Régió

Útravaló az érettségizőknek

GALÁNTA | Ünnepélyes könyvátadás volt kedden a galántai gimnáziumban. A végzős diákok a Kárpát-medence Intézet kiadványait vették át a szervezet vezetőjétől.
Tornyai Bianka

2021. május 16. 18:30

KZG
A Kodály Zoltán Gimnázium két végzős diákja, Kiss Beáta és Keszeg Viktória, illetve a két osztályfőnök, Kovács Péter és Udvaros József vette át az aján- dékcsomagot (A szerző felvétele)

A Kárpát-medence Intézet két könyvéből és egy pakli kártyából álló ajándékcsomagot vett át a galántai Kodály Zoltán Gimnázium két végzős diákja, Kiss Beáta és Keszeg Viktória, illetve a két osztályfőnök, Kovács Péter és Udvaros József az érettségiző osztályok képviseletében. Azért kellett ilyen formában megtartani az átadást, hogy a koronavírus miatt hozott korlátozásokat be tudják tartani, de később minden diák megkapja az ajándékcsomagot. 

Örömmel segítettek

Az ünnepség főszervezője a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Mézes Rudolf bevezetőjében elmondta, októberben, a koronavírus második hulláma elején kereste őt fel Mács Ildikó, a miskolci Felvidék Ház szakmai igazgatója azzal, hogy a Kárpát-medence Intézet szeretne hétezer könyvcsomagot szétosztani a Kárpát-medencében élő magyar érettségizők között és szeretné, ha segítséget nyújtana a megvalósításban, vagyis vállalná, hogy összeállítja a Szlovákia-szerte érettségire készülő diákok listáját. “A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége örömmel vállalta, hogy összeállítja a Szlovákia 13 régiójában működő 23 magyar tannyelvű gimnázium 697 diákjának listáját és megszervezi a könyvcsomagok átadását. Az első ünnepélyes átadás Galántán, Kodály Zoltán városában, az ő nevét viselő gimnáziumban valósult meg” - fogalmazott Mézes Rudolf.

Bíznak a fiatalokban

Dr. Szabó Pál Csaba, a szegedi Kárpát-Medence Intézet Trianon Múzeumának igazgatója az átadáson kifejtette, megtisztelő, hogy az üzenetük célba ért, és megvalósulhatott a rendezvény. “A legfontosabb, hogy megtaláljuk azokat a fiatal, a felnőttkor küszöbén álló egyéneket, akik a legtöbbet tudnak tenni a magyarság megmaradásáért. Nemcsak egy csomagot szeretnénk átadni az érettségizőknek, hanem gyakorlati, lelki segítőket is a külhoni magyaroknak” - fejtette ki dr. Szabó Pál Csaba. A jelenlévőknek röviden bemutatta az ajándékcsomag egyes darabjait. Az egyik a Fájó Trianon című kiadvány, amely a trianoni békeszerződésről szóló, képekkel, korabeli fotókkal, a II. világháború eseményeinek leírásával gazdagon illusztrált szöveggyűjtemény. A második a Trianon kártya, a magyar kártyának egy változata, amelynek lapjain jelentős történelmi események, fontos személyiségek szerepelnek. Dr. Szabó Pál Csaba szerint játék közben, a játékosok tudatalattijában ér el hatást, nem az a célja, hogy történelmi tanulmányokat írjanak a játékosok. A harmadik kiadvány a Kárpát-medence Útikönyv az első útikönyv, amely a Kárpát-medence legszebb, legérdekesebb történelmi és turisztikai látnivalóit, kirándulóhelyeit foglalja össze. “A mai fiatalok számára is érdekes és hasznos kiadvány ez, a legmodernebb formában, a legjobb szerzők segítségével összeállított könyv, amely 30 tematika alapján ad ötleteket arra, hova érdemes elutazni, milyen helyeket érdemes felkeresni a Felvidéktől Kárpátaljáig, a Dunántúltól Székelyföldig. Nemcsak a fiataloknak, hanem az egész családnak ajánljuk napi használatra, ha például koncertre, kirándulásra, vagy sítúrára szeretnének menni” - egészítette ki a múzeumigazgató. 

A kapcsolatok megmaradnak

Mács Ildikó, a miskolci Felvidék Ház igazgatója elmondta, köszönettel tartozik Mézes Rudolfnak a hatalmas segítségért. Egykori pozsonyi gimnazistaként örül annak, hogy még mindig megvan a köldökzsinór Magyarország és a Felvidék között és úgy látja, az itt élő magyarok örülnek, hogy Magyarország figyel rájuk. Hozzátette, saját tapasztalatból tudja, hogy az anyanyelvén tanuló diákból bármi lehet, ami csak szeretne lenni. “Ezzel ellentétben a szlovák iskolában tanuló magyar gyerekek elsősorban nyelvet tanulnak, de mire azt megtanulják, a tananyaggal hatalmas lemaradásaik vannak” - mondta Mács Ildikó. A diákok nevében Kiss Beáta köszönte meg az ajándékokat, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egyszer talán a most végzős diákok gyerekei is ugyanezeket a padokat koptatják.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský

Júliustól a körzeti orvosok és a gyermekorvosok is oltanak

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

*

ZÖLD ÚT a nyári utazásoknak

v

Halálos baleset történt Pográny mellett

Tőketerebes

Újabb hidat zártak le a Tőketerebesi járásban

rendőrség

Áthajtott a piroson – egy rendőrautóval ütközött

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.