Régió

Több tonna fenyőt hasznosítanak újra

Kassa | Kassán egy hete kezdte összegyűjteni és komposztálni a kidobott karácsonyfákat a KOSIT hulladékkezelő vállalat, mely naponta átlag egy tonna fenyőfát szed össze.
Németi Róbert

2020. január 21. 17:40

Kassa
- Németi Róbert felvétele

Az első feldíszített karácsonyfák nagyjából 450 évvel ezelőtt jelentek meg. Az utóbbi években már egyre többen állítanak műfenyőt, vagy olyan fákat vesznek, amelyeket a karácsonyi ünnepek elteltével nem kell a kukába dobni. 

Róbert Trtík, a városi közterület-fenntartó vállalat egykori igazgatója szerint az utóbbi négy évben mindössze 25 százalékkal nőtt a karácsonyi ünnepek után kidobott és feldolgozott élő fenyőfák száma. „Mivel évente több tonna karácsonyfa gyűlik össze a városban, mindig felmerül a kérdés, melyik fa a legideálisabb karácsonyra. A városi önkormányzattal együttműködve pontosan ezért kezdtük meg azoknak a fáknak a bérbeadását, amelyek a karácsonyi ünnepek után visszakerülnek természetes helyükre, a földbe. Az elmúlt években karácsony előtt 100 cserepes fenyőt adtunk bérbe. Valóban nagy irántuk az érdeklődés, hamar elkapkodják őket a lakosok” – tudatta korábban lapunkkal Trtík. 

A kivágott karácsonyfák az ünnepek után korábban a konténerek mellett, a szeméttelepeken vagy az égetőben végeztek, teljesen kihasználatlanul. A Kassa határában levő bernátfalvai (Bernátovce) komposztálóban néhány éve már másképp dolgozzák fel az értéktelennek tűnő hulladékot. A kidobott fákat megtisztítják a rajtuk maradt karácsonyi díszektől, utána ledarálják őket, végül a komposztálóba kerülnek. 

„A fákat idén is január 8-án kezdtük gyűjteni. A díszektől megtisztított fenyőfákat a városi szeméttárolók mellett, a városrész által megszabott helyeken vagy a KOSIT gyűjtőhelyein adhatják le a lakosok. A tévhittel ellentétben nem kell zsugorfóliába csomagolni vagy madzaggal összekötni a fákat, mindössze annyit kérünk a lakosoktól, hogy mielőtt kidobják, teljesen tisztítsák meg őket a díszektől” – tudatta lapunkkal Michal Hrabovský, a hulladékkezelő vállalat szolgáltatásokért felelős osztályvezetője. Hozzátette, a lakosok a sérült vagy a már nem használandó műfenyőket is elhelyezhetik a gyűjtőhelyeken, apróbb részekre darabolva pedig a műanyag és vas szelektálására megjelölt sárga konténerekbe dobhatják őket. A fákat február 28-ig gyűjtik, azonban szükség esetén meghosszabbítják az akciót. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
KocnerRusko

„Győzött a szlovák igazságszolgáltatás”

kep

Kisebb városok karanténjára is készülnek!

Auschwitzba és Czestochowába is ellátogat Ferenc pápa

Ferenc pápa megbetegedett

rákos

A sikeres kezelés feltétele a korai és pontos diagnózis

bilincs

Szavazhatnak az életfogytiglanira ítélt sorozatgyilkosok is

tűz

Kigyulladt egy lakóépület Strasbourgban, többen meghaltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.