Szokatlanul meleg volt az idő február végén Szlovákiában

időjárás tavasz

Mutatjuk, hol volt a legmelegebb!

Február végén kivételesen meleg idő volt a térségben. A legmagasabb havi átlaghőmérséklet 9,1 Celsius-fok volt Ógyallán és Pozsonyban, Malomvölgy városrészben. A legalacsonyabb havi átlaghőmérsékletet, 2,9 Celsius-fokot Sztracena (Stratená) községben mérték – tájékoztatott honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

„A 1991 és 2020 között mért havi átlaghőmérséklettől 7,3 Celsius-fok volt az eltérés a konyhai (Kuchyňa), az ógyallai (Hurbanovo) és a szliácsi állomáson. A legkisebb eltérést, 4,8 Celsius-fokot a Lomnici-csúcson (Lomnický štít) regisztrálták" – tájékoztattak a meteorológusok.

A tengerszint felett 1000 méternél alacsonyabban fekvő területeken február 1-jén Tarcafő (Torysky) községben mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, -8,5 fokot. A Lomnici-csúcson február 2-án -14,4 fok volt. „Az abszolút legmagasabb hőmérséklet 19,4 Celsius-fok volt, ezt az értéket február 27-én mértek Nagytárkányban (Veľké Trakany)" – közölte az SHMÚ. 19 fokot, vagy ennél is melegebbet a dióskai (Orechová), a muzslai, a garamszentkereszti (Žiar nad Hornom), a keleni (Klenová), a miglécnémeti (Milhosť), a besztercsényi (Bystričany), a szomotori (Somotor), az ógyallai és a magasrévi (Vysoká nad Uhom) meteorológiai állomáson mérték.

„Az ország nagy részén száraz, illetve rendkívül csapadékos volt az idei február. Az 1991 és 2020 közötti időszakban Garamfőn (Telgárt) esett a legtöbb csapadék, 238,6 százaléknyi, a legkevesebb Konyhán, 55,7 százaléknyi" – közölte az SHMÚ.

A meteorológusok tájékoztatása szerint a legalacsonyabb havi csapadékmennyiséget 16,7 milliméternyit Milhostov térségében regisztrálták. 20 milliméter alatt volt a csapadék havi átlagmennyisége az eperjesi (Prešov-vojsko), a garamkövesdi (Kamenica nad Hronom), a muzslai, a garanyi (Hraň), a sárréti (Blahová) és a konyhai mérőállomásokon. A legnagyobb havi csapadékmennyiséget, 254,4 millimétert Jasná térségében mérték. Az SHMÚ adatai szerint 150 milliméternél nagyobb havi csapadékmennyiséget mértek még Martinské hole, Dóval (Donovaly), Királyboca (Vyšná Boca), Királyka (Králiky), Martalja (Motyčky) és Hermánd (Harmanec) térségében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?