Régió

Város a városban – a párkányi Vadas termálfürdő

Párkány | Egyre gyakrabban hangzik el a párkányi termálfürdő kapcsán: a Vadas tulajdonképpen város a városban.
Gulyás Zsuzsanna

2018. szeptember 12. 09:11

Madártávlatból – a Vadas és környéke légi felvételen (Képarchívum)  

A komplexum nyaranta valóban nyüzsgő városkává alakul, ahol a szabadidős programok és szolgáltatások bő választéka várja a vendégeket. Ők emiatt úgy érezhetnék: ki sem kell mozdulniuk a fürdő területéről. Mégis megteszik. 

Mi az, amit Párkány a fürdőzésen kívül nyújtani tud? Kik és miért keresik fel a várost? Megéri a turistaszezonra alapozva vállalkozást indítani itt? A válaszokat keresve nemcsak a Vadas és a város vezetőit, hanem a vállalkozókat és a turistákat is megszólítottuk.

Kapu Magyarországra

„Párkány Szlovákia legdélebben fekvő városa. Egyediségét főleg jó hírű termálfürdőjének és a történelmi Esztergom szomszédságának, a várossal ápolt közeli kapcsolatának köszönheti. A Mária Valéria hídon átballagva a turista egy másik országban találja magát, vagyis Párkány az idelátogató turistának szimbolikus kapu Magyarország felé. Aki eljön ide, biztosan nem hagyja ki Esztergom, Budapest, illetve a Dunakanyar más attraktív városainak meglátogatását sem” – fogalmazott Eugen Szabó polgármester. A kérdésre, hogy mi az, amit a város a fürdőn kívül kínál a turistáknak, a polgármester példaként a nyáresti programokat, a 3 dimenziós mozit, a galériát és a múzeumot említette. 

A természetbarátok tartalmas túrákat tehetnek a Kovácspataki-hegyekben, horgászhatnak a Dunán és a Garam holtágain. A párkányi és az esztergomi látnivalók gyalogszerrel bejárhatók, de a párkányi kisvonat is igénybe vehető. A nyári kánikulában a fürdőzésen kívül a sétahajókázás is felfrissülést nyújt

– sorolta a további lehetőségeket. 
 

A strandon az is jó…

A Párkányba látogatók elsődleges úti célja mégis a Vadas, ahol az idei szezon nagyon kedvezően alakult. „Szállásaink szinte 100 százalékban elkeltek, a napi vendégek számát pedig a júniusi rossz idő ellenére sikerült megtartani. Pontos adataink még nincsenek, de idén 200–220 ezer egynapos vendéget fogadtunk, és ehhez kell még hozzászámolni a 300–330 ezer vendégéjszakát” – tájékoztatta lapunkat Hogenbuch Endre, a fürdő igazgatója. A fürdő napi befogadóképessége 12 ezer fő. „A Vadas saját kapacitása 1500 személy elszállásolását teszi lehetővé, amit a magánvállalkozók által üzemeltetett szálláshelyek egészítenek ki 2500 férőhellyel” – tette hozzá az igazgató. A fürdőt jellemzően a gyerekes családok választják. „Vendégeink zöme továbbra is hazai valamint cseh nyaraló, de szépen emelkedik a Magyarországról érkező vendégek száma is” – nyilatkozta Németh Lívia, a fürdő menedzsere. A Vadasban mindenki megtalálhatja a pénztárcájához leginkább illő szállást. „A legolcsóbb az autókemping és a turistaház. Legdrágább a Thermal wellnesshotel, ám ár-érték arányban vendégeink itt kapják a legtöbbet. A szálláshoz reggeli, wellnesshasználat, éjszakai fürdőzés, reggeli vízi torna, nyugágy és bizonyos esetekben csúszdapark-belépő is jár” – jegyezte meg a menedzser. 

Ha megéhezik a turista

A visszatérő látogatók, arra a kérdésre, miért választják évről évre Párkányt, a város kedvező fekvését emelték ki. Az idősebbek a fürdőben a termálvizes medencék kellemes hőmérsékletét, a fiatalabbak a csúszda- és kalandparkot dicsérték. 

Nagyon kellemes hangulatú város, ahol elérhető távolságban van minden: az üzletek, a vendéglők és a látnivalók is

– nyilatkozta František Adamec, aki felségével és két kisgyermekével Turócszentmárton mellől érkezett. Bár a fürdő területén volt a szállásuk, esténként a városba jártak vacsorázni. „Több olyan pizzázót és éttermet is találtunk, ahol harmadával kevesebbet fizettünk, mint a fürdőben. A helyi specialitásokat viszont hiányolom az étlapokról. Ugyan van a kínálatban halászlé, gulyás és pörkölt is, de igazán jellegzetes ételt nem tudtunk megkóstolni” – tette hozzá.

Nyári estéken nemcsak az éttermek, hanem a kocsmák forgalma is megnő. „A borús, esős napok is nekünk kedveznek, bár ezekből idén kevés volt” – mondta Lengyel Attila, az önkormányzat idegenforgalmi bizottságának elnöke.

Élet a szezonon túl

Párkányban jelenleg közel harminc étterem, pizzázó, bár illetve kocsma található. „Nyilvántartásunk szerint a Vadason kívül 114 szállásadó működik, amelyek összesen 2130 főt tudnak elszállásolni” – tájékoztatta lapunkat Dudás Ágnes, a városi hivatal sajtóreferense. A Vadason kívül működő szállásadók szerint is erős volt az idei szezon. „

Nyáron nincs probléma. A gondot az év fennmaradó része jelenti. A kerékpárút-hálózat bővítésével és fejlesztésével vonzóbbá lehetne tenni a várost a tavaszi és az őszi hónapokban is 

– vélik többen közülük.

Az idegenforgalmi adóból a városnak évente közel 180 ezer euró jövedelme származik. A Vadas által használt városi ingatanok bérleti díjából befolyt összeg évente mintegy 300 ezer eurót tesz ki. „Szeretnénk kiépíteni a helyi termékeket bemutató központot és a piacot. Bízunk benne, hogy a biciklikölcsönző-rendszer kiépítése is hamarosan megvalósul” – jegyezte meg a polgármester, aki a szezon kibővítésének egyik lehetőségét a hosszúhétvégékre kínált wellness-szolgáltatások kiszélesítésében látja. A fürdő vezetőségétől megtudtuk, folyamatban van egy új, 1200 négyzetméter alapterületű kültéri élménymedence építése is. Jelenleg a tervezése zajlik, átadására két év múlva esedékes. 

2018. szeptember 4. 18:37

Tízkor bezár a fürdőváros
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Híd: az önkormányzatok bevétele emelkedhet

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 31.

Frissítve

Megfontolná a lemondását Kalavská, ha nem indulna el a kórházreform

Vizsgálja a főügyészség a Čistý deň reszocializációs központ ügyét

Szemében látjuk önmagunkat

Új igazgatója van a Czuczor Gergely Alapiskolának

Legfrissebb galériák
Olvasta már?