Régió

Süvéte – rotunda a falu fölött

Tornaljáról északnyugati irányba indulva, a Jolsva felé vezető úton juthat el a gömöri szépségek befogadására éhes utazó Süvéte községbe.
ÚJ SZÓ ONLINE

2007. február 28. 08:00

ha
A Dolinka kaptatóin átjutva, Licce község kastélyait elhagyva a Murányka völgyébe látni be. A folyócska két oldalán festői szépségű tájba simuló kicsi falvak tarkítják a képet. Jobbra a Pelsőc feletti Kónyár mészkőszirtjei tekintenek le az apró templomokra, melyeknek egyik gyöngyszeme a süvétei rotunda, vagyis az a körtemplom, amely közvetlenül a falu fölött, hajdan erődítésként szolgáló kőfal védelmében és egy harangtorony árnyékában ügyel a csendesen folydogáló időre.

Maga a település valószínűleg az északi gyepűvidék fokozatos kiterjesztésekor lett állandóan lakottá. Annyi bizonyos, hogy a 13. században vára is állott, a falutól északra lévő Mutyen-hegy egyik gerincén, Múrik néven tartja számon a szakirodalom. Birtoklásáért a vidék urai, a Záchok és az Ákosok nemzetsége között évekig harc folyt, végül 1272-ben a Záchok kapták meg a birtokjogot. Valószínűleg ekkorra datálható a süvétei körtemplom, a rotunda építésének kezdete is. A szakirodalom szerint 1280 és 1290 közt festhették ki. Még az sem kizárt, hogy a Zách család alapította, s talán az ő temetkezőhelyükként is szolgált, de erre egyelőre nincs bizonyíték.

Az Arany János által balladában is megírt Zách Feliciánnak Károly Róbert király ellen elkövetett merénylete után a birtokokat elkobozták, és Jolsva vára tartozékaiként a király rendelkezett velük. Hogy ebben az időben történt-e az az átépítés, melynek eredményeként a süvétei rotunda európai ritkasággá vált, kérdéses, de nagyon valószínű. Talán az eredeti alapítványozó minden emlékét el kellett tüntetni, és emiatt építették át a templomot. Az égetett téglából készült, a falu akkori lakosságához képest nagy méretű körtemplom belső terét egy gótikus boltívvel osztották ketté, egyedülálló belső teret alakítva ki ezáltal.

Belépve

a sajnálatos módon állandóan feltört, megrongált kapun a templomba, a fények játéka, a máig üde színben pompázó falfreskók színei és az általuk ábrázolt mozgalmas történetek szinte lecövekelik a látogatót. Órákig lehet ebben a templomban nézelődni, s mindig új és új apró, érdekes részleteket fedez fel benne az ember.

A templom védőszentje Antiókhiai Szent Margit. Vértanú és szűz, a kereszténységben mint a hithez való hűség mintaképe szerepel. Legendája szerint az alig tizenötéves leány, akit eredetileg Marinának hívtak (a keleti egyház így is tiszteli, a négy fő szűz és a tizennégy segítőszent egyike). Egyes források szerint 275-ben (más források szerint 270-ben vagy 307-ben), július 13-án halt mártírhalált. Mindössze tizenöt évesen. Antiókhiai Szent Margit halálában – mint oly sok más szentében is – a vakbuzgó pogány apa működött közre. Miután képtelen volt gyermekét pogány hitre visszatéríteni, maga az apa jelentette fel a hatóságoknál. A legenda szerint Margit a börtönben legyőzte a sárkányalakban megjelenő kísértőt, de hóhéraival szemben védtelen maradt. Fáklyákkal égették a testét, majd vizeshordóba vetették, végül lefejezték. Azt el kell mondani, hogy Antiókhiai Szent Margit az Árpád-kor kivételesen tisztelt szentje volt, aki a „Királyság Patrónája“ (Patrona Regni) címet viselte. A szent igazi kultusza akkor lendült fel erőteljesen, amikor II. Endre (itt ismét irodalmi utalást teszek a Bánk bán történetére, hiszen az ő feleségét, merániai Gertrudist ölik meg a pártütők) a szentföldi keresztes hadjáratáról hazahozta koponyaereklyéjét. Hogy hol helyezték el a koponyaereklyét, nem tudni, de hogy nem tartották-e éppen Süvétén, a díszes és egyedülállóan szép templomban, talán e kérdésre is meg lehetne keresni a választ.

Anitókhiai Szent Margitnak mint védőszentnek a magyar kereszténységben élő kultusza minden bizonnyal kihatással lehetett arra is, hogy IV. Béla Margitnak nevezte el a tatárjárás borzalmaitól való szabadulásáért Istennek cserébe ajánlott leányát. Az Árpád-házi királyleány az egykori Nyulak szigetén (a mai Margitszigeten) épült domonkos rendi apácazárdában nevelkedett, majd maga is az egyház szentje lett. Árpád-házi Margitot azonban csak 1943-ban avatta szentté XII. Pius pápa, bár szentté avatási eljárása nem sokkal a halála után megindult.

Visszazökkenve

a valóságba azt tapasztalhatjuk, hogy a templomot sajnálatos módon állandóan feltörik, s ami a legborzasztóbb: belefirkálnak, karcolnak a román kori freskókba. A templomról Galic Erzsike néni – az igencsak megfogyatkozott süvétei magyarság egyik utolsó képviselője – gondoskodna, de mint elmondta, olyan nagyon nehéz a műveletlen, az értékeket nem ismerő emberekkel zöldágra vergődni. „Ha már ennyi éve áll a templom, remélem, még nagyon sokáig fog állni. Járnak ide sokfelől, főként magyarországiak, csehek meg lengyelek, s néha Kassáról is. Csodaszép ez a templom, kár, hogy ennyire megfogyatkoztunk itt mi, katolikusok, s hogy nincs erő és pénz a teljes rendbetételére” – mondta Erzsi néni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
fotó

Pozsonyban újabb tüntetések várhatók, Kotleba a főváros teljes lezárásával fenyegetőzik

Lőrincz Viktor

Tokió 2020 - Lőrincz Viktor ezüstérmes

Bellegszencse

Hamarosan ismét használhatják a termálvizet

rendőrség

Miért nem vette észre a sofőr az oszlopot? – Mert holtrészeg volt

rendőrség illusztráció

A rendőrség lezárta a nyomozást a Marhapásztor-ügyben

Gyűrűk Ura

Tévésorozat készült a Gyűrűk Urából

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.