Új tűzoltóparancsnok a nagymegyeri és izsapi önkénteseknél

Varga Tamás 16 éve dolgozik rendőrként, 3 éve vezetői pozícióban (A szerző felvétele)
Nagymegyer/Izsap |

A Nagymegyeri és Izsapi Önkéntes Tűzoltó Testület élére új parancsnokot választottak Varga Tamás személyében.

Az új parancsnok a legutóbbi testületi ülésen mutatkozott be a városvezetés előtt. A képviselő testület egyöntetű kézfeltétellel szavazta meg az önkéntes tűzoltók évzáró ülésén és a Járási Tűzoltó és Mentőszolgálat által megválasztott Varga Tamást. Az új parancsnok Szarka Lászlót váltotta, aki a lakszakállasi testülethez csatlakozott.

„16 éve rendőrként dolgozom, több mint 3 éve vezető beosztásban, úgyhogy van némi tapasztalatom az emberek vezetésével kapcsolatban. Hivatalosan 2020-tól vagyok a helyi önkéntes tűzoltóknál. Gyermekkoromban jártam tűzoltóversenyekre, de akkor nem voltam tag, az önkéntességet csak az utóbbi pár évben vállaltam”

– mondta el Varga Tamás.

Az önkéntes tűzoltóságnak alapvetően két szervezete létezik, részletezte az Új Szó olvasóinak a parancsnok. Az egyik az Önkéntes Tűzoltók Testülete (DHZ, illetve ÖTT), mely tulajdonképpen polgári társulásként működik. Ez a csapat nem jár bevetésekre, viszont a tagjai így is nagyon elfoglaltak, ugyanis hozzájuk tartozik a fiatalok nevelése, tűzmegelőzési témájú rendezvények, előadások, bemutatók szervezése, valamint a különféle helyi kulturális rendezvények biztosítása. A nagymegyeri és izsapi önkénteseknek összesen 49 tagjuk van. A másik szervezet a Falusi, illetve Városi Önkéntes Tűzoltók Testülete (DHZO, vagy DHZM), amit minden 500 lakost meghaladó településnek kötelező jelleggel létre kell hoznia. Akik itt tagok, szintén önkéntes tevékenységet végeznek, nincsenek szerződéses kapcsolatban a várossal, viszont – a hivatásosok mellett, az önkéntes tűzoltók közül – egyedül ők járhatnak bevetésekre. A Nagymegyeri és Izsapi Önkéntes Tűzoltók Testülete csaknem 15 tagot számlál.

„Ennél a testületnél komoly követelmények vannak. El kell végezni egy alapkurzust, el kell sajátítani a technikai eszközök használatát, emelett be kell tölteniük a 18. életévüket és egészségügyi bizonyítvánnyal kell rendelkezniük. Önkéntes tűzoltóként egyedül ők járnak tüzet oltani, balesetekhez segítséget nyújtani, útlezárásokhoz, csapadék elszivattyúzásához. Használhatják a kék villogót és bevetési ruhába öltözve vonulnak a helyszínre. Életmentő és vagyonmentő feladatokat végeznek”

– magyarázta el a parancsnok. E két szervezet között természetesen átfedések vannak, több önkéntes mindkét szervezetnél aktív tag.

Amennyiben a városnak az önkéntesek segítségére van szükségsegítsége, először őt értesítik (A szerző felvétele)

A tavaly átadott, felújított Izsapon található tűzoltószertárban egy ideig csupán egy Mazda típusú kisebb tűzoltókocsi állt, majd néhány évvel ezelőtt a város kapott az államtól egy újabb Iveco típusú járművet, motorral, víztartállyal és többféle szerszámmal felszerelt nagyobb tűzoltóautót, így már két gépjármű áll rendelkezésükre az utánpótlás tanítására, illetve a vészhelyzetek elhárítására. A testület rendelkezik még egy árvízvédelmi utánfutóval is.

„Tervben van még a tanév végig, hogy meglátogatjuk a nagymegyeri tanintézményeket. A Bartók Béla Alapiskolában voltunk már tavaly is, idén megpróbáljuk több helyre is elmenni. Szeretnénk bemutatókat tartani a gyerekeknek a tűzvédelemről, az elsősegélyről, s mindezt szirénákkal és bunkerekkel tesszük majd izgalmassá. Átismételjük velük a tűzoltó készülék használatát is”

– tette hozzá Varga Tamás. Az alakulat idén ünnepli a 140. éves évfordulóját, melyet a nagymegyeri Szent István napokon tartanak majd. A felvonulás mellett, díjátadóval, tűzoltóversennyel, tűzoltóautók bemutatásával, technikai bemutatókkal készülnek a nagyközönségnek. Az ünnepség pontos helyéről és idejéről később tájékoztatunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?