Régió

Ünnepel a Kisbojtár

Párkány | Szombaton ünnepli fennállásának 35. évfordulóját a párkányi Kisbojtár gyermek-néptáncegyüttes.
Gulyás Zsuzsanna

2017. május 24. 20:29

Akadnak, akik felnőttként profi táncosként kamatoztatták mindazt, amit kisbojtárosként tanultak. Sokan gyermeküknek adták tovább a stafétát. Mások nosztalgiával emlegetik táncos éveiket. Egyben viszont mindannyian egyetértenek: a Kisbojtárban töltött évek olyan öntudatot és tartást adtak, aminek az élet minden területén hasznát vették.

Az 1982-ben alapított Kisbojtár a párkányi régió egyik legismertebb hagyományőrző csoportja. 1983-ban a zselízi országos népművészeti fesztiválon dobogósok lettek – a zsűri nekik ítélte a harmadik díjat. A következő években már sorozatosan ők kapták a fődíjat, és más versenyeken is rendszerint elsők lettek. „A népzene és a néptánc megszerettetése ugyanolyan fontos, mint az irodalom, a színház vagy a képzőművészet megismertetése” – fogalmazott Hégli Marianna, a csoport vezetője. A rangos hazai és külföldi versenyeken, fesztiválokon való részvétel mellett a Kisbojtár tizenöt éven át szervezte Párkányban a Duna menti Folklórfesztivált. A Csemadok Országos Választmányának vezetősége a csoportot a Csemadok Kiváló Népművészeti Csoportja címmel, vezetőjét a Csemadok Kiváló Népművésze címmel tüntette ki. 1999-ben megkapták Párkány Pro Urbe díját. A Kisbojtárnak jelenleg hatvankét tagja van. A csoporton belül Szűcs Zsuzsanna vezetésével működik egy óvodásokból és kisiskolásokból álló kiscsoport is. Ők is szerepelni fognak a szombati gálán. A műsor szombaton 18 órakor kezdődik a párkányi művelődési központban. A gálát – amelyre már minden jegy elkelt – az Ifjú Szivek táncosainak vezetésével táncház követi.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"276573","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"368","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Villáminterjú Hégli Mariannával, a Kisbojtár gyermek-néptáncegyüttes vezetőjével

35 év alatt pontosan hány gyerek, mennyi koreográfia, próba és fellépés?

1807 gyerek fordult meg a csoportban. 24 koreográfiát gyakoroltunk be. 2659 próbánk és 1068 fellépésünk volt. 9 országban jártunk.

24 különféle koreográfiához nyilván több rend ruha kell…

Tíz rend ruhánk van.

Hogyan és hol készülnek?

Igyekszünk az eredeti helyén elkészíttetni. A Gömöri táncokhoz például Gömörben, helyi varrónőkkel varrattuk őket. Ha valami miatt helyben nem találtunk varrónőt, akkor az eredeti viselet alapján párkányi, nánai asszonyokkal csináltatjuk meg.

A táncosoknak fontos a kényelmes, strapabíró lábbeli.

Mi a helyzet a cipőkkel és csizmákkal?

Ezeket Budapesten vásároljuk. Viszonylag drágák, ezért nem a szülők pénztárcáját terheljük vele, hanem támogatásból vagy pályázati pénzekből vesszük meg. Szerencsére egy jó cipő sokat és több táncost kibír.

Van kedvenc koreográfiája?

Mivel Kéménden születtem, a Kéméndi táncok állnak hozzám a legközelebb.

Az elmúlt 35 évre visszatekintve mire és kire a legbüszkébb?

Arra, hogy meg tudtuk őrizni a csoportot. És a táncosokra, akik innen indultak. De elsősorban a fiamra, Dusanra. (Hégli Dusan Muharay-díjas koreográfus, rendező, az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti vezetője, Az év alkotója lett idén Magyarországon – a szerk. megj.)

Hol tart majd a csoport öt év múlva?

Bízom benne, hogy a kerek jubileumra fogunk készülni. Addig pedig táncolunk. A magunk és mások örömére is.

Önnek ajánljuk

Éljünk a választás jogával, és ne hagyjuk magunkat félrevezetni!

Csontit, a Sátor-bűnbanda tagját 22 évre ítélték

EXKLUZÍV: A dunaszerdahelyi leszámolás után megjelent cikkünk először az ujszo.com-on!

Délután erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

Kötelező szabadtartás a tojástermelőknél

Kuciak-gyilkosság: Peter Tóthot kihallgatja a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?