Régió

Több elsős a komáromi magyar iskolákban

Komárom | A város hét alapiskolájába 386 gyereket írattak be, ami 18-cal több az egy évvel korábbinál és 25-tel a két évvel ezelőttinél.
V. Krasznica Melitta

2017. április 19. 12:39

250 gyerek megy magyar, 136 szlovák iskolába (tavaly ez az arány 237:131, 2015-ben pedig 228:133 volt). Évek óta 60-65 százalék közötti a magyar iskolába íratott gyerekek aránya. Figyelembe véve, hogy Komáromban a lakosság nemzetiségi összetétele 60:40 százalék körüli a magyarok javára, elmondható, hogy a városban a magyar szülők magyar iskolába viszik gyereküket.
 
Választék van bőven, három városi fenntartású és egy egyházi alapiskola is várja a leendő elsősöket. 
Ami az iskolák közti megoszlást illeti, a legtöbb gyereket idén is a Munka utcai alapiskolába íratták be (86, közülük 10 nulladikos). A Jókai Mór Alapiskolába 58 (várható halasztás 8), az Eötvös utcaiba 56 (várható halasztás 5), míg a Marianum Egyházi Iskolaközpontba 50 gyereket írattak – tájékoztatta lapunkat Méhes Otília, a Közös Tanügyi Hivatal megbízott osztályvezetője. 
 
A legmarkánsabb növekedést a Marianum könyvelheti el, tavaly 28 beíratott gyerek volt, „Ha a halasztások vagy egyéb okok miatt jelentősen nem változik ez a szám, szeptemberben 3 osztályt indítunk, amire iskolánkban eddig nem volt példa – mondta lapunknak Madarász Róbert igazgató. – Az elmúlt években nagyon sokat dolgoztunk, és igyekeztünk láttatni is magunkat.” Az iskolában komoly infrastrukturális fejlesztés zajlik, az igazgató szerint viszont nem a fejlesztés hozta a magasabb létszámokat, hanem az intézmény iránti nagyobb érdeklődés tette szükségessé a fejlesztést. Az egykori szabadidőközpont épületét a várostól vette meg tavaly az iskola, a 260 ezer eurós vételárat a fenntartó, a Nagyszombati Érseki Hivatal állta. Szeptemberben négy új tantermet adtak át, az épület további szárnyának felújítására pedig célirányosan 216 millió forintot (több mint 700 ezer euró) kaptak a magyar államtól. Itt további 4 osztálytermet, szaktantermeket és közösségi helyiséget szeretnének kialakítani, a közbeszerzéstől függ, mikor kezdhetik az építkezést. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Fábry Zoltán

Hol a stószi mérce? Fábry Zoltán halálának 50. évfordulóján

dac

DAC: Kružliak két hónapon belül távozhat, az Everton érdeklődik iránta

peter pellegrini

Ha Pellegrini pártot alapítana, az 21,4 százalékos eredményt érne el

Fekete Irén

Összefogással erősebbek lehetünk

a

Világvége kínai módra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.