Régió

Stagnálnak az ingatlanárak mindkét Komáromban

Komárom | Az elmúlt években egekbe szökő ingatlanárak talán elérték a csúcspontjukat mind a szlovák, mind a magyar oldali Komáromban. Az idei év egyik érdekes kérdése lehet, hogy pontosan milyen hatással lesz az új Duna-híd az ingatlanpiacra.
Vataščin Péter

2020. február 21. 16:45

Komárom
Komáromban főleg régi építésű lakások vannak a piacon  - Vataščin Péter felvétele

„Az elmúlt egy évben stagnáltak az árak. A jelentős emelkedés még 2018-ban volt. Jelenleg lakásoknál az 1000 euró/négyzetméter, plusz-mínusz 100 euró a kiinduló komáromi ár” – vázolta lapunknak Harangozó Ferenc komáromi ingatlanügynök az általános helyzetet. Meglátása szerint árban kettészakadt a járás: míg a csallóközi oldal drágább, addig a Vág és Garam közi rész érezhetően olcsóbb. Komoly gondnak látja, hogy Komáromban gyakorlatilag alig van építkezési telek, többek közt az erőd Nádor-vonala szűk keretek közé szorítja a várost – holott nagyobb lenne a kereslet, mint amit a piac kínál. Ugyanígy nagy igény volna új lakónegyed építésére is, korszerű épületekkel.

Az Új Szónak a dél-komáromi helyzetről Dózsa Anett ingatlanügynök számolt be, aki szerint az árak 2019-ben elérték a „csillagászati összeget”, főként a társasházi lakások terén. Jelenleg azonban már csökkenő tendenciát lehet megfigyelni, azonban nem olyan mértékben mint ahogy a tavalyi emelkedés történt. Rendkívül népszerűek a magyar államtól igényelhető támogatások – pl. azoknál a családoknál, ahol már megvannak a gyermekek, ingatlanvásárláskor szinte mindenki igénybe veszi a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK).

Ami az árakat illeti, egy 60 négyzetméteres régebbi építésű lakás esetén nincs nagy eltérés a szlovák és a magyar oldal között, 55 és 65 ezer euróba kerülnek. Az ugyanekkora új lakások esetében azonban már van érzékelhető különbség: míg a szlovák részen ez a 60 és a 71-2 ezer közti sávban található, úgy Magyarországon 80-100 ezer eurós tételre kell számítani.

Az új Duna-híd szerepe

A szlovák oldalon egyelőre nem érződik az új híd ingatlanárakra gyakorolt hatása. Átadását a május legvégére tervezik, Harangozó Ferenc szerint utána lehetséges, hogy kissé megemeli az árakat. Dózsa Anett sem tud beszámolni számottevő hatásról az árak terén, ugyanakkor a javuló közlekedési összeköttetés hatására úgy látja, több szlovák állampolgár vesz ingatlant Dél-Komáromban. Míg itt életvitelszerűen beköltözésről is beszélhetünk, addig a szlovák részen kicsit más a helyzet. Ott vannak albérlő magyar állampolgárok, de be lehet számolni egy másik csoportól is. Harangozó Ferenc szerint: „Vannak vásárlók, de nem Magyar-Komáromból, hanem mondjuk aki Pesten dolgozik, és van befektethető pénze. Nem laknak aztán itt, hanem kiadják albérletként.”

A koreai hatás

A 2019-es áremelkedésben Dél-Komáromban nagy szerepet játszott az elektromos járművek akkumulátorait gyártó üzem építése, amely egy koreai cég 239 milliárd forint értékű beruházása. Dózsa Anett beszámolója szerint az építőmunkások elszállásolása nem volt könnyű feladat, egyszerűen nem volt számukra elég hely a városban. Elsősorban bérleményeket keresnek, viszont befektetés céljából vásárolnak is. A megnövekedett lakhatási igény miatt a szlovák oldalon is megjelentek az koreai albérlők, akiknek hatására sokan magasabb árakon adták ki a lakásaikat. Harangozó Ferenc beszámolója szerint gyakran berendezett lakásokat részesítenek előnyben. Ezen felül ukrán és szerb állampolgárok is egyre többször vesznek ki lakásokat a szlovákiai részen.

Mindebből az is jól látszik, hogy fontos szempont a két Komárom között tapasztalható eltérés. A magyar oldalon szinte folyamatosan épül az ipari park, s ez jelentős hatással van az ingatlanpiacra is. A túlparton azonban szinte semmilyen ipari fejlesztés nincs, ezért Harangozó Ferenc olvasatában egyszerűen túl magasak a szlovák oldal árai egyes esetekben. Például a telkek négyzetmétere 70 euróba kerül, de van, ahol eléri a 90-et is, ami Harangozó szerint „nem reális” Komárom frekventáltságát tekintve.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Az önkormányzatok is bajba kerülhetnek

A németországi minimálbér nehezíti a munkanélküliség leépítését

Egy hónappal tovább folyósítanák a munkanélküli segélyt

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négyen utastársa megsérült

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négy utastársa megsérült

A fiatal cseh orvosok ötöde távozik Nyugatra

Több tucat kórházi alkalmazott kényszerült karanténba, miután kapcsolatba kerültek egy fertőzöttel

televízió gyerekeke

Televíziós iskolával szimulálnák a valódi oktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.