Régió

Több az elsős az Ung-vidéken

Nagykapos | A Nagykapos és Vidéke Társulás által gyűjtött adatok alapján az Ung-vidéki magyar alapiskolákban idén több elsős kezdte meg tanulmányait, mit tavaly.
Leczo Zoltán

2014. szeptember 26. 19:58

Gabri Rudolf, a szervezet elnöke lapunknak elmondta, pénteken a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjait három helyszínen osztják szét. A helyi magyar közösségi házban negyvenkét nagyszelmenci, kaposkelecsényi és a nagykaposi speciális alapiskolába járó gyerek veheti át a juttatást, Vajánban harmincnyolc mokcsamogyorósi, vajáni, csicseri és deregnyői gyerek kap ugyanilyen támogatást, a Nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában pedig ötvenhárom helyi és mátyócvajkóci diák családja veheti át a nekik járó összegeket. A rendezvényeken részt vesz Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség titkára, valamint Szajkó Gábor, a szervezet országos tanácsadó testületének tagja is. Az ajánlás szerint a gyerekek iskolába íratásával kapcsolatos kiadások fedezésére fordítandó ösztöndíjat tavaly a régió százhuszonkét diákja vehette át, idén tizeneggyel több elsős van.
 
Gabri Rudolf tájékoztatása szerint az Ung-vidéken az elmúlt tíz évben csupán egy magyar alapiskola, az abarai szűnt meg. Ilyen veszéllyel a többi oktatási intézménynek remélhetőleg nem kell szembenéznie, ugyanis a diáklétszám vélhetően állandósulni fog. A Nagykaposi Magyar Közösségi Házban egyébként júniusban megtartották az első foglalkozást abban a vasárnapi iskolában is, melyet elsősorban a szlovák–magyar nyelvhatáron élő gyerekek számára szerveztek. Az intézményvezető tájékoztatása alapján a vasárnapi iskolában – mely, ha működéséhez elegendő támogatást kap – szeptembertől havonta egyszer olyan gyerekekkel foglalkoznának, akik azokban a hat régióbeli községben élnek, amelyekben hosszú ideje nem működik magyar óvoda vagy iskola.
 
Önnek ajánljuk

Manipulálhatták a Špirko elleni vizsgálatot

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Budapesten

GALÉRIA: Impozáns az új Slovan-stadion

Három év börtönre ítélték Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét

Megszavazta a magyar kormány a "rabszolgatörvényt"

Női kézilabda Eb - Legyőzte Romániát a magyar válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?