Tiltakozásul kikapcsolják este a közvilágítást az ország több településén

közvilágítás k

Szlovákia több településén tiltakozásul kikacsolják hétfő este a közvilágítást. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az energiaárak körüli megoldatlan helyzet rendkívül súlyosan akadályozza az önkormányzatokat alapvető feladataik ellátásában.

Este 7-kor félórára lekapcsolják a közvilágítást. „Nem az önkormányzatok a problémák okozói. Ők a kormány rossz döntéseinek áldozatai, és most gyors és hatékony segítsége van szükségük” –fogalmaztak az önkormányzatok.

Olyan megoldásokat várnak, amelyek segítségével rendezhetik a tavaly őszi és a téli magas számlákat. Azt is szeretnék, hogy a kormány ne feledkezzenek meg a biomasszát, pelletet vagy faforgácsot használó településekről sem.

„Azt várjuk, hogy ne utófinanszírozás formájában érkezik majd a támogatás, mert nem várható el, hogy sok, a szakadék szélén álló önkormányzat hitelt vegyen fel, majd arra várjon, hogy az állam később megtérítse a költségeit” – mondta a TASR hírügynökségnek Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása központi irodájának igazgatója.

A szövetség emlékeztet arra, hogy a jövő évi támogatásról se feledkezzenek meg, amikor az idei évre vonatkozó éves elszámolásokat fogják megkapni az önkormányzatok. „Mert még ez sem biztos, hogy az az összeg kigazálkodható” – mutatott rá a szövetség.

A kormány segítséget ígért az önkormányzatoknak az energiaválság kezelésében. Január 1-jétől március 31-ig a villamos energia árát megawattóránként 199 euróban, a gázét pedig megawattóránként 99 euróban maximálják az önkormányzatok számára. A maximum feletti villamosenergia- és gázköltségek 80 százalékát megtéríti az állam.

Karel Hirman gazdasági miniszter a napokban találkozott az önkormányzatok képviselőivel, akiket arról tájékoztatott, hogy a támogatás olyan rendszeren keresztül fog érkezni, amely már tavaly decemberben is működött. Az első januári kompenzációt februárban lehet kérni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?