Régió

Somorja: nincs egyértelmű nem a hulladékégetőre

Somorja | A környezetvédelmi tárca év elején bólintott a tervre, a város azonban leállította az építést, a vállalkozó fellebbezett.
Bartalos Éva

2016. október 26. 20:39

Tovább húzódik a Sámot városrészbe tervezett hulladékégető ügye: a beruházó fellebbezést nyújtott be az önkormányzat döntése ellen, miszerint nem engedik, hogy megépüljön a hulladékégető.
 
Az SPV Dálovce vállalat egy hulladékfeldolgozó üzemet építtetne a városrészben, plazmatechnológiával égetnék el a szemetet. A somorjaiak legalább két éve tiltakoznak a projekt ellen. Aláírásgyűjtést és lakossági fórumot is szerveztek. A környezetvédelmi minisztérium az év eleji állásfoglalásában jóváhagyta a tervet, de az önkormányzat kitartott az álláspontja mellett. A napokban jelent meg a város honlapján, hogy a befektető fellebbezett az önkormányzat döntése ellen. „A vállalat megtámadta, hogy leállítottuk a folyamatot. Jelenleg a fellebbviteli szerv, a kerületi építészeti hivatal kezében van a döntés” – tájékoztatta lapunkat Sármány Ervin, a városi hivatal vezetője. Hozzátette, a környezetvédelmi minisztérium is tanulmányozza az ügyet.
 
Az égetőben évente 60–240 kilótonna hulladékot dolgoznának fel, amit a Felső-Csallóközből, Dunaszerdahelyről és Szencről szállítanának az égetőbe. Bárdos Gábor, Somorja polgármestere korábban megjegyezte, az előirányzott számok alapján feltételezhető, hogy a feldolgozott szemét mintegy nyolcvan százaléka nem a városból és környékéről származna. Nemcsak a teherforgalom és a zajszint növekedése miatt tiltakoznak a somorjaiak, hanem azért is, mert szerintük a porlasztó veszélyeztetné a Csallóköz élővilágát és vízkészletét.
 
 
Önnek ajánljuk

Nem dugult be a főváros

Meghalt Karl Lagerfeld

A rozsnyói Farkaš Henrietta kapta a sportolók Oscar-díját

GALÉRIA: Pozsony felé tartanak a gazdák

Záróvonalon előzött a sofőr, egy nő életveszélyben van

Délen nem lesz tiltakozás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?