Többéves kihagyás után a kassai magyarok is közösen emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra

A rendezvény során szinte zsúfolásig megtelt a színház nagyterme
Kassa |

A kassai megemlékezést a Csemadok Kassai Területi Választmánya szervezte, a találkozónak – Hanesz Angelika, a szervezet kassai elnökének szavait idézve – a kassai Thália Színház biztosított helyet, mely a kassai és a kelet-szlovákiai magyarok meghatározó gyűjtőponjta.

A szerda este 18 órakor kezdődött emlékestet Szpisák Gyula, a Thália Színház menedzsere nyitotta meg, aki egy rövid köszöntő után felkérte a megjelenteket, hogy közösen énekeljék el a nemzeti himnuszt. Ezt követően a Csemadok Kassai Városi Választmányának nevében Duncsák Mária mondott beszédet, majd őt követte Kövesdi Szabó Mária, a társulat színésznőjének megható szavalata. Az est a Molni és barátai verséneklő együttes zenés előadásával folytatótodd, akik többekközött Petőfi Sándortól, József Attilától és Márai Sándortól adtak elő megzenésített darabokat. Egy rövid technikai szünet után a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola KGSZT Lírai Színpada mutatkozott be Bodon Andrea vezetésével, majd végezetül az Ilosvai Selymes Péter néptáncegyüttes legény táncosai táncoltak egyet a színpadon. Ahogyt az lapunknak Hanesz Angelika, a Csemadok Kasasi Területi Választmányának elnöke elmondta, több éves kihagyás után az emberek igazán ki voltak éhezve egy ilyen volumenű megemlékezésre. „Mivel minden közösség, köztük a mi kassai közösségünk is hagyományokból él, úgy gondoltuk, hogy a világjárvány okozta megszorítások elmúlásával mindenképp visszahozzuk a 48/49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos hagyományunkat. Március 15-e mindig is teret adott a helyi magyarság fiatalabb és idősebb generációjának közös találkozására, és természetesen ez most sem volt másképp” – zárta Hanesz Angelika.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?