Van érdeklődés a déli vasúti vonal iránt – fél év múlva kiderülhet, ki lesz az új üzemeltető

vonat
Pozsony/ Dunaszerdahely/ Komárom |

Nyolc vállalattal tárgyal a közlekedési minisztérium a Pozsony – Dunaszerdahely – Komárom vonal üzemeltetéséről. Jövőre újabb váltás jöhet a forgalmas szakaszon.

Bő egy éve a Szlovák Vasúttársaság az osztrák vasúttársasággal együttműködve szállítja az utasokat a déli vasúti vonalon, amelyet korábban tíz évig a cseh RegioJet használt. A megbízásuk viszont csak ideiglenes, ezért a közlekedési minisztérium tavaly június végén új felhívást tett közzé az európai közlönyben. Miriama Švikruhová a közlekedési tárca sajtóosztályának munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy nem hagyományos verseny útján választják ki a közlekedési vállalatot. „Hanem az európai jogszabályokkal összhangban úgynevezett közvetlen odaítélés által. Jelenleg nyolc érdeklődővel folynak tárgyalások. Június 30-ig aktuális a hirdetmény az EU közlönyében, vagyis addig lehet ajánlatokat fogadni. Csak az ajánlatok kiértékelése után derül ki, hogy milyen vállalat gondoskodik majd a közlekedésről” – folytatta Švikruhová. A Szlovák Vasúttársaság is a pályázók között lehet, ezt még december végén erősítette meg Tomáš Kováč szóvivő. Az elmúlt években, a pandémia előtt a Pozsony és Komárom közötti egyvágányos déli vonal egyike volt azon szakaszoknak, ahol a legdinamikusabban nőtt az utasszám. Ezzel együtt pedig a panaszok is, ugyanis a sínpáron jellemzőek voltak a torlódások, balesetek miatt kialakult késések. Arra a kérdésünkre, hogy hogyan kezelné a minisztérium a jövőben ezt a problémát, Miriama Švikruhová azt válaszolta, hogy a vasúti infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó ütemterv alapján járnak el. „A harmonogramban szerepel például a pályán lévő szűk részek felszámolása, vagy az Úszor-Dunaszerdahely szakasz modernizációja” – tájékoztatott Miriama Švikruhová hozzátéve, hogy a bemutatott ütemterv rugalmas, évente aktualizálják majd, és a betervezett projektek száma a rendelkezésre álló pénzügyi kerettől függ.

A vonal első, fővárosi szakaszának modernizációja már kézzelfoghatóbbnak tűnik. A Szlovák Államvasutak a napokban adta be a pozsonyi vasúti csomópont keleti részének modernizációról szóló környezeti hatástanulmányt. Ez alapján, ahogy a TASR hírügynökség írta, 2030-ig fokozatosan fejlesztenék a főállomás, a Nové Mesto-i, a Récsei, és a Vajnory megállók által határolt területet. A tervet, amely keretében javítanák a vasútvonal műszaki adottságait, növelhetik a szakasz kapacitását és a megengedett sebességet, részben állami, részben EU-s forrásokból finanszírozná a vállalat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?