SHMÚ: Kivételesen enyhe volt az idei tél

Délre megérkezett a havazás a Csallóközbe

Kivételesen enyhe volt az idei tél, ami a fagyos napok számában is megmutatkozott

Kevés olyan nap volt ezen a télen, amikor a levegő hőmérséklete napközben is nulla fok alatt maradt - tájékoztatott a közösségi hálón a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ). „A legkevesebb ilyen nap, helyenként alig hároma a Duna-menti síkság keleti és délkeleti részén, valamint a Ponitrie tájvádelmi területen és Közép-Szlovákia déli részén volt" - közölték a meteorológusok, és hozzátették, egyes helyeken, például Gyűgyön (Dudince) és Nagytapolcsányban (Topoľčany) egyetlen olyan napot regisztráltak, amikor egész nap fagyott.

  Ógyallán (Hurbanovo), Nyitrán (Nitra), Zselízen (Želiezovce) és Alsópalojtán (Dolné Plachtince) két olyan napot regisztráltak ezen a télen, amikor egész nap fagyott. „Az ország meteorológiai állomásának mintegy felében, főleg az ország déli részén levőkben kevesebb mint tíz fagyos napot regisztráltak" - tették hozzá a meteorológusok. Néhány olyan északnyugat- és kelet-szlovákiai meteorológiai állomás is van, „ahol egyáltalán nem megszokottak az ilyen éghajlati viszonyok" – tájékoztatott a hidrometeorológiai intézet.

Pozsonyban (Bratislava), a Kolibán például tíz ilyen nap volt, a Kis-Kárpátok (Malé-Kárpáty) délkeleti lejtőjén fekvő Modra-Piesok meteorológiai állomáson pedig több mint 20. Decemberben és januárban délkeletről dél felé nedves levegő áramlott a térségbe. „Ezeken a meteorológiai állomásokon több egymást követő napon is borult, nedves idő volt, ami miatt a levegő hőmérséklete egész nap fagypont alatt maradt" – tájékoztattak a szakemberek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?