Régió

Vajkai alagút – egy lépéssel közelebb a megvalósítás

Vajka | Heteken belül kiírhatják a közbeszerzési pályázatot a Duna felvízcsatornája alatti alagút átjárhatóvá tételére. A Vízépítő Vállalat (VV) áprilisban megkapta az elvi építési engedélyt az alagút átépítésére.
Kiss Bartalos Éva

2019. május 16. 15:00

Alagút
A környezetvédelmi minisztérium és a VV évek óta szorgalmazza az alagút átépítését

Évekkel ezelőtt merült fel először, hogy alagúttal köthetnék össze a felvízcsatorna által elzárt kis-csallóközi falvakat a bősi vízerőmű másik oldalán lévő településekkel. 2017-ben Sólymos László környezetvédelmi miniszter a helyszínen ellenőrizte az alagutak állapotát. A tervek szerint két átjárót nyitnának meg a felvízcsatorna alatt, az egyiket a személyforgalom, a másikat a kerékpárosok számára. A VV többször hangsúlyozta, hogy a Vajka előtt található alagút megfelelő alternatívat jelent a község és Keszölcés között közlekedő komppal szemben. Stella Ištvánfyová a vállalat vezérigazgatójának irodavezetője lapunk kérdésére megerősítette, hogy április 23-án jogerőssé vált az elvi építési engedély.

„Feltételezzük, hogy júniusban kiírhatjuk a közbeszerzési eljárást a kivitelező kiválasztására“ – fogalmazott Ištvánfyová.

Vajka önkormányzata még 2017-ben véleményezte a tervet, akkor rámutattak, hogy mentő-, vagy tűzoltóautó sem fér el az alagútban és a helyiek által üzemeltetett kisbusz sem felel meg a paramétereknek.

„Kezdetben azt ígérték, hogy tűzoltó- és mentőállomást építenek a faluban. Ebből mára csak egy térköves terület maradt a terveken. A legutóbbi találkozón elhangzott, hogy nincs megfelelő felszerelés és nincs rá anyagi keret” – kifogásolta Álló Donát Vajka polgármestere.

Hozzátette, hogy információik szerint a tűzoltóknak sincs olyan járműjük, amit akkor használhatnának, ha az alagútba riasztják őket bevetésre. „Az elvi építési engedély kiadásához szükséges dokumentációban számolunk a tűzoltók számára kijelölt területtel. A belügyminisztérium és az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat elvi építési engedélyhez kapcsolódó megjegyzése szerint gondoskodni kell arról, hogy biztosítva legyen az esetleges bevetéshez szükséges műszaki felszerelés” – nyilatkozta az irodavezető hozzátéve, hogy a projekt előkészítésének további szakaszában foglalkozhatnak a felszerelés pontosításával és elhelyezésével.  Ištvánfyová azt mondta, hogy nem a VV feladata dönteni a tűzoltóság, valamint a mentőegységek jelenlétéről, ez az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat feladata.

„Folyamatban vannak a tárgyalások, egyelőre nem tudunk véglegeset mondani az ügyről” – írta Zuzana Farkasová az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat szóvivője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A párkányi régióban is előretörtek Kotlebáék

Feledésbe merült, hogy Kotleba le akarta dönteni a Kossuth-szobrot?

A madárinfluenza új altípusát találták csirkékben Kínában

Megéri a hazai baromfit vásárolni

Szenc

Szenc városa fizetőssé teszi a parkolást a vasútállomáson

Smer

13. nyugdíj és családi pótlék – ezt ígéri a Smer választási programja

Tomi Kid

Tomi Kid Marinnal bokszol a galántai gálán

Baradla-barlang

Tesztelik a Baradla-barlang gyógyhatását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.