültek. Elmondása alapján a gyerekeknek tavaly is nagyon tetszett ez az aktivitás, így idén majdnem összevesztek azon, hogy ki képviselje az iskolát. Mivel övék volt a legnépesebb csapat, ezért két panel kidíszítését vállalták. A M.R. Štefánik utcai alapiskola diákjai sem először kapcsolódtak be a festésbe, a gyerekek nagy örömmel érkeztek és a Városi Parkot mint Galánta szívét igyekeztek megjeleníteni a panelen pedagógusuk, Beáta Popluhárová kíséretében.

önkéntesek a galántai óvodában

Délután az óvodában nagyjából hetven szülő vett ecsetet a kezébe, hogy megszépítse a kerítést. Előtte az óvónők apák napja alkalmából szórakoztató programot szerveztek az apukáknak és gyerekeiknek. 

„Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kezdeményezést, amely Horváth Tamás részéről jött, nagy örömünkre rögtön megtaláltuk a közös hangot, mindketten tenni akaró emberek vagyunk. Apák napja alkalmából játékos, kedves, bolondos programokkal készültünk, amelyek lényege, hogy a gyerekek kizárólag az apukájukkal, esetleg a nagyapjukkal töltsenek egy kis időt, alkalmuk legyen az önfeledt játékra. Különféle ügyességi játékokban, versenyekben kellett részt venniük. A játék kezdetén úgy válthatták ki a gyerekeiket, hogy fel kellett ismerniük a kicsi papucsát. Sajnos van olyan apuka, aki még sosem járt az óvodában, ezért próbálunk olyan aktivitásokat kitalálni, amelyek révén kicsit az óvodai élet részei lehetnek, ha csak rövid időre is, illetve szép emlékekkel távozhatnak” 

– részletezte Varga Piroska, az óvoda igazgatója. Az Új Szónak azt is elmondta, hogy a galántai óvodába jelenleg 67 gyerek jár, három csoportba. A mindennapokban az élmény alapú tanulást igyekszenek alkalmazni, gyakran hívják meg a szülőket az óvodába, hogy alkalmuk nyíljon a gyerekekkel a közös időtöltésre és hogy lássák, milyen élet zajlik a falakon belül. Hozzátette, sok vegyes házasságban élő szülő gyereke jár ide, mert az óvodaválasztásnál azt veszik figyelembe, hogy milyen programokat, szolgáltatásokat kínál az intézmény. A családi program keretében a ballagó óvodások szülei búcsúzóul egy rózsafát is elültettek az udvaron.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?