Régió

Szebb nap a dunaszerdahelyi kórházban

Dunaszerdahely | Önkéntesek segítségével varázsolják szebbé a betegek napjait a dunaszerdahelyi kórházban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. december 7. 08:07

Az önkéntesek csapata a dunaszerdahelyi kórházban. Többszörös volt a túljelentkezés. - A szerző felvételei

A projekt célja, amelyet a Svet zdravia hálózat indított el: szebbé tenni, a kórházi ápolásra szoruló gyerekek, idősek, minden páciens, legalább egy napját. A projekt nagykövete Tomáš Bezdeda énekes, aki sorra járja a kórházi osztályokat, népszerűsítve az önkéntes segítők munkáját. A projektbe ugyanis bárki bekapcsolódhat. Az önkéntesség abból áll, hogy a résztvevők szabadidejükben, természetesen az orvosokkal, a nővérekkel egyeztetve foglalkoznak egy-egy beteggel, de sokszor az is elég, hogy csak mellette vannak, beszélgetnek vele, vagy egyszerűen csak meghallgatják. Főleg, a gyermekosztályon fogadják szívesen az önkénteseket, akik játszanak a gyerekekkel, ezzel segítenek pár órára elfelejteni a betegségüket. Tatiana Kosťová ötletgazda elmondta, a projekt 2016-ban indult a homonnai kórházban, és már több mint hatvan önkéntessel működnek együtt a szervezők, akik több mint háromezer beteggel foglalkoznak. A dunaszerdahelyi kórház a tizedik a sorban, ahol elindították az önkéntesek projektjét. Diákok, idősebbek egyaránt jelentkezhetnek, a tizenévesek például a geriátriai osztályon taníthatják meg a pácienseknek az internet használatát, a nyugdíjasok pedig meséket olvasnak fel a gyermekosztályon. Bock Sylvia, a kórház igazgatója elmondta, két osztályon indították el a projektet, a geriátriai és a gyermekosztályon. „Amikor októberben megszületett a döntés, hogy kórházunk is bekapcsolódik a programba, hála Csörgő Anita projektkoordinátor lelkesedésének, többszörös volt a túljelentkezés a gimnáziumokból és a középiskolákból. Huszonkét önkéntes dolgozik a két osztályunkon” – mondta az igazgatónő.

Tomáš Bezdeda utolsóként a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt magyarul énekelte
Tomáš Bezdeda utolsóként a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt magyarul énekelte

Rajzák Edit, a gyermekosztály főorvosa hangsúlyozta, a beteg gyerekek számára sokat jelent az ilyen törődés. Jandura Ildikó, a geriátriai osztály főorvosa szerint pedig egy pozitív impulzus jó irányba mozdítja el a beteg lelkiállapotát, és fizikai állapotára is jó hatással van. Az ünnepség végén Tomáš Bezdeda énekelt a pácienseknek, az orvosoknak, az önkénteseknek a kórház recepcióján. Au utolsó, a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt magyarul énekelte el. Természetesen a Mikulás sem hiányzott az ünnepségről. (sk)

A Svet zdravia társaság és lapunk kiadója a Penta befektetési csoport céghálózatának tagja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Botrány az Eurovízión

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?