Régió

Személyiségfejlesztő tanfolyamok

Augusztus végén 14 073 munkanélkülit tartottak nyilván a Komáromi járásban, ami 24-25 százalékos munkanélküliségi arányt jelent. Kurcsík Zoltán, a járási munkahivatal illetékese szerint számuk november vége felé az idénymunkák befejeztével – megközelíti a 15 ezret.
ÚJ SZÓ ONLINE

2001. október 1. 08:00

Tarics Lőrincz Margit

Augusztus végén 14 073 munkanélkülit tartottak nyilván a Komáromi járásban, ami 24-25 százalékos munkanélküliségi arányt jelent.

Kurcsík Zoltán, a járási munkahivatal illetékese szerint számuk november vége felé az idénymunkák befejeztével – megközelíti a 15 ezret. Sajnos nagyon sok köztük a fiatal, 40 százalékuk nem töltötte még be a 30. életévét. Ugyancsak magas a tartósan munkanélküliek aránya, a nyilvántartottak csaknem 50%-ának több mint egy éve nincs állása. Külön figyelemmel kísérik a végzős diákokat, augusztus végéig 420 pályakezdőt tartottak nyilván, de a munkaadók május óta 2 pályakezdőnek kínáltak fel munkahelyet.

Hiányszakmákról nemigen lehet beszélni, de például varrónőt szinte állandóan keresnek. A munkaadók annyira kevés bért kínálnak nekik, ami nem motiválja őket a munkába állásra. Utána lehet számolni: a minimálbérért dolgozónak mindent összevetve talán 60 koronával magasabb a bevétele, mint annak, aki ölbe tett kézzel várja otthon a szociális segélyt. Ám ezt a munkahivatal nem tudja megoldani, ezért is lenne szükség sürgős jogszabályi változtatásokra. „Akinek fél éven belül fel tudunk kínálni valamilyen munkát, sokkal jobbak az elhelyezkedési esélyei, mint a régebben nyilvántartottaknak. Az idő előrehaladtával ugyanis nagy részük kezdi magát feleslegesnek, munkára alkalmatlannak érezni – mondta Kurcsík Zoltán. – A munkaerőpiacra is érvényes az, ami bármelyik más piacra: itt is nagyon fontos a csomagolás. Tehát az, miként tudom magam eladni. Egy magabiztos ember sokkal könnyebben talál állást, mint az, aki már magában sem bízik.”

Ezért is van nagy jelentősége annak az országos programnak, amelybe a Komáromi járás is bekapcsolódott, és amely a személyiségfejlesztésre irányul. Ennek keretében egy fiatalokból álló százfős csoport az év eleje óta részt vesz egy alapfoglalkozáson. Megtanulják az életrajzírás, a telefonálás, az öltözködés stb. alapszabályait, amelyek talán banális dolgoknak tűnnek, de sokszor éppen ezeken az apróságokon múlik az adott munkahely megszerzése. A százfős csoportból nyárra 70-en maradtak, a többiek időközben már el tudtak helyezkedni, vagy vállalkozásba kezdtek, esetleg külföldön találtak munkát. Ez a program az év végéig tart, akkor értékelik majd ki eredményességét. Úgy, hogy egy kontrollcsoporttal (szintén fiatalok alkotják, akik azonban nem vettek részt ilyen foglalkozásokon) hasonlítják össze a programban résztvevők elhelyezkedési arányát. A munkahivatal egy másik programja a gyesről visszatérő anyáknak szól: ők hasonló foglalkozásokon vesznek majd részt, mint a fiatalok. A 19–25 éves, alapfokú végzettségű férfiak számára szakmai átképző tanfolyamot indítanak, a 40 év feletti nőknek számítógépes, személyiségfejlesztő kurzust. (km)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
fogamzásgátló

A nőgyógyász javasol, a nő dönt

Marta Matyasová

Amíg élek, játszani fogok

adventi vásár

Szóval kirándulna Magyarországra? Ezek az árak a győri adventi vásáron - euróban

omikron dél-afrika

WHO: Még nyitva maradhatnak az országhatárok!

gabr

Ezekben a kerületekben figyelmeztetést a meteorológusok a jegesedés miatt!

pixabay

Ez a 2021-es év szava a  Merriam-Webster cég szerint…

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.