Régió

Több elsős a komáromi magyar iskolákban

Komárom | A város hét alapiskolájába 386 gyereket írattak be, ami 18-cal több az egy évvel korábbinál és 25-tel a két évvel ezelőttinél.
V. Krasznica Melitta

2017. április 19. 12:39

250 gyerek megy magyar, 136 szlovák iskolába (tavaly ez az arány 237:131, 2015-ben pedig 228:133 volt). Évek óta 60-65 százalék közötti a magyar iskolába íratott gyerekek aránya. Figyelembe véve, hogy Komáromban a lakosság nemzetiségi összetétele 60:40 százalék körüli a magyarok javára, elmondható, hogy a városban a magyar szülők magyar iskolába viszik gyereküket.
 
Választék van bőven, három városi fenntartású és egy egyházi alapiskola is várja a leendő elsősöket. 
Ami az iskolák közti megoszlást illeti, a legtöbb gyereket idén is a Munka utcai alapiskolába íratták be (86, közülük 10 nulladikos). A Jókai Mór Alapiskolába 58 (várható halasztás 8), az Eötvös utcaiba 56 (várható halasztás 5), míg a Marianum Egyházi Iskolaközpontba 50 gyereket írattak – tájékoztatta lapunkat Méhes Otília, a Közös Tanügyi Hivatal megbízott osztályvezetője. 
 
A legmarkánsabb növekedést a Marianum könyvelheti el, tavaly 28 beíratott gyerek volt, „Ha a halasztások vagy egyéb okok miatt jelentősen nem változik ez a szám, szeptemberben 3 osztályt indítunk, amire iskolánkban eddig nem volt példa – mondta lapunknak Madarász Róbert igazgató. – Az elmúlt években nagyon sokat dolgoztunk, és igyekeztünk láttatni is magunkat.” Az iskolában komoly infrastrukturális fejlesztés zajlik, az igazgató szerint viszont nem a fejlesztés hozta a magasabb létszámokat, hanem az intézmény iránti nagyobb érdeklődés tette szükségessé a fejlesztést. Az egykori szabadidőközpont épületét a várostól vette meg tavaly az iskola, a 260 ezer eurós vételárat a fenntartó, a Nagyszombati Érseki Hivatal állta. Szeptemberben négy új tantermet adtak át, az épület további szárnyának felújítására pedig célirányosan 216 millió forintot (több mint 700 ezer euró) kaptak a magyar államtól. Itt további 4 osztálytermet, szaktantermeket és közösségi helyiséget szeretnének kialakítani, a közbeszerzéstől függ, mikor kezdhetik az építkezést. 
 
Önnek ajánljuk

10 százalékra csökken egyes élelmiszerek áfája

Előzés közben szenvedett súlyos balesetet a motoros

Különleges jelek a somorjai utakon

Saját templomából lopott műkincseket egy pap

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban

Lépésekben bölcsességtől bölcsességig

Legfrissebb galériák
Olvasta már?