Régió

Több polgármester is van a Komáromi járás jelöltjei között

Komárom | Szeptember 5-én éjfélig kell leadniuk a pártoknak a jelöltlistát, a függetleneknek pedig a támogató aláírásokat.
V. Krasznica Melitta

2017. szeptember 3. 13:20

Míg az MKP már az áprilisi járási konferenciáin megválasztotta megyei képviselő-jelöltjeit, a Híd Nyitra megyében szinte az utolsó pillanatig egyeztetett a lehetséges partnerekkel. Csupán a hét elején vált véglegessé, hogy az országos kormánykoalíciót leképezve ebben a megyében a Smerrel és az SNS-szel lép koalícióra, és Milan Belica jelenlegi megyeelnököt támogatja. Az MKP megyeelnök-jelöltje Farkas Iván. A Komáromi járásban több olyan személy, aki korábban pártszínekben indult a képviselői helyért, ezúttal függetlenként méretteti meg magát, és FECSKE néven függetlenek csoportosulása is létrejött. A megyei választások november 4-én lesznek.

Teljes listát állít az MKP

A Komáromi járás 8 mandátumos körzet, az MKP teljes listát állított. A komáromi alapszervezet által delegált jelöltekből (akik közül többen még Komáromban is ismeretlenek) a járási konferencián egyetlen személy sem kapott elég szavazatot ahhoz, hogy rákerüljön a listára; Knirs Imrét, Komárom alpolgármesterét a kolozsnémai alapszervezet javasolta. Jelenleg hét MKP-s képviselője van a megyei parlamentnek a Komáromi járásból, közülük Horváth Árpád (Gúta polgármestere), Földes Csaba (Csicsó polgármestere), Becse Norbert és Gyarmati Tihamér ismét szerepel a listán, az újak: Viola Miklós, Knirs Imre, Varga Péter és Orosz Örs.

MKP-sok függetlenként

Stubendek László, Komárom polgármestere négy éve még az MKP színeiben lett megyei képviselő, ám ezúttal függetlenként méretteti meg magát. Ő a 2014-es helyhatósági választások előtt – miután a párt nem őt jelölte polgármesternek – felfüggesztette MKP-tagságát, és függetlenként nyert. Lapunknak elmondta, azóta sem újította meg tagságát. Petheő Attila, a Csemadok komáromi járási szervezetének elnöke négy éve szintén MKP-tagként került a megyei parlamentbe, most függetlenként indul. Ő nem lépett ki az MKP-ból, de alapszervezet nélküli tag. A helyhatósági választások után – amelyen a városban együtt indult a Híd és az MKP, és a koalíció nem aratott fényes sikert – a pártvezetés feloszlatta az alapszervezet, Petheő nem kérte felvételét az új alapszervezetbe. Az áprilisi járási jelöltállító konferencián ugyan több alapszervezetből is javasolták őt az MKP-listára, de nem került az első nyolc közé, ezért függetlenként indul.

Híd–Smer–SNS koalíció

A Híd–Smer–SNS közös listára a Komáromi járásban a megegyezés alapján 6 jelöltet állíthatott a Híd és egyet-egyet a másik két párt. Jelenleg Jobbágy József, Szentpéter polgármesterének személyében csupán egy képviselője van a Hídnak a Nyitra megyei önkormányzatban. Őt ismét indítja a párt, továbbá Cúth Csabát, a bumm.sk internetes hírportál főszerkesztőjét, Szendi Lászlót, a Komáromi Járási Hivatal vezetőjét, Farkas Károlyt, Füss polgármesterét, Molnár Mariánt és Ágh Ladislavot. A Smer jelöltje Anna Žigová, Ógyalla alpolgármestere, az SNS-é Klaudia Bertoková (2012-ben a HZDS színeiben indult a parlamenti választásokon, 2016-ban már az SNS listáján).

A független Fecskék

Négy független jelölt – Szénássy Tímea, Varga Tamás, Forgács Attila és Forró Tibor – FECSKE, azaz Független Erők Csoportja néven közösen próbálja megszólítani a választókat. Az első kettő Komáromban, az utóbbi kettő Gútán független városi képviselő; Varga Tamás a Híd színeiben került a helyi önkormányzatba, de miután a Híd kormányra lépett a Smerrel és a SNS-szel, kilépett a pártból. Bemutatkozó sajtótájékoztatójukon kifejtették: szerintük a megyei választásokon való rendkívül alacsony részvételi arány (Nyitra megyében 4 éve 17,9 százalék volt) elsősorban annak tulajdonítható, hogy a polgárok túl távolinak érzik a megyét, nem tudják, milyen döntések születnek ott, és azok minként befolyásolják életüket. Mindezért viszont a korábbi megyei képviselők is felelősek, mert passzívak voltak, és a választási ciklusok közt megfeledkeznek a polgárok megfelelő tájékoztatásáról. Kérdésünkre, hogy melyik megyeelnök-jelöltet támogatják, azt felelték, egyik mögé se sorakoznak be, de a szélsőséges jelöltön kívül bárkivel el tudják képzelni az együttműködést.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Mindössze hárommal emelkedett a fertőzöttek száma Szlovákiában

Igor Matovič

Egy gyorsan elfelejtett választási ígéret

Szigorúbb büntetések állatkínzásért

Szigorúbb büntetések állatkínzásért

Lukasenka

Lukasenka a szavazatok 80,23 százalékával nyert az előzetes eredmények szerint

Atlético Madrid

Bajnokok Ligája – Az Atlético Madrid két tagja megfertőződött

bejrúti robbanás

Sok a külföldi a bejrúti robbantás áldozatai között

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.