Régió

Szenci toll irodalmi verseny

SZENC | Új irodalmi versenyt indít Szenc városa és a helyi könyvtár kezdő írók számára. A cél az egészséges lokálpatriotizmus erősítése.
author
Tornyai Bianka

2022. május 9. 17:43

Szenci toll
Nemcsak szenci történeteket, nemcsak szenci írók műveit várják a versenybe

Hagyományteremtő szándékkal indítanak a tavalyi nulladik évfolyam után Szenci toll néven irodalmi versenyt  a város és a könyvtár közös szervezésében. 

Nem csak szencieknek

A verseny célja támogatni az irodalmi alkotásokat és az egészséges lokálpatriotizmust. „A verseny tematikailag nem korlátozódik kizárólag Szencre, annak történelmére, jelenére, a város ismert személyiségeire, az idegenforgalomra, a Napfényes-tavakra, a látnivalókra, a természetre, vagy a város rendezvényeire, de az ezeket a témákat feldolgozó munkák különdíjat kapnak. A témák kiválasztása és a pályaművek elkészítésének módja a szerzők kreativitásán múlik. Bárki bekapcsolódhat, akinek a műve máshol még nem jelent meg, illetve nem nyert díjat. Az sem feltétel, hogy a pályázó Szenc lakosa legyen” – tájékoztatott Martina Ostatníková városi szóvivő. 

Műfajok és kategóriák

A szakmai zsűri négy műfajban várja a pályázati anyagokat: költészet, próza, újságírói cikkek és ismeretterjesztő cikkek. A versenyzők négy kategóriában jelentkezhetnek: az alapiskolások 3-5. évfolyama, az alapiskolások 6-9. évfolyama, középiskolások és 20 évnél fiatalabbak, 20 évnél idősebbek. A műveket magyar és szlovák nyelven egyaránt várják, elbírálásukat külön zsűri végzi. 

Élni a lehetőséggel

Strešňák Gábor, a Szenci Városi Múzeum igazgatója elmondta, azért csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert látták, hogy a szervezők nyitottak arra, hogy magyar pályamunkák is érkezzenek a versenybe és úgy véli, erre reagálni kell. „Egy ilyen városban, mint Szenc, ezt a gesztust értékelni kell, azt hiszem, nem kell részletezni, milyen a peremvidéken élni. Ha valami új dolog születik, azt nem szabad kihagyni. Tavaly, a nulladik évfolyam versenykiírása alapján kizárólag szenci lakosok munkáit várták, vagy Szenchez kötődő témákat. Ezen lazítottunk, magam is úgy gondoltam, nem kell ennyire szigorúnak lenni, mert nagyon szűkíti a kört. Bízom benne, hogy idén nagyobb figyelemmel kísérik majd a helyi iskolák is a versenyt, és minél többen bekapcsolódnak, de nemcsak az iskolások, hanem a felnőttek jelentkezését is várjuk” – hívta fel a figyelmet a múzeumigazgató. 

A verseny részletes leírása és a vele kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók a város honlapján. A pályamunkák leadási határideje május 31. A munkákért többféle különdíjat és ajándékokat kapnak a pályázók. A kiértékelés június 22-én lesz a Városi Művelődési Központban. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hegerkormany

Rendkívüli ülés a kormányváltásról

Varga Ildikó felvétele

Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

repülőgép k

Végre árcsökkenés! Januárra már olcsóbban foglalhatunk repülőjegyet

Naszvad

Beteg gyermekekért tartanak jótékonysági estet Naszvadon

Zachar Pál

Felháborította az ipolyságiakat az új polgármester számára jóváhagyott fizetés

Horvátország k

Horvátország január elsején belép a schengeni övezetbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.