Szűk két hétig tart még a Cipősdoboz Akció

Cipősdoboz Akció-Vághosszúfalu
Vághosszúfalu |

December 18-ig lehet csatlakozni a Cipősdoboz Akcióhoz. Mátyusföldön, illetve Nyugat-Szlovákiában is nőtt a gyűjtőpontok száma. A Nyitrai, Érsekújvári, Vágsellyei és Galántai járás koordinátora a Gaál házaspár Vághosszúfalun.

Gaál Katalin és Benedek négy évvel ezelőtt kapcsolódott be először az eredetileg a Baptista Szeretetszolgálat által meghirdetett, mára széles körben közismertté vált Cipősdoboz Akcióhoz. Az első alkalommal összecsomagoltak néhány dobozt és elküldték az akció szlovákiai nagykövetének, Bálint Stefániának Nagykaposra. Két évvel ezelőtt már több mint száz dobozt gyűjtöttek össze, megtelt velük az autó, úgy vitték Nagykaposra az ajándékokat. Ekkor szólította meg őket Stefánia, hogy legyenek a Cipősdoboz Akció nyugat-szlovákiai koordinátorai. Bence vállalta a feladatot, Katus pedig szívesen állt mellé a szervezésben.

„Tavaly már kétszázharminc doboz gyűlt össze, ezért nem vittük keletre az adományokat, hanem a párkányi, a jókai, a dunaszerdahelyi és a komáromi gyermekotthonnak adományoztuk. Ezekről a helyekről előre megkaptuk a listát, hogy milyen nemű és korú gyerekek várják az ajándékokat, és ez alapján osztottuk szét a dobozokat. A négy otthonban összesen közel kétszáz gyerek lakik, a többi összegyűjtött adományt a vágsellyei miniBODKA nonprofit szervezetnek adtuk tovább, amely a környéken élő mintegy kétszáz hátrányos helyzetű családot támogat, tehát nekik mindig jól jön bármilyen felajánlás”

– mondta el Gaál Benedek, aki további önkéntesek bevonásával Negyeden, Tallóson, Nagykéren és Vágsellyén is összegyűjti az idei adományokat. Az akció lényege, hogy egy cipősdobozt töltsünk meg apró ajándékokkal, csomagoljuk be, írjuk rá, hogy milyen nemű és korú gyereknek ajánljuk és juttassuk el valamelyik gyűjtőpontra, ahonnan az önkéntesek továbbítják a gyermekotthonokba. Arról, hogy mi kerülhet a cipősdobozba, a Cipősdoboz Akció honlapján és a Felvidéki Cipősdoboz Akció – dobozolók csoportja Facebook-oldalon lehet részletes leírást találni. Gaál Katalin hangsúlyozta, csak olyan ajándékokat csomagoljunk be, amelynek mi is örülnénk.

„Minden dobozt kibontunk, átnézünk és visszacsomagolunk. Vannak fantasztikus csomagok, jó csomagok és selejtesek. Sajnos mindig akad olyan, aki lomtalanításnak gondolja az akciót és törött, használhatatlan játékokat csomagol be vagy olyan kifestőt, amit már kifestettek. Fontos megjegyezni, hogy általában a tinédzsereknek kevés ajándék van a dobozokban. A legtöbb a 3-6 éves korosztálynak jön össze, pedig a 12-18 évesek is várják az ajándékokat. Sokszor felmerül a kérdés, mit lehet adni a fiúknak. Csak hogy néhány ötletet említsek: sapkát, zoknit, hátizsákot, USB kulcsot, mi ezeket szoktuk becsomagolni”

– magyarázta.

Katus és Bence elárulták, mindketten nagyon szeretnek ajándékozni, ha néha nehéz is a rengeteg dobozt átnézni, rendszerezni, mégis örömmel végzik ezt a munkát esténként, néha akár éjfélig is, amikor jól jön a baráti segítség.

„Most, hogy már vannak saját gyerekeink, úgy dobozolunk, hogy ha kinyitja egy gyerek a csomagot, akkor találjon benne olyat, ami igazán személyre szóló, csak az övé. Amikor visszajelzést kapunk egy-egy gyermekotthonból, látjuk a gyerekek arcán az örömöt, az mindig nagyon jó érzéssel tölt el bennünket és löketet ad ahhoz, hogy a következő évben is nekifogjunk a gyűjtésnek”

– mondta Katus. Bence hozzátette, az örömszerzés mellett azért is vállalta a feladatot, mert szereti, ha sok a dolga és nem unatkozik, és mert eddig a környéken senki sem végezte a koordinációs feladatokat. Vághosszúfalun kívül a nyugati régióban vannak még gyűjtőpontok Csilizradványon, Medvén és Izsán is. A kontakt személyek listája, elérhetőségeik megtalálhatóak a Cipősdoboz Akció közösségi oldalán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?