Régió

Több ezer márna pusztult el Zselíznél

Zselíz | Szétszabdalt haltetemek lepték el a Garamot Zselíznél. A több ezer márnát feltehetőleg a Mikolánál épült kis vízerőmű turbinái zúzták össze.
Gulyás Zsuzsanna

2017. június 9. 09:20

A márnák ívóhelyük felé vonulva keveredhettek a turbinákba. „Az anyagi kár felmérése folyamatban van, ezért a halpusztulással kapcsolatban pontos összeget a nem tudok mondani. Az eszmei kár viszont felbecsülhetetlen, mivel hatalmas példányok is voltak közöttük” – nyilatkozta lapunknak Ľudovít Fuxhoffer, a helyi horgászegyesület elnöke. A horgászok szerint a tragédiát az okozhatta, hogy a halak vonulás közben nem a hallépcsőt használták, hanem a turbinák közelében haladtak, mert ott oxigéndúsabb volt a víz. „A turbinák szó szerint ledarálták a halrajt. Azok a halak, amelyek még élve kerültek ki a turbinák közül, szintén megsérültek és iszonyatos kínok között múltak ki” – jegyezte meg Fuxhoffer. 

A horgászegyesület korábban petíciót indított a kis vízerőmű ellen, amely jelenleg próbaüzemben működik. A horgászok támogatták a Slatinka és a Rieka Polgári Társulás 2015-ös tájékoztató kampányát is, amelynek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a Garamot fenyegető problémákra. Az aktivisták leereszkedtek a Garam forrásától a folyó torkolatáig, miközben néhány településen előadást tartottak. A tiltakozás része volt az a petíció is, amelyet a Garam megóvásáért indítottak. Elsősorban a meglevő és a tervezett gátak ellen kampányoltak, amelyek az aktivisták szerint jelentősen rontják a vizek állapotát, és a vízmegvonás károsítja a környezetet. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Garamon 42 kis vízerőmű építését tervezik, amelyek közül néhány már el is készült. Az aktivisták szerint Németországgal ellentétben – ahol a törpe vízerőművek fele az önkormányzatok vagy polgári társulások birtokában van, és az előállított elektromos energiát utcák és középületek megvilágítására használják – Szlovákiában íróasztaloknál szabják meg a profiljukat, anélkül, hogy megfontolnák, milyen hatással lesz a víz minőségére, az élő szervezetekre és a körülményekre. 

Ľudovít Fuxhoffer, a zselízi horgászegyesület elnöke szerint már tárgyalnak a vízerőművet üzemeltető Hydroenergia céggel arról, hogyan lehetne megelőzni az ilyen katasztrófákat. Peter Hegedűs, a cég ügyvezetője szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a halak pusztulását a vízerőmű turbinái okozták. Az ügyvezető elmondta, háló akadályozza meg a halak bejutását a turbinákba. Peter Hegedűs úgy véli, a turbinák közelében a víz sebes áramlása sem teszi lehetővé, hogy a halak belecsússzanak. „Ennek ellenére korlátoztuk az erőmű működését, és olyan óvintézkedések bevezetéséről döntöttünk, amelyek kizárják, hogy ehhez hasonló jelenségek forduljanak elő” – nyilatkozta lapunknak Hegedűs. 

A helyzetet a Povodie Hrona folyószabályozó vállalat és a Szlovák Természetvédelmi Felügyelőség (Slovenská inšpekcia životného prostredia) is vizsgálja. Az esettel a Lévai Járási Hivatal is foglalkozni fog. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.