Régió

Többet fizetnek a régi, még nem hőszigetelt házak lakói

Léva | Jó hír a lévai lakosok számára, hogy 2022-ben nem emelik sem a helyi adókat, sem az illetékeket, ám a múlt évhez viszonyítva öt-tíz százalékkal többet fizetnek majd a lakások tulajdonosai és bérlői a fűtésért és a melegvíz-fogyasztásért. A drágulás azokat érinti a leginkább, akik régebbi, eddig még nem hőszigetelt lakóházakban élnek.
author
Száz Ildikó

2022. január 4. 14:30

Léva
- Száz Ildikó felvételei

Tudatosabb osztályozás

A szemétdíjat 2020. decemberi határozatában emelte a testület, így a lakosok 2021 januárjától az addigi 33 euró helyett évi 39,90 eurót fizettek. A lakosoktól 2019-ben még csupán évi 25 eurót kértek a kommunális hulladék elszállításáért. A tavalyi emelést megelőző lakossági fórumon a város vezetése már utalt arra, hogy kénytelenek lesznek radikálisan emelni a szemétdíjat, mert Léván a lakosok alig 25 százaléka vett részt a hulladék osztályozásában. Évi 15 tonna szemetet termelnek a járási székhelyen, amelynek csaknem a fele biológiai hulladék, élelmiszermaradék. A helyzet mára javult, valamivel többen osztályozzák a szemetet. Az éves szemétadónak csupán a felét fizetik azok a személyek, akik az adott évben több mint kilencven napig nem tartózkodtak a lakhelyükön, és ezt a munkáltatótól, vagy az oktatási intézménytől kapott, valamint az átmeneti lakhelyről szóló igazolással támasztják alá. Felmentést kaphatnak a szemétadó kifizetése alól, akik egész évben külföldön tartózkodtak, vagy intézményes ellátásra szorultak.

Léva


Adókedvezményt kérhetnek

Az ingatlanadót elektronikus formában is kitölthetik és leadhatják, itt sem változik a korábbi összeg. 2020-ben ötven százalékkal emelték az addigi ingatlanadót a járási székhelyen. 2019-ben az egyszobás, 37 négyzetméteres lakás tulajdonosa 11,36 eurót fizetett, egy évre rá már 16,65 eurót. A háromszobás, mintegy nyolcvan négyzetméteres lakásért 24,25 euró helyett 35,55 eurót kérnek évente. Huszonöt százalékos adókedvezményre jogosultak azok az ingatlantulajdonosok, akik egészségkárosultak, vagy 65 évnél idősebbek. Az ebadó sem változik, de más a lakóházban és más a családi házban élő kutyatulajdonosok számára. A lakásban tartott kutyáért évi 36, a családi ház udvarán tartott állatért évi 11 eurót fizetnek Léván. Ötven százalékos kedvezményt kapnak a Gyémánt-plakett tulajdonos önkéntes véradók. Nem kötelesek ebadót fizetni a speciális képzésben részesülő állatok tulajdonosai, és egy évre mentesülnek az illeték befizetése alól azok a lakosok, akik menhelyről fogadtak be kutyát.

Léva


Emelik a vízdíjat

Az energiaárak általános emelkedése miatt Léván is többet fizetnek a lakosok a víz használatáért, illetve a szennyvíz elvezetésért. Egy köbméter vízért 2,635 eurót számláznak ki, ami öt százalékos drágulást jelent. A melegvíz fogyasztása 9,80-13,68 euró között mozog köbméterenként, ami tíz-tizennégy százalékos vízdíj-emelést jelent. A vízdíj összege különbözhet attól függően, milyen az adott lakóházban a vízelvezető-rendszer műszaki állapota, vagy van-e saját kazánja a lakóháznak. A Službyt Levice Kft. arról is tájékoztatja a lakosokat a városi lapban, hogy a drágulás sokkal inkább érinti majd azokat a bérlőket és tulajdonosokat, akiknek a lakóházát nem újították fel és nem hőszigetelték. Az új árkalkulációt legkésőbb februárban kapják meg a lakosok és a vállalkozók.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hodossy Gyula

Ma senki nem lehet kívülálló

majomhimlő

Eddig tizenegy országban észleltek majomhimlős megbetegedéseket

medve

Kétszáz kilós medvét gázolt a villamos

Tragédia – Áthajtott a szemközti sávba, halálra gázolt egy biciklist

Tragédia – Áthajtott a szemközti sávba, halálra gázolt egy biciklist

Zelenszkij

Zelenszkij hálás Joe Bidennek, amiért fegyverekkel támogatja Ukrajnát

ukrán válság k

Moszkva fontolóra veszi ukrán foglyok cseréjét egy Putyin-közeli oligarchára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.