Turistaközpont nyílt az Esterházy-kastélyban

GA-turistaközpont
GALÁNTA |

Megnyílt a Mátyusföld Területi Idegenforgalmi Szövetség első irodája az Esterházy-kastély déli tornyában. A turistaközpont keddtől szombatig látogatható.

Hétfőn délután Nagyszombat megye, Galánta város és a Mátyusföld Területi Idegenforgalmi Szövetség képviselőinek jelenlétében megnyitották a szervezet első turisztikai és információs központját. Slávik Andrea, a Mátyusföld Területi Idegenforgalmi Szövetség ügyvezető igazgatója a kastélyparkban tartott megnyitón a köszöntőjében elmondta, a szervezetet 2021 októberében hozták létre, és álmukban sem gondolták volna, hogy ilyen hamar megnyithatják az első turisztikai és információs központot, mégpedig a gyönyörű Esterházy-kastélyban. „Hosszú évek után a kastély lassan felébred mély álmából, és a Szlovákia minden részéről, valamint külföldről érkező látogatók, akik egy napnál vagy hétvégénél hosszabb ideig tartózkodnak térségünkben, kezdik felfedezni a városunkat. Az új központ megfelelő hely lesz az információs kiadványok, brosúrák, szórólapok és egyéb promóciós anyagok terjesztésére, amelyek segítenek fejleszteni a turizmust nemcsak Galántán, hanem az egész régióban. A turisták itt nemcsak a leghíresebb nemzeti kulturális műemlékünkről, hanem más látnivalókról, műemlékekről és érdekes helyekről, illetve kikapcsolódási, sportolási, szórakozási, szállás- és étkezési lehetőségekről, rendezvényekről is teljes körű tájékoztatást kapnak. Fő célunk olyan programokat szervezni és olyan szolgáltatást nyújtani, hogy a látogatók minél tovább maradjanak és elégedetten távozzanak” – fogalmazott Slávik Andrea. 

turistaközpont megnyitója - Slávik Andrea

A turistaközpont megnyitására Galánta város a Nagyszombat Megyei Önkormányzat fejlesztési alapjából nyert tavaly decemberben támogatást. A helyiségek berendezéséhez a Megyei Innovációs és Fejlesztési Ügynökség (Krajská inovačná rozvojová agentúra) nyújtott támogatást, valamint a helyi Samsung vállalat egy televíziót adományozott a szervezetnek, amelynek segítségével jobban be tudja mutatni a régió látnivalóit a látogatóknak. 

turistaközpont megnyitója a kastélyparkban

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke örömét fejezte ki, hogy ahogy nemrégiben Büdöskőn (Smrdáky), úgy Galántán is megnyithatnak egy turistaközpontot. Úgy véli, ennél jobb helyet, mint a kastély, nem is találhattak volna az irodának, amelynek működéséhez sok sikert, minél több elégedett látogatót kívánt, hogy hírét vigyék az itt található kincseknek. 

Berényi József megyei alelnök személyes példájából kiindulva elmondta, jó, ha minden városban van egy olyan hely, ahol meg lehet kérdezni egy konkrét személyt, mi zajlik a környéken, mit érdemes megnézni és kézbe lehet fogni egy-egy szórólapot vagy információs füzetet. Hozzátette, a Mátyusföld Területi Idegenforgalmi Szövetségnek jelentős vonzóereje van a látogatók körében, hiszen a környék kulturális- és műemlékeit, az élményeket és kalandokat, a gasztronómiát, a fürdőket és a vízi erőforrásokat is magában foglalja.

Horváth Zoltán, a szervezet elnöke hangsúlyozta, mindent az itt élő emberek érdekében tesznek. Számukra nem a külföldi turisták jelentik a prioritást, hanem a mátyusföldiek és a tágabb környékről érkezők. Háláját fejezte ki az elvégzett munkáért mindazoknak, akik a Mátyusföld Területi Idegenforgalmi Szövetségben dolgoznak. 

Peter Paška, Galánta polgármestere arról beszélt a megnyitón, mennyire rossz volt látni az omladozó kastélyt azelőtt, hogy elkezdték volna a felújítását, most viszont gyönyörködni lehet az elkészült részekben, és a Mátyusföld látnivalóinak valódi ékköve. 

A megnyitó után frissítővel kínálták meg a vendégeket a déli torony bejáratánál, majd az Évszázadok spirálján című állandó kiállításra invitálták a jelenlévőket. A tárlat, amelyről korábban itt írtunk: https://ujszo.com/regio/rendszeres-tarlatvezetes-a-kastely, a kastély történetének egy-egy évszázadát mutatja be.

 

 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?