Közélet

Stagnál a munkanélküliség

Pozsony | A regisztrált munkanélküliségi ráta decemberben maradt a 4,92%-os szinten. A novemberi adattal összehasonlítva a munkanélküliség aránya nem változott, az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva 0,12 százalékponttal csökkent. Mindez a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVaR) legfrissebb adataiból derül ki.
TASR

2020. január 20. 18:15

26,8 százalék a munkanélküliség Görögországban
- Képarchívum

A rendelkezésre álló álláskeresők száma a tizenkettedik hónap végén elérte a 135 517 főt. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 10 fővel gyarapodott, az egy évvel korábbi adatokkal összevetve pedig 2681 fővel, vagyis 1,94%-kal csökkent az álláskeresők száma.

Az összes álláskeresővel számoló regisztrált munkanélküliségi ráta decemberben elérte a 6,01%-ot. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva ez az érték nem változott, az egy évvel korábbi adatokkal összevetve 0,18 százalékponttal csökkent.

Az év tizenkettedik hónapjában összesen 165 455 álláskeresőt tartottak nyilván. A hónap folyamán a számuk 107 fővel, az előző évi adatokkal összehasonlítva 4347 fővel, vagyis 2,56%-kal csökkent.

Az egy hónappal korábbi adatokhoz képest a regisztrált munkanélküliségi ráta decemberben négy megyében csökkent, a legszámottevőbben Besztercebánya és Eperjes megyében. Négy megyében emelkedésről számoltak be.

A regisztrált munkanélküliségi ráta decemberben a legmagasabb Eperjes megyében volt. Az országos átlagot (4,92%) Besztercebánya és Kassa megyében is meghaladta a munkanélküliség. 41 járásban csökkent, 34 járásban emelkedett, négy járásban pedig változatlan maradt a regisztrált munkanélküliségi ráta.

A hónap végén a munkaügyi hivatalok 92 316 betölthető állást kínáltak. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva a munkalehetőségek száma 5467-tel csökkent. A legtöbb betölthető állás – 27 085 – Pozsony megyében, a legkevesebb – 5157 – Besztercebánya megyében állt rendelkezésre.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzői szerint a munkanélküliség csökkenésének üteme a negyedik negyedévben, illetve a tavalyi év egészében mérsékeltebb volt, mint az előző években. Elsősorban az ipar területén lassult a foglalkoztatás növekedési üteme, valamint a gazdasági növekedés. Az elemzők úgy vélik, ez rövid távon hatással lehet a többi ágazatra is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Autógyárak munkaerő nélkül

Egyre vonzóbbak a magyar állásajánlatok

32 dunaszerdahelyi taxist vizsgáltak át a rendőrök

32 taxis munkáját ellenőrizték a rendőrök Dunaszerdahelyen

Bajban az expolitikusok: a rendőrségen Slota és Jánoš ügye

Már Slota is beszállt a kampányba

alena zsuzsová

41 politikus Zsuzsová listáján

A karbantartást is Pozsonyba hozza a RegioJet, 30 új munkahely létesül

Késik a RegioJet a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony szakaszon

koronavírus

Lecsengőben van a koronavírus-járvány Kínában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.