Továbbra sem iható a víz Csicsón és Füssön

Továbbra is tartálykocsi viszi a tiszta ivóvizet Csicsóra és Füssre
Csicsó/Füss |

Egy hét telt el azóta, hogy a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal mikrobiológiai szennyezettség miatt Csicsón és Füssön megtiltotta a vezetékes ivóvíz fogyasztását, és lapzártáig még mindig érvényben volt ez a tiltás. A hétfőn vett vízminták kiértékelése még zajlik, a hivatal tájékoztatása szerint a hétvégéig várható eredmény. A tilalom feloldásáig szünetel a tanítás a csicsói alapiskolában és mindkét községben zárva van az óvoda.

A lakosok tartálykocsiból vihetik az ivóvizet, Csicsón naponta 10 és 12, Füssön 13 és 15 óra között van ott a szolgáltató, a komáromi KOMVaK víz- és csatornaművek kocsija. „Nincs korlátozva, mennyi vizet vételezhet egy személy, ha kiürül a tartály, újratöltjük – mondta lapunknak Patrik Ruman, a társaság igazgatója. – Az ezzel járó költségeket egyelőre a KOMVaK állja, ha sikerül megtalálni a szennyezés okozóját, kártérítést fogunk kérni.” Az igazgató múlt pénteken az ivóvíz szennyezésének gyanújával tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a komáromi járási ügyészségen, az ügyben már folyik a nyomozás. Vélhetően gazdálkodók felelőtlensége miatt jutott a talajba szilárd és folyékony trágya, ez okozhatta a szennyezést. Az ivóvízben az állati vagy emberi ürülékben is előforduló coliform baktériumok és enterococcusok határértéke volt magasabb a megengedettnél. A helybéliek közül többen a nagykeszi határában működő dán sertéstelepre gyanakszanak. A telepet üzemeltető Dan-Slovakia Agrar Részvénytársaság közleményben utasított vissza minden olyan állítást és gyanúsítást, miszerint tevékenységüknek bármilyen köze lehet a Csicsó és Füss határában észlelt ivóvíz-szennyeződéshez. Állásfoglalásuk szerint a trágyalevet a törvényi előírásoknak megfelelően használják. Tény az is, hogy egyik faluban sincs kiépítve a szennyvízcsatorna-hálózat, vagyis az sem kizárt, hogy valaki a szennygödör tartalmát ürítette ki a földekre.

Kapcsolódó cikkünk

Nem kis problémát okoz a szülőknek az iskola és az óvoda bezárása, a gyerekek elhelyezése. „Naponta több tucatnyi telefonhívást kapok a szülőktől, hogy mikor indul végre újra a tanítás – mondta Németh Ildikó, a Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda igazgatója. "Nekünk is gondot jelent, hogy zárva az iskola, hiszen erre a hétre is több rendezvényt terveztünk, a Mikulás-ünnepséget, a szén és szaloncukor elnevezésű közös közlekedésbiztonsági akció a rendőrséggel, hétvégi a koszorúcskát, amelyeket kisebb nehézségek árán, de megtartunk. A táncpróbákat is nehéz megszervezni így, hogy nem járnak iskolába a gyerekeket, ügyelni arra, hogy senki ne igyon a csapról.” Az igazgatónőtől megtudtuk, a szennyeződés kimutatása előtt, illetve a mintavétel és az eredmények ismerete közt eltelt pár napban sem tapasztalták, hogy hasmenésre, hasfájásra panaszkodtak volna az iskolások. Ők egyébként örülnek az ölükbe hullott szabadságnak, el is nevezték vízszünetnek a mostani helyzetet.

Földes Csaba, Csicsó és Farkas Károly, Füss polgármestere elmondta, a lakosok aránylag higgadtan viselik a vízszolgáltatás szüneteltetésével járó kellemetlenségeket, de már nagyon várják, hogy végre ismét iható legyen a víz. A korlátozást azonban csak a közegészségügyi hivatal oldhatja fel. A füssi kútban ugyan nem találtak szennyeződést, de mivel a két kút nagyon közel van egymáshoz, a közegészségügyi hivatal megelőző intézkedésként az innen származó víz fogyasztását is megtiltotta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?