Régió

Új tervek a galántai szülészeten

Galánta | Tavaly augusztusban volt a legtöbb, 134 szülés a galántai kórház szülészetén, nyolc alkalommal születtek ikrek. Éves szinten 1187 gyermek látta meg a napvilágot, 582 lány és 605 fiú. A szülészet szeretné elnyerni a bababarát címet.
Marosi Bianka

2020. január 22. 11:10

Galánta
- Képarchívum

Tavaly a Svet zdravia – Egészség Világa egészségügyi hálózat galántai intézményének szülészeti osztályán jött a világra a harmadik legtöbb gyerek. Ennél több szülés, 1280 2017-ben volt, 2018-ban pedig 1214. Az elmúlt négy évben mindig 1000-nél több kicsi született Galántán. Tavaly a legtöbben a Sofia, a Viktória és az Eliška nevet adták a lányoknak, a fiúk között a leggyakoribb a Samuel, a Jakob és az Adam név. 

Felkészítő tanfolyam
A kórházban a gyermeket váró szülőknek lehetőségük nyílik szülésfelkészítő tanfolyamra járni, ahol információkat kapnak a terhesség velejáróiról, esetleges problémáiról, a szülésről, illetve a csecsemőgondozásról. A szülők így jobban fel tudnak készülni az új családtag érkezésére, hasznos szokásokat tudnak kialakítani a családi életben, és lehetőségük van megismerkedni a szülészeti osztály alkalmazottaival és a szülőszobával, illetve a gyermekágyi részleggel. Tavaly 122 édesanya használta ki a felkészítő tanfolyamot, 30-cal több, mint az előző évben. A szülőanyák a személyzet segítségével elkészíthetik a szüléstervüket is, vagyis azt, hogyan képzelik el az ott-tartózkodást a felvételtől az újszülött gondozásáig. 2019-ben 99 nő élt ezzel a lehetőséggel, egy évvel korábban 57-tel kevesebb. Az újdonsült anyukáknak laktációs szaktanácsadók, vagyis olyan specialisták nyújtanak segítséget, akik a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzik, felismerik, illetve segítik megoldani a laktációval, anyatejes táplálással kapcsolatos problémákat. A szülés alatt zeneterápiát, aromaterápiát és hidroterápiát igényelhetnek, valamint fitlabdát is használhatnak a szülő nők a hátgerinc fájdalmainak enyhítésére. A galántai szülészeten alkalmazzák az úgynevezett „bonding” és a „skin to skin”, vagyis a korai kötődés módszerét, melynek lényege, hogy amint megszületik a baba, máris az anyuka mellkasára helyezik, illetve már a szülőszobában elkezdődhet a szoptatás. Ha az anyuka kéri, az egész kórházi tartózkodás ideje alatt a gyermekével lehet. A kórház légzésfigyelőt tud kölcsönadni a családoknak, amellyel a csecsemők légzését tudják megfigyelni odahaza. 

Galántai korház

Újabb fejlesztések
Idén új ultrahang-berende-zést, új vizsgálóasztalokat vennének az osztályra, és kialakítanának egy helyiséget, ahol a felkészítő tanfolyamot végeznék. A szülészet további tervei között szerepel, hogy fokozatosan bababarát intézménnyé váljon és felújítsák a gyermekágyi osztályt. 

Bababarát intézmén
A Szlovákiai Gyermekorvosok Szövetsége és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közösen fogalmazták meg, mitől bababarát egy szülészet. A feltételeket 10 pontban foglalták össze, melyek a következők: felkészített dolgozók, az anya tájékoztatása a szoptatásról, az újszülött azonnal kontaktusba kerül anyukájával, szoptatás megmutatása, helyes technika megtanítása, a baba nem kap más táplálékot, csak anyatejet, együttes elhelyezés, az anya bátorítása a szoptatásra, a baba nem kap cumisüveget, anyacsoportok alakulásának támogatása.
A legfontosabb cél a szoptatás elősegítése, ami nemcsak a szoptatás jótékony hatásainak ismertetéséből, a helyes szoptatás megtanításából áll, hanem az összes olyan tényező kizárását is magába foglalja, amely hátráltathatja a szoptatást. 
A bababarát kórházakban segítik az édesanyákat, megismertetik őket a szoptatás normális menetével, elmondják, hogy hol kaphatnak tanácsot, ha a megszokottól eltérő jelenséget tapasztalnak. A bababarát kórházban a baba és édesanyja a lehető legtöbb időt együtt töltheti. 

A Svet zdravia társaság és lapunk kiadója a Penta befektetési csoport céghálózatának tagja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
KocnerRusko

„Győzött a szlovák igazságszolgáltatás”

kep

Kisebb városok karanténjára is készülnek!

Auschwitzba és Czestochowába is ellátogat Ferenc pápa

Ferenc pápa megbetegedett

rákos

A sikeres kezelés feltétele a korai és pontos diagnózis

bilincs

Szavazhatnak az életfogytiglanira ítélt sorozatgyilkosok is

tűz

Kigyulladt egy lakóépület Strasbourgban, többen meghaltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.