Teljesen átalakul Tiszacsernyő ikonikus állomása, a ŽSR az épület átfogó felújítását tervezi

A környékbeli lakosoknak az állomás már egy megszokott hely, viszont aki életében előszőr jár itt, az valóban a régmúlt idők rendszerében érezheti magát
Tiszacsernyő |

Szlovákia egyik legjellegzetesebb vasútállomása az ország keleti csücskében, Tiszacsernyőben található. Az 1940-es évek végén épült állomás a tiszacsernyői átrakóállomás kiépítése során jött létre, mely egykoron Európa legnagyobb szárazföldi átrakodója volt. Az épület ablakait az egykori Csehszlovák köztársaság legnevezetesebb üdülőközpontjainak a homokkal gravírozott képei, a várótermet a kommunista ideológia festett jelképei díszítik. A Szlovák Vasutak (ŽSR) szerint azonban mindez hamarosan eltűnik, ugyanis az épületet az elkövetkezendő években teljesen felújítják. 

A szebb napokat is látott kisváros eddigi történelmének legnevezetesebb napjai 1968. július 29. és augusztus 1. között voltak, amikor Tiszacsernyő szívében kerítettek sort Alexander Dubček és Leonyid Brezsnyev találkozójára. Ezzel az eseménnyel a város örökre beírta magát a világtörténelem nagykönyvébe. A település legmeghatározóbb épülete és legismertebb tájékozódási pontja máig is a vasútállomás és a hozzá tartozó váróterem, amely állapotát, berendezését és dekorációját tekintve valódi időutazásban lehet része az ide látogatónak. Az épületet részben többször is felújították, de a Barátság kőolajvezetéket és a felszabadító szovjet hadsereg harckocsizóit ábrázoló óriási festményeknek köszönhetően, illetve az állomásépület és a peronok közötti kiskertben díszelgő, a kétlábon álló oroszlánokról ismert csehszlovák címernek köszönhetően a szocialista köztársaság és a hős Szovjetunió dicsőséges időszakában érezheti magát, aki ebben a vasúti váróteremben vár a vonatjára.


Meghatározó pont

Az épület átfogó rekonstrukciójának tervdokumentációja már készen van. Jelenleg a mérnöki munkálatokon dolgoznak a szakemberek  az építési engedély kiadása kapcsán. A teljes felújítás valójában a homlokzat és a tető szigeteléséből és javításából, az ablakok és ajtók újra cseréléséből, egy teljesen új belső vakolat felhúzásából, illetve a mellékhelységek és a padlózat teljeskörű cseréjéből áll. Az elektromos vezetékeket is fel kell újítani, egy légkondicionáló rendszert is be kell szerelni, az épület falait helyenként meg kell erősíteni, de ugyancsak cserére szorulnak a belső vezetékek, beleértve a fűtőtesteket is. A rekonstrukció a fedett peron szerkezeti átalakítását is magába foglalja, de ugyancsak megújulnak a burkolt területek, az épület tűzbiztonsági-, kamera- és riasztórendszerei is” – közölte az Új Szóval Šugárová Barbora, a ŽSR kommunikációs osztályának szakembere. Šugárová nyilatkozatából többekközött az is kiderült, hogy az épület legikonikusabb darabja, a felszabadító orosz katonákat és hatalmas tankjukat, illetve a Barátság kőolajvezetéket ábrázoló, több méter széles festmény is lekerül az épület falairól. Az épület ablakiban látható, az egykori Csehszlovákia legismertebb városainak neveit és látképeit ábrázoló gravírozott képek azonban megmaradnak. Értesüléseink szerint a felújítás összköltsége a 4,2 millió eurót is elérheti. A munkálatokat a ŽSR saját költségvetéséből fogja finanszírozni. A szóban forgó rekonstrukciót a ŽSR 2021-2023-as évekre tervezett befektetési terve keretében fogják megvalósítani.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?