Régió

További támogatás Patonyrétnek

Patonyrét | A Nagyszombat megyei önkormányzat mellett működő Krízis Alap tanácsa ötezer eurós támogatást hagyott jóvá Patonyrétnek.
Somogyi Katalin

2021. május 2. 18:30

pénz euró
Illusztráció - pixabay

A Krízis Alap tanácsa kuratóriumként működik, amely elbírálja és jóváhagyja a beérkezett támogatási pályázatokat. A tanács tagjai Nagyszombat megye elnökéből, alelnökeiből, valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának a tagjaiból áll fel. A Krízis Alap a hozzá csatlakozó településektől beszedett tagdíjából működik. Bármely település csatlakozhat, feltétel, hogy az önkormányzat befizesse a lakosonkénti 50 centes tagdíját. Az alaptól a nem várt vagy válsághelyzetben felmerülő költségekre lehet támogatást, segítséget kérni.

Ezzel a lehetőséggel élt a csallóközi Patonyrét is, amely még márciusban fordult segítségért Nagyszombat megyéhez. Erre azután került sor, miután kiderült, hogy települést ivóvízzel ellátó központi kút vize atrazinnal szennyezett. „Azonnal egyeztettünk a polgármesterrel, Flaska Lénárttal és előterjesztettük a problémát a kuratóriumnak. Április 28-án soron kívül elbíráltuk a kérvényt és 5 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást hagytunk jóvá. Mivel a Kukkonia Polgári Társulás tisztítóberendezést adományozott a községnek, az eredetileg ennek a megvásárlására szánt hozzájárulás felhasználását annyiban módosítottuk, hogy a berendezés üzembe helyezéséhez szükséges járulékos munkálatok fedezésére is felhasználható” – tájékoztatta lapunkat Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke. „Ezzel az összeggel, valamint az adományokból összegyűjtött több mint 22 ezer euróval most már bátran nekivághatunk a további szükséges átalakításoknak, a vezetékek cseréjének és a csatornahálózat utolsó 40 méteres szakaszának a felújításához. Utóbbira eddig nem volt pénzünk. Ezek a munkálatok egyébként elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a tisztítóberendezés zavartalanul és hatékonyan működhessen” – jelentette ki Patonyrét polgármestere, Flaska Lénárt.

Az április 28-án tartott ülésén a Krízis Alap kuratóriumának tagjai arról is megegyeztek, hogy felhívást tesznek közzé a vízkárok megelőzésére és első ízben a veszélyes, kiöregedett fák kivágására. A felhívásra azok a települések jelentkezhetnek, amelyek tagjai a Krízis Alapnak és szeretnének vízkárokkal kapcsolatos megelőző intézkedéseket foganatosítani. Ilyen például az elvezető csatornák kiépítése, az árkok tisztítása és építése a megye településein. A munkálatokra egy-egy település maximálisan 3 ezer eurót pályázhat meg.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič végül engedett, indulhat az oltási kampány

a

Az új autókban korlátozzák az előírt sebesség túllépését

f

Párkány: hosszú távon lesz kifizetődő a rendszer

kvíz

KVÍZ: Megismered a politikust kizárólag a szeméről?

koronavírus koncert

A tömegrendezvényeken kültéren is kell szájmaszk vagy reszpirátor

tiktok

Videó: Elhúzta kamasz fia ágyát a faltól, sokkolta, amit ott talált

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.