Régió

Új hídőrök érkeztek Párkányba

Gulyás Zsuzsanna

2013. november 13. 11:36

Párkány | Egy zenész–képzőművész páros a Párkányt és Esztergomot összekötő híd huszonnyolcadik őre. Peter Luha és Lucia Černeková a Hídőr-projekt első szlovák ösztöndíjasa.
A hídőrök feladata a Párkányt és Esztergomot összekötő híd védelme mellett a szellemi hidak építése. Az első hídőrök – a svájci Ewa-Maria Würth és Philippe Sablonier – 2004-ben érkeztek Párkányba. Őket Hollandiából, Németországból, Ausztráliából, Nagy-Britanniából és Új Zélandról származó művészek követték. Ezt a tisztséget olyan személyek tölthetik be, akik a művészet vagy a tudomány eszközeivel képesek a mentális, szociális, vallási és politikai határok leküzdésére. A Hídőr-projekt megálmodója a párkányi származású, Svájcban élő Frühauf házaspár.
 
A hídőrök ösztöndíjasként, a Frühauf házaspár által létrehozott alapítvány támogatásával, három–hat hónapot töltenek Párkányban. Ellátásukat és a hídőrház működtetését a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás vállalta. A lakásból és műteremből álló hídőrházban a hídőrök szabadon alkothatnak. Teljes művészi szabadságot kapnak, de ténykedésükbe be kell vonniuk az itt élőket is. A Mária Valéria híd megfigyelése napi kötelességük. Megfigyeléseiket a Hídőrnaplóba jegyzik fel.
 
Luha és Černeková az első szlovák hídőr. „Korábban sohasem jártunk Párkányban. Március végéig maradunk. Egyelőre ismerkedünk a várossal és az itt élőkkel, gyűjtjük a benyomásokat. Ezek alapján készítünk egy kisfilmet” – mondta Peter Luha gitáros-zeneszerző. Azt, hogy mi lesz a kisfilm témája és címe, egyelőre nem akarták elárulni. „Elképzelhető az is, hogy a híd csak szimbólumként jelenik meg benne” – jegyezte meg Lucia Černeková képzőművész.
 
A páros korábban több európai országban – Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Belgiumban és Finnországban is – megfordult. „Ösztöndíjasként több hónapot töltöttünk ezekben az országokban. Az itt szerzett tapasztalatok, érzések köszönnek vissza kisfilmjeinkben” – mondták.
 
Az On the road (Úton) ciklusban eddig három kisfilm – Spain (2011), Der Turm (2012), Brussels (2013) – jelent meg. A kisfilmek közös vonása a szürrealisztikus, poetikus látásmód, ahol a kézzel készített animáció és a zene tökéletes harmóniát alkotnak. A ciklus következő részében várhatóan a párkányi hídőrként szerzett benyomásaikat dolgozzák fel.
 
 
 
Önnek ajánljuk