Régió

Szebb jövőben bíznak a juhtenyésztők

Debrőd | Az egyre nehezebb feltételek miatt évről évre csökken a keleti régióban a juhállományok száma. A működő tenyészeteknek a gyapjú iránti csökkenő érdeklődés mellett gondot okozott a húsvét előtti húseladás is. Utóbbinak a világjárvány sem kedvezett.
Németi Róbert

2021. április 8. 18:30

debrőd juhtenyészet
Mivel az egy főre eső éves bárányhúsfogyasztás jelenleg alig éri el a 20 dekagrammot, a juhtenyésztés fellendülése a fogyasztástól is függ. - Németi Róbert felvételei

Évekkel ezelőtt sokkal jobb helyzetben volt az agrárágazat, a hús- és gyapjúfeldolgozó üzemek hiánya miatt a gazdák a hazai piacon csak nagyon nehezen tudják értékesíteni a juhtenyésztésből származó termékeket. Gergely László debrődi gazda, a Szlovákiai Agrárkamara Kassa-vidéki régió falugazdászának elmondása szerint látszólag bármennyire is jól teljesít a mezőgazdaság ezen része, a keleti régióban működő juhtenyészetek aktuális számát figyelembe véve korántsem rózsás a helyzet.

„Nagyjából két és fél éve foglalkozom juhtenyésztéssel és valamivel kevesebb ideje töltöm be a falugazdász pozícióját, mivel keletről nyugati irányba haladva a Kassa-vidéki, mintegy 27 magyarlakta település gazdájával állandó kapcsolatban vagyok, áttekintésem van az itteni helyzetről. Annak ellenére, hogy a hozzám tartozó települések túlnyomó része földrajzi szempontból nem a legideálisabb a juhtenyésztésére, évekkel ezelőtt szinte minden településen működött egy kisebb-nagyobb juhtenyészet. Most ott tartunk, hogy a Kassa-vidéki régióban mindössze három-négy juhtenyészet működik, viszont az egyre nehezebb feltételek miatt ők is nehéz helyzetben vannak. Félreértés ne essék, az ágazat visszaesését nem a koronavírus-járvány okozta, egy jóval régebbi, legalább 15–20 éve tartó folyamatról van szóˮ – közölte lapunkkal Gergely László. 

Mivel az egy főre eső éves bárányhúsfogyasztás jelenleg alig éri el a 20 deka- grammot, a juhtenyésztés fellendülése a fogyasztástól is függ

 

Kevés a felvásárló

A falugazdász véleménye szerint a szóban forgó agrárágazat hanyatlása elsősorban annak köszönhető, hogy a keleti régióban szinte már egyetlen húsfelvásárló és húsfeldolgozó üzem sincs. Hanyatlófélben van a juhtenyésztés egykor értékes melléktermékének, vagyis a nyers gyapjúnak az értékesítése, felvásárlása is.

„A juhtenyészetek általában az év első harmadában, konkrétan a húsvét előtti időszakban hajráznak, ilyenkor jócskán megnövekszik a bárányhús iránti kereslet. Az előző évek tapasztalatai szerint a bárányokat a húsvét előtti hetekben a gazdák túlnyomó része Olaszországba exportálja, de az érvényben lévő határzárak miatt erre most szinte senkinek sem volt lehetősége. A szomszédos gazdák észrevételei szerint az árak nem csökkentek, de mivel Olaszország egy időre lekerült az importőrök listájáról, egy magyarországi közvetítő cégen keresztül próbálják értékesíteni az eladásra szánt fiatal bárányokat. Ha a gazdák valamilyen okból nem tudják nagyban értékesíteni az állatokat, akkor egyenként is eladásra kínálhatják őket a saját udvarukból. Ilyenkor jóval magasabb árat tudnak megszabni egy-egy bárányra. Persze az ilyen formában történő értékesítés elsősorban a gazda ügyességétől és az adott térségben élők keresletétől függ. Annak ellenére, hogy régen inkább a juhok bundája, vagyis a nyers gyapjú értékesítése volt a juhtenyészetek fő célja, a nyers gyapjút manapság szinte képtelenség veszteség nélkül értékesíteni. Míg évtizedekkel ezelőtt a gyapjúfeldolgozás nagyban ment, manapság egy olyan céget sem tudok a környéken, amely ezzel foglalkozna. Ez persze nem azt jelenti, hogy kidobjuk a lenyírt gyapjút, de kénytelenek vagyunk más megoldásokat találni az értékesítésére vagy legalább a felhasználásáraˮ – tette hozzá a gazda.

Mivel az egy főre eső éves bárányhúsfogyasztás jelenleg alig éri el a 20 deka- grammot, a juhtenyésztés fellendülése a fogyasztástól is függ

 

Javuló támogatás 

Míg az utóbbi évek során csökkent a juhtartás Szlovákiában, az elmúlt évben mintegy 270 ezer juhot neveltek az országban. Annak ellenére, hogy az uniós tagállamok közül a hazai mezőgazdászok kapják a legkisebb állami támogatásokat, a falugazdász úgy véli, évről évre javul a helyzet. Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke az Új Szónak elmondta, az új földművelésügyi miniszter nagyobb pénzcsomagot különít el ezekre a támogatásokra. „Míg 2020-ig egy élő állatra 17,48 eurós támogatást kaptak a gazdák, 2021-től már 20 euróra emelkedik az összegˮ – zárta Patasi Ilona. 

Mivel az egy főre eső éves bárányhúsfogyasztás jelenleg alig éri el a 20 deka- grammot, a juhtenyésztés fellendülése a fogyasztástól is függ

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

A vírus, ami sokáig velünk marad

terhesség

A várandós nők soron kívüli beoltását kéri az emberi jogi központ

koronavírus-vakcina

Délelőtt 10:00 és 12:00 között nem lehet regisztrálni az oltásokra

koronavírus ausztrália

Koronavírus - Az ausztrál hatóságok egy rejtélyes fertőzés forrása után kutatnak

koronavírus afrika

Koronavírus - A fertőzöttek száma több mint 155 millió, a halálos áldozatoké 3,24 millió a világon

Starship

Sikeresen landolt a Starship űrhajó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.