Régió
Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

SHMÚ: Kedd reggel az alacsonyabban fekvő területeken is fagyott

TASR

2018. szeptember 25. 18:36

Pozsony | Hétfőről (9. 24.) keddre virradóra a meteorológusok helyenként az alacsonyabban fekvő területeken is fagypont alatti hőmérsékletet mértek, mégpedig standard magasságban, két méterrel a föld felett is. A leghidegebb azokban a völgyekben volt, ahol alábbhagyott a szél, és az éjszaka nagy részében derült volt az ég. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott a közösségi hálón.

A felszín felett két méterrel több helyen fagyott Gömörben is. Hollópatakon (Mlynky) a levegő hőmérséklete -2,1 Celsius-fokig süllyedt. A kedd reggel a legmelegebb Délnyugat-Szlovákiában és Zemplénben volt.

 

2018. szeptember 25. 11:20

A meteorológusok országszerte talaj menti fagyra figyelmeztetnek

Egyes meteorológiai állomásokon a legalacsonyabb hőmérséklet akár öt fokkal is az 1981-2010 között mért hosszú távú átlagérték alatt maradt. A szeptember 25-ei hidegrekordot ugyanakkor a keddi értékek nem közelítették meg. Kivételt csak a magashegyi mérőállomások képeztek, ahol rekord közeli értékeket mértek, például a Lomnici-csúcson is.

A SHMÚ ismét talaj menti fagyokra figyelmeztet, melyek szerdára (9. 26.) virradóra az egész országban előfordulhatnak. A meteorológusok szerint a talaj felett öt centiméterrel a levegő legalacsonyabb hőmérséklete nulla és -6 Celsius-fok között alakul majd. A talaj menti fagy potenciális veszélyt jelent a meleget kedvelő növényekre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk