Régió

Új részleggel bővül a rehabilitációs központ

Lég | Kómában szállítottak egy pácienst pár hónappal ezelőtt egy németországi klinikára. A Covidból gyógyultan, de magatehetetlen fekvőbetegként került a légi rehabilitációs központba. Felépülése sikertörténet, hiszen pár héten belül saját lábán távozhat.
Somogyi Katalin

2021. július 28. 11:05

Lég
- Somogyi Tibor felvétele

A neve elhallgatását kérő férfi egyike volt azon pácienseknek, akiket akkor szállítottak Németországba, amikor kulminált a pandémia idehaza, és a kórházakban kritikus helyzet alakult ki. Akkor több európai uniós ország szolidárisan reagált és felajánlották, hogy fogadják más országok Covid-pácienseit. Így került több hazai beteg Németországba, különböző városok klinikáira. A felgyógyulásukat követően hazaszállították őket, és elkezdődött a rehabilitációs kezelésük. 

Külön csapat dolgozik

Mióta két hónappal ezelőtt megnyitottuk a poszt-covidos rehabilitációs osztályt, több ilyen felépülésről számolhatunk be, ez természetesen nemcsak a páciensek, hanem valamennyi egészségügyi dolgozó számára is óriási öröm és elégtétel. Nincs annál nagyobb sikerélmény, mint amikor egy deréktól lebénult ember, pár hónapos kezelés után bottal ugyan, de a saját lábán távozik tőlünk

– kezdi a beszélgetést Slovák Gyula, a légi Vitalita központ igazgatója. Ezekhez a sikeres felépülésekhez nagymértékben hozzájárul az is, hogy egy komplex orvoscsapat, azaz tüdő- és rehabilitációs orvos, neurológus és belgyógyász felügyel minden beteget. Ők közösen hoznak döntést a gyógymód, jobban mondva mozgásterápia alkalmazásáról. A szakemberek többsége ugyanis azt vallja, hogy a poszt-covidos tünetekben szenvedő pácienseknek nem kényelmes, relaxációs fürdőre van szükségük, hanem aktív mozgásterápiára. Akár akaratuk ellenére is, állandó fizikai erőfeszítést kell generálni. „Sajnos, az élet nem olyan, mint ahogyan azt a Steven Seagal-fil-mekben láthatjuk. Olyan nincs, hogy valaki kómában van, egyszer csak felébred és magától elkezd mozogni, sőt, tornázni. A valóságban Steven Seagalnek is el kellene mennie egy hozzánk hasonló központba, ahol heteken át mozgásra kényszerítik. Ha nagyon akar és egy valóban ösztönző csapat veszi körül, akik mindebben segítik, akkor létrejön a csoda és lábra áll. Mint ahogyan nem egy esetben van erre példa nálunk is. Ám ezt elsősorban a páciensnek kell akarnia. Nem rezignálhat és nem adhatja fel” – mondja félig nevetve, de végül is komolyan Slovák Gyula. 

Új csúcseszköz

Szeptembertől új dimenzióba lép a rehabilitációs terápia Légen, mert üzembe helyezik azt a robotikus gépet, amely képes lesz akár agyvérzés, akár a koronavírus következményeként lebénult ember minden porcikáját megmozgatni, emberi segítség nélkül. Ez a terápiás mozgatás sokkal intenzívebb és hatékonyabb, mint a gyógytornász segítségével történő tornáztatás, mert bármilyen lelkiismeretesen végzi is a munkáját, ő is csak ember és egy idő után elfárad. Nem így a gép. Ehhez hasonló gép Szlovákiában csak egy magán rehabilitációs központban működik Nyugat-Szlovákiában, és egy régebbi típus Kiskovácsvágásán (Kováčová). Légen most folynak az átépítési munkálatok, a kastélykomplexum egyik épületének földszintjét alakítják át egy minden komforttal felszerelt, modern rehabilitációs központtá, ahol nemcsak ezt az egyedi robotikus gépet, hanem más, az alsó és a felső végtagok mozgatását stimuláló berendezéseket is felállítanak. Ennek a speciális részlegnek a működését egy magánvállalkozás fogja irányítani, amely a gépeket is megvásárolta. Az átépítési munkálatok díját a Vitalita központ fedezi, a tíz évre előre kifizetett bérleti díjból. 

A robotikus gép működését és rehabilitációs alkalmazását egyelőre egyik egészségbiztosító sem fedezi. A Budapesten működő, ehhez hasonló gép használata óránként 60 euróba kerül.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Leyen

A szlovákiai családokkal fizettetik meg az EU destruktív zöldpolitikájának az árát

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Eduard Heger Richard Sulík

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

d

KVÍZ: Ismert városok… Na, de tudod, hol vannak?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.