Turczel Lajos irodalomtörténész nevét vette fel az iskola

Turczel Lajos irodalomtörténész, egyetemi tanár, Ipolyszalka szülötte
Ipolyszalka |

Névadó ünnepséget tartottak Turczel Lajos történész, egyetemi tanár szülőfalujában, és átadták a felújított óvodát Ipolyszalkán. Ugyanezen a napon adták át az érsekújvári járásbeli Ebeden és a lévai járásbeli Nyírágon az óvodákat, mindkét intézményt a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programból kapott támogatásból újították fel.

A kettős ünnepségen Zalaba Zsófia az ipolyszalkai közös igazgatású intézmény igazgatónője elmondta, régen dédelgetett álmuk vált valóra azzal, hogy intézményük Turczel Lajos irodalomtörténész és egyetemi tanár nevét viselheti. Az iskola épületében kialakított óvoda új osztályait a magyar kormány 15 millió forintos, azaz mintegy 50 ezer eurós támogatásából hozták létre. Ipolyszalkán huszonnégy óvodás vette birtokába szeptemberben a nevelési intézmény új termeit. A község jeles szülöttéről elnevezett iskolát 110 tanuló látogatja. A szerdai ünnepségen Cagala Szilvia, Ipolyszalka polgármestere méltatta Turczel Lajos életművét és munkásságát, akinek fő kutatási területe a két világháború közötti csehszlovákiai magyar irodalom és kulturális élet története volt. Turczel tanár úr munkabírása, szakértelme, végtelen szerénysége máig példaértékű a helyiek számára. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy az óvodaprogram a magyarság megőrzése, a nyelv, a kultúra, a nemzeti öntudat és az összetartozás jegyében zajlik. Az ünnepségen részt vettek Turczel Lajos hozzátartozói, Nyitra megye önkormányzati képviselői, a környező községek, szervezetek képviselői, és jelen volt Hodossy Gyula a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke. Zalaba Zsófia átvette a Turczel Lajost ábrázoló, fából faragott szobrot, amelyet Magyar György ipolyszalkai születésű szobrász készített. A nyitrai kerületi iskolaügyi hivatal vezetőitől az iskola vezetője átvette a névfelvételt igazoló okiratot.

Vajda Monika, Ebed polgármestere elmondta, 99 501.15 eurónak megfelelő támogatást kaptak. Az önkormányzat további 26 ezer eurót tett hozzá a kapott összeghez, így sikerült felújítani a helyi óvoda tetőszerkezetét, elvégezni a külső hőszigetelést és festést, lecserélni a nyílászárókat, felújítani a fűtésrendszert és új kőburkolatot rakni le az óvoda körül. Ebeden 24 gyerek látogatja az óvodát, amelyet nincs módjuk bővíteni, holott ennél jóval több gyerek óvodai elhelyezését kérnék a szülők.

Soha jobbkor nem érkezhetett volna a támogatás, tudtuk meg Fekete Zoltántól, a mintegy ötszáz lakosú Nyírágó (Nýrovce) polgármesterétől. „Nagy szükség volt az óvoda szociális helyiségeinek és konyhájának teljes felújítására, illetve az ablakcserére, a berendezés, a villanyhálózat, a fűtőtestek felújítására. A 96 ezer eurónak megfelelő támogatásból jutott pénz bútorcserére, illetve az emeleten lévő óvodába vezető kültéri lépcsőház lefedésére. Tizenhét gyerek látogatja az óvodánkat“ – tájékoztatott Fekete Zoltán. A magyar és szlovák alapiskolát a nyolcvanas években bezárták, az önkormányzat azóta küzd az óvoda megtartásáért.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?