Régió

Több fecskefészek semmisült meg a lakóház homlokzatán

SOMORJA | Május utolsó napján történt az a sajnálatos eset, amikor egy kártevő- és rágcsálóirtással foglalkozó cég alkalmazottja purhabot fújt a fecskék fészkelésének megkönnyítésére kialakított nyílásokba egy társasház homlokzatán. A megrendelésen az állt, hogy kérik a homlokzat tisztítását. A pozsonyi természetvédők feljelentést tettek. Megkérdeztük a szakértőt, hol tart az ügy és mi a teendő, ha hasonlót tapasztalunk.
author
Jakubec Ágnes

2022. június 17. 19:23

Purhabbal fújták tele a fészkelőhelyeket (kép: Szlovák Állami Természetvédelem archívuma)
Purhabbal fújták tele a fészkelőhelyeket (kép: Szlovák Állami Természetvédelem archívuma)

Egy járókelő hívta fel a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Társulás (BROZ) figyelmét arra, hogy egy somorjai lakóház homlokzatán éppen tömik be a nyílásokat. A természetvédők értesítették az állami, majd a somorjai városi rendőrséget is, sikerrel azonban nem jártak. A rendőrök ugyan a helyszínre vonultak, de nem akadályozták meg az alkalmazottat, hogy folytassa a munkát. Így a fecskék és a fészekben maradt fiókák elpusztultak. A természetvédők feljelentést tettek a megyei kapitányság környezetvédelmi osztályán. Ján Kaľavský (BROZ) nyilatkozott lapunknak:

A rendőrség másnap a tűzoltókkal és a természetvédőkkel ment helyszínelni. Eddigi becslésünk szerint három-négy fészek semmisült meg. A rendőrség a feljelentést megalapozottnak vélte és eljárást indított az ügyben. Bekérettük a kártevő- és rágcsálóirtással foglalkozó cégtől a hasonló megrendelésekre vonatkozó dokumentumokat. A közeljövőben pedig a tűzoltók segítségével a helyszínen megvizsgáljuk ezeket a nyílásokat. Összeszámoljuk, pontosan hány fészket érintett a beavatkozás és milyen mértékű kár keletkezett. Ezen információk alapján, mint szlovák állami természetvédelmi társulás, szakértői véleményt állítunk ki a rendőrség számára. Ez alapján szabják majd ki a bírság összegét. Egy sarlósfecske eszmei értéke 460 euró, ez az összeg vonatkozik az élő példányra és a tojásokra is.

Legalább hét járatot tömtek be a purhabbal, és ha a járókelő nem lép közbe, többet is sikerült volna. A hab teljesen eltömíti a fészket, és amint érintkezésbe kerül a tollakkal, a szárnyak összeragadnak, az egyed mozgásképtelenné válik és néhány másodpercen belül megfullad. A sarlósfecskék védett madarak, fontos élőhelyei a régi típusú panelházak rései voltak. Az utóbbi évek masszív épületszigetelési törekvése viszont egyértelműen befolyásolta a fecskepopuláció csökkenését. A BROZ, a madárvilág védelmében indított Life projekt keretén belül, Pozsonyban és környékén, tízezer speciálisan megtervezett, mesterséges fészket helyezett ki. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a fecskék visszatérjenek a régióba. Ezeket az odúkat a lakóház homlokzatának külső részén helyezik el, így nem zavarják az ottlakók nyugalmát. Ennek ellenére Kaľavský már többször találkozott olyan társasházi lakóval, akinek bántotta a fülét a sarlósfecskék vijjogása.

A sarlósfecskék a nagyvárosok madarai és a madárvilág talán leggyorsabb tagjai. Szinte az egész napot a levegőben töltik, átlagban napi 570 kilométert, röptük villámgyors és változatos. Naponta akár 50 gramm rovart is képesek elfogyasztani, ami azonos a testsúlyukkal, ebbe belefér napi tízezer szúnyog is. A természetvédők arra kérnek, tanuljunk ebből az esetből. Ha valaki a közeljövőben hasonlóval találkozik, hívja a rendőrséget vagy valamelyik természetvédelmi társulást: Szlovák Állami Természetvédelem, Dunai Berkek Tájvédelmi Körzet (CHKO Dunajské luhy), BROZ, DunaVit.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.