Tisztújítás az óvodapedagógusok konferenciáján

óvodapedagógiai konferencia
GALÁNTA |

Új elnököt választott az Óvodapedagógusok Országos Társulása az idei országos óvodapedagógiai konferencián. A résztvevők a szekcióüléseken a hatékony pedagógiai kommunikációról tudhattak meg újdonságokat.

Két év kihagyás után csütörtökön és pénteken tartotta országos konferenciáját az Óvodapedagógusok Országos Társulása Galántán. A rendezvény fő témája a hatékony kommunikáció volt. Ezzel kapcsolatban Koncz Veronika, Kovács Orsolya, Borbély Lilla, Milbik Zsuzsa és Filep Imre tartottak előadásokat és foglalkozásokat. 

Tisztújítás

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége mellett működő szervezet elnöke, Berky Angelika 12 év után úgy döntött, lemond az elnöki posztról. „Vallom, hogy mindenkinek az az előnyös, ha egy funkcióban nem marad sokáig ugyanaz a személy. Úgy érzem, eljött az ideje, hogy átadjam a helyem. Életem meghatározó időszaka zárul, amely szakmai fejlődésemet és szakmai életutamat is meghatározta. Szerencsés  vagyok, hogy olyan idősebb kollégák vettek körül, akik példaképeim voltak, hálásan köszönöm nekik a segítséget, támogatást és azt, hogy akkor is hittek bennem, amikor még én magamban sem. Nagy kihívás volt számomra, hogy egy olyan társulás elnöki posztját bízták rám, amelynek a megalapítója Vankó Terike volt, akik nagyra becsültem és mélyen tiszteltem” – k fogalmazott Berky Angelika leköszönése alkalmából. Helyét az Óvodapedagógusok Országos Társulása élén Kerekes Bea, a búcsi óvoda vezetője vette át. „Nagyon nehéz feladat vár rám, most, a megválasztásom után kezd az egésznek a súlya rámtelepedni. Hosszú ideig volt Berky Angelika az elődöm, aki nagyon magas színvonalon végezte a feladatát, rengeteg új programot adott a felvidéki magyar óvodáknak, ezt a szellemiséget szeretném továbbvinni, hogy minél több lehetőséget tudjunk kínálni az óvodapedagógusoknak arra, hogy továbbképezzék magukat, hogy az óvodai életet minél színesebbé tegyük. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen Búcson csak magyar óvoda és iskola van, ezért mi nem éljük meg azokat a problémákat, kihívásokat, amelyeket a vegyes nyelvterületen tevékenykedő kollégáink, de mindig érdeklődve hallgatom, ahogy elmondják a tapasztalataikat, és ezen a téren is szeretnék a segítségükre lenni” – mondta el a szervezet újonnan megválasztott elnöke. 

óvodaped.konf.

Vankó Terike-díj

Az Óvodapedagógusok Országos Társulásának megalapítója és az évente rendezett konferencia megálmodója Vankó Terike, aki egész életében a magyar óvodák megmaradásáért dolgozott. Minden évben olyan óvodapedagógus kapja meg a róla elnevezett díjat, aki kiemelkedő eredményt ért el szakmájában. Idén Dudás Ildikó kapta, akit a komáromi Bóbita Óvoda közössége jelölt a díjra. Az intézmény óvónője 2019-ben adta ki a Comenius Pedagógiai Intézet gondozásában a Szivárványmuzsika című ötlettárt, amely a szolmizáció tanítását és a zenei nevelést segíti az óvodákban. Dégi Katalin méltatásában kiemelte, Dudás Ildikó óvónő munkájában a zene szeretete meghatározó szerepet játszik, mert jól tudja, hogy a zene az önkifejezés, a befogadás és a kapcsolatteremtés eszköze, ezért a gyerekeket korukhoz mérten igyekszik zeneértővé nevelni. „Nagyon jó érzés, ugyanakkor nagyon meglepődtem, hogy a kollégáim javasoltak a díjra és nagyon örülök, hogy ilyen fantasztikus közösségben dolgozhatok, hálás vagyok, hogy megbecsülik a munkám. Rendkívül fontosnak tartom a művészeteket, azon belül a zenei nevelést az óvodában. Maguk a gyerekek, a csillogó szempárok motiváltak abban, hogy továbbfejlesszük a zenei nevelést, hiszen nagyon érdekli őket a szolmizáció. A kézjelek, a színek használata közel áll a gyerekekhez, ők mutatták meg az első irányt, hogy melyik úton érdemes továbbhaladni. A zene a lelket simogatja, táplálja, neveli, sok kaput nyit meg a gyerekben. Hálás vagyok azért, hogy a Comenius Pedagógiai Intézet felkarolta a projektet és a kollégák elkezdték használni, csupa pozitív visszajelzéseket kapok folyamatosan, és nemcsak használják az ötlettárat, hanem továbbgondolják a benne foglaltakat. A fő cél, hogy a zeneszeretet útján indítsuk el a gyerekeket. Az intézet az alsó tagozatos tanítóknak is elindította ezt a képzést, így az 1-4-es évfolyamokban is alkalmazni lehet a Szivárványmuzsika kiadványt és szerencsére nyitottak is rá a kolléganők” – fejtette ki a díjazott. 

 

Dégi, Dudás
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?