Régió

Trnka: Jövőre mindenkit felvesznek középiskolába

Királyhelmec/Rozsnyó/Kassa | Az oktatásügyi minisztérium döntése értelmében a Kassa megye területén működő középiskolákban összesen 6468 férőhely lesz a következő tanévben, de az iskolák 2303-mal több tanulót vennének fel. Rastislav Trnka megyeelnök azt állítja, a tanintézményeknek egyetlen gyereket sem kell elutasítaniuk.
Németi Róbert

2018. december 5. 14:47

Kassa megyében jelenleg több mint 90 középiskola működik - A szerző felvétele

„Az alapiskolákból nagyjából 5400 kilencedikes fog elballagni a tanév végén. Ez azt jelenti, hogy mindegyikük felvételt nyer valamelyik középiskolára. A férőhelyek és a diákok létszáma közötti különbség abból adódik, hogy az előző évek során a minisztérium és a megyei önkormányzat a demográfiai mutatók és a munkapiac reális igényeinek figyelmen kívül hagyásával nyitott új iskolákat” – tolmácsolta lapunknak a megyeelnök szavait Anna Činčárová, a Kassa Megyei Önkormányzat szóvivője. Mivel az eddigi rendszer Trnka szerint nem reflektálta a reális igényekre, újításokra van szükség. „Számunkra a minőségi oktatás a legfontosabb. A megyében sok középiskola van, ezért a diákokat próbáljuk úgy irányítani, hogy az eloszlás a lehető legoptimálisabb legyen, és az oktatás színvonala is garantálva legyen. Néhány középiskolában megszüntetnek egy-két szakot, természetesen a valós igények figyelembe vételével. Az elkövetkezendő években olyan szabályozás szerint fogjuk meghatározni a diákok létszámát, amely jobb, és minőségi oktatást garantál” – mondta a megyeelnök. Hozzátette, az új, módosított rendszert már a 2020/21-es tanévben bevezetnék a kiválasztott iskolákban. A megyei önkormányzatok kompetenciájában szeptember 1-jén módosítások léptek életbe. Míg az oktatásügyi minisztérium eddig csak javaslatot tehetett a megyének a következő tanévben felvételt nyerő diákok számára, addig idén szeptembertől már ők szabják meg a létszámokat. A megyei önkormányzat ezentúl már csak szétoszthatja a tanulókat az egyes iskolák és szakok között, sőt az első évfolyamba felvett diákok számát már nem a megyei képviselő-testület, hanem a megyeelnök határozza meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kevés tejet, ám egyre több sajtot fogyasztunk

Szeptemberben jön az emeletes RegioJet

Esőre figyelmeztetnek a meteorológusok Kelet-Szlovákiában

A világbajnok pilóták is megemlékeztek Niki Laudáról

Osztálytársai zaklatása miatt ugorhatott ki az ablakon egy 16 éves fiú

Nyomozás indult a helytelenül elvégzett transzfúzió ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?