Újra működik az ország egyetlen vízmeghajtású kendertörője

A malom óriási szerkezete elképesztő látványban részesíti a látogatókat
Kiskovácsvágása (Kováčová) |

Ismét zöld utat kapott a hagyományos kézműves mesterségek bemutatása a Kassai kerület területén. A Rozsnyóhoz közeli kiskovácsvágási vízmalomban helyreállították a kendertörőt, amelynek köszönhetően a látogatók a vízmeghajtású berendezés működését is megcsodálhatják. Az ökoturizmus elvein alapuló látványosság felújítását a megye Terra Incognita programja biztosította.

A szóban forgó vízimalom az elmúlt két évben jelentős érdeklődésnek örvendett a nyilvánosság és a média részéről. A szerkezet Andrássy családhoz kötődő története a hazai és külföldi turisták, valamint az iskolák, egyetemek és a hazai utazási irodák által szervezett kirándulások vonzerejévé vált. Míg kívülről nemrégiben a szerkezethez tartozó kendertörő gép is elkészült, a belső térben megőrizték a lisztgyártás eredeti műszaki berendezéseit és gépeit. „Ez a vízimalom a régió egyik igazi ékköve. Majdnem érintetlenül megmaradt, és tulajdonosainak köszönhetően ma már a fiatal generációk is megismerkedhetnek a molnármesterséggel. A malom tavaly egy malomkerékkel és egy fából készült káddal bővült, amelyek létrehozását a kassai önkormányzat támogatta a Terra Incognita program keretében. Idén egy olyan felújított kendertörővel egészült ki, amely sehol máshol nem látható Szlovákiában” – mondta a hétfői megnyitó során Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke.


Rengeteg érdeklődő

Ahogy azt a malom tulajdonosaitól megtudtuk, a faluba látogatók többnyire célzottan látogatnak el, annak ellenére is, hogy a krasznahorkai vártól csak néhány kilométerre található. A mindössze néhány tucatnyi lakossal rendelkező falu nyugodt környezetének köszönhetően közkedvelt célpontként szerepel a turisták körében. A helyiek csak "Kis Kassaként" emlegetik a települést. A malom újjáélesztéséről és népszerűsítéséről a helyiek által is jól ismert Lyócs család gondoskodik. A malomkeréknek és a vályúnak köszönhetően a malom tavaly újra életre kelt, a kendertörő gép felújítása pedig ismét magasabb szintre emeli a hagyományos kézművesség bemutatását. „Régen a kendermalmot kizárólag a nők használták, különösen késő este, amikor nem volt őrlés. Az előzőleg beáztatott és megszárított kenderbálát fából készült bálák alá tették, így elválasztva a szár rostos részét a fás résztől. Az így megtört kendert ezután tovább lehetett feldolgozni. A projektünk célja az is volt, hogy az egyes gépek között fogaskerekekként szolgáló bőrszíjakat szereljünk fel, és ezzel javítsuk a malomtechnológia általános szemléletét, amelyet a látogatók már ma is megcsodálhatnak a malomban tett túra során” – magyarázta lapunknak a projekt részleteit Lyócsa Géza, a malom tulajdonosa.


Népszerű ökoturizmus

A vízimalom újjáélesztését a kassai régióban is egyre közkedveltebbé váló ökoturimzusra való tekintettel Lenka Vargová Jurková, a Kassai Régió Turizmus turisztikai szervezet ügyvezető igazgatója is pozitívan értékeli. „A molnároknak tudniuk kellett, hogyan kell felépíteni, megjavítani vagy szükség esetén szétszedni egy malmot. Olyan emberek voltak, akiket mindenki tisztelt, és szolgáltatásaikat messze földön keresték a birtokok. Nem volt ez másképp a kkiskovácsvágási malom esetében sem. A helyreállítása új látnivalókat hozott a régióba, amelyek kiemelik őseink alkotó munkáját. Ugyanakkor azt is ki kell emelni, hogy a Lyócsa család nem csak magát a túrát kínálja, hanem egy olyan helyet, ahol kellemes perceket tölthetnek el a látogatók” – mondta Vargová Jurková.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?