Régió

Szakemberhiány, túlzott bürokrácia, Pozsony-központú irányítás – ezek a tényezők akadályozzák leginkább a lemaradó régiók fejlődését

Rimaszombat | A legkevésbé fejlett járásoknak segítséget nyújtó ötéves program kiértékeléséről tartottak kerekasztal-beszélgetést a rimaszombati Kruháč coworking centrumban. Több olyan javaslat is elhangzott, ami a jövőben hatékonyabbá teheti a programot.
Hegedűs Norbert

2021. május 10. 16:00

rimaszombat utca
Ha nincsenek munkahelyek, a lakosok máshol próbálnak szerencsét - A szerző illusztrációs felvétele

A beszélgetésben Anton Marcinčin, Eva Kocanová, Ľuboš Kovács (mindhárman az NRO-programot kiértékelő tanulmány szerzői) és Marián Habovčík, Sajólenke polgármestere vették részt. A moderátor Ravasz Ábel, korábbi romaügyi kormánybiztos volt.

Rimaszombat a legelmaradottabbak között

A beszélgetés elején Eva Kocanová ismertette a 2015 és 2020 között tartó program eredményeinek elemzéséről szóló tanulmány főbb megállapításait. A legkevésbé fejlett járások (najmenej rozvinuté okresy – NRO) támogatásáról szóló program eredetileg 4-5 járással számolt, kévőbb három megye húsz járása kapcsolódott be. A leginkább elmaradottak közé főleg Eperjes megye és a Rimaszombati járás tartozik, ahol az elmúlt húsz évben a munkanélküliség a szlovákiai átlag két-, sőt háromszorosát is elérte. A NRO-k támogatására szolgáló akciótervek helyi koordiníciós kapacitások létrehozásával, az oktatás támogatásával, a helyi gazdaság támogatásával, az infrastruktúra fejlesztésével és kormányszintű intézkedésekkel is számoltak. A tanulmány fő ajánlása, hogy növelni kell a régiók döntéshozó jogait, mert az hatékonyabbá teszi az uniós pályázati pénzek felhasználást. A szerzők a legnagyobb hibának azt tartják, hogy hiányzik a régionális politika, ami koordináltan tenné lehetővé az eu-s pénzek felhasználását. Ľuboš Kovács elmondta, hogy a programot elindító törvény a munkanélküliség arányából indult ki. Az öt év alatt arra jutottak, hogy ezekben a járásokban gyorsabb volt a fejlődés, mint Szlovákia többi járásában.

Szakemberhiány, hiányzó tervezhetőség

Anton Marcinčin az értékelés során megállapította, hogy Pozsonyból semmit nem lehet megoldani, ki kell menni a helyszínre, ott kell megtalálni az embereket, akik hajlandóak dolgozni és ott kell beazonosítani a problémákat. Emelett a támogatás alapjaként ma már nem járásokban gondolkozna, hanem természetes tájegységekben. Úgy vélte, meg kell vizsgálni, hogy a kiosztott pénzeket jól használták-e fel. Hiányolta a megfelelő koordinációt.

Marián Habovčík pozitívan értékelte a kezdeményezést, mint mondta, benne van az új NRO-munkacsoportban is. Ugyanakkor negatívumnak tartja, hogy a törvény változása miatt hiába jött létre valami, el fognak veszni a kapacitások: ha folytatódik is a program, egy-két évig el fog tartani, míg mindent újjáépítenek. Habovčík szerint a szakemberek nem vesznének el, ha tudnák, hogy a program öt éve után biztosan lesz folytatás. Ezt megerősítette több hozzászóló is:

a projektekben részt vevő emberek úgy érzik, hogy az állam nem törődik a létrejövő csoportokkal, és az, hogy több éves késéssel jönnek a pénzek, nagyon komoly gondot okoz a pályázóknak.

Úgy érzik, hogy a kormány egyáltalán nem becsüli a régiókban dolgozó szakembereket, helyi szinten szinte csak a „jó érzésből“ dolgoznak sokan. Ebből következik az is, hogy a tehetséges emberek Pozsonyba mennek a munka után, így a régiókban szakemberhiány alakul ki. Habovčík kiemelte azt is, hogy ezekben a kevésbé fejlett régiókban a kis projektek támogatásának is nagyon sok értelme van, mivel még egy kisebb támogatás is élet és halál között dönthet a helyi, kis vállakozások életében. Plusz a polgármester szerint ideje belátni, hogy nagyberuházók ide nem nagyon jönnek a jelenlegi körülmények között. Ebben egyetértett Marcinčin is: ha a fejlesztés csak a nagy cégekre koncentrál, akkor csak a gazdag régiók fejlődnek. Ilyen esetekben a szegény régióknak csak a túlélésre juttatnak pénzt, a fejlődéshez azonban ez nem elég.

Túlzott bürokrácia

A pályázatok lehívása során a beszélgetők az egyik legnagyobb problémának a túlzott bürokratizációt tartották. Habovčík szerint egyszerűsíteni kellene az egész folyamatot, mivel egy hétköznapi vállakozónak nincs ideje arra, hogy az egész bonyolult folyamatot megtanulja. A másik komoly gondot szerintük azt jelenti, hogy a kompetenciák sokszor nincsenek megfelelően leosztva.

Pozsonyból olyan problémákat akarnak megoldani, amiket megyei szintre kellene delegálni, ahogy az az összes környező országban történik – vélte Anton Marcinčin.

A beszélgetés végén elhangzott az a kérdés is, hogy egyszerű emberként mit tehetünk azért, hogy felgyorsítsuk a helyzet javulását ezekben a leginkább elmaradott járásokban. Anton Marcinčin szerint a helyi aktivitás nagyon fontos, egyéni, de főleg csoportos szinten. Habovčík szerint leginkább a választásokon lehet befolyásolni az eseményeket. Ravasz Ábel a populizmust tartja a legnagyobb problémának, az információszerzést, a választók képzésének szükségességét emelte ki.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský
Frissítve

Lengvarský: Egyelőre nem korlátozzák az utazásokat

Peter Kovařík

Kovařík: A határrezsimmel kapcsolatban a rendőrség minden eshetőségre felkészül

Johnson & Johnson

Hétfőtől lehet regisztrálni a Johnson & Johnson vakcinájára

Zuzana Čaputová

GALÉRIA: Ma ünnepli 48. születésnapját Zuzana Čaputová - nézzük a legemlékezetesebb pillanatait

si-cu

Csaknem 3 kilogrammnyi összetapadt szőrtől szabadítottak meg egy kóbor si-cut

rendőrség

A részeg sofőröket a hőség sem tartja vissza

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.