Régió

Senki se tudja, hogyan került atrazin az ivóvízbe

Megtiltotta a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal az ivóvíz fogyasztását a három csallóközi községben.
Kiss Bartalos Éva

2017. december 19. 12:42

szennyezett ivóvíz
A hétvégén tartálykocsival szállítottak ivóvizet a falvakba - Képarchívum

A hivatal a Nyugat-Szlovákiai Vízművek utasítására rendelte el a korlátozást még pénteken délután, a hétvégén tartálykocsival szállítottak ivóvizet a három községbe. A vízművek levélben értesítette az illetékeseket arról, hogy két novemberi mérés alapján az atrazin növényvédő szer mennyisége háromszor magasabb volt a megengedett értéknél, és a víz fogyasztása veszélyes lehet a lakosok egészségére. Tisztálkodásra és mosásra alkalmas. Az érintett falvakban a kúti víz is szennyezett. A hétvégén tartálykocsiból látták el a három falu mintegy kétezer-ötszáz lakosát. A községek a hangszórón, a hivatalos honlapon és a közösségi portálon tájékoztatták a lakosságot arról, mikor hol áll a kocsi. Szombat délben Bakán több tíz ember sorakozott ivóvízért, körülbelül nyolc köbméternyi vizet csapoltak a műanyag flakonokba, hordókba, demizsonokba. Bertalan György polgármester elmondta, vasárnap már kevesebb víz fogyott. Csallóköznádasdon is hasonló a helyzet, ezt Bóna Zsuzsa polgármester is megerősítette. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, segítséget kérnek, hogy a községek mielőbb támogatást kapjanak a csatornahálózat kiépítésére. Még napokig tartálykocsiból láthatják el a lakosságot. Marek Illés, a vízművek vezérigazgatója közölte, tegnap egy fűtött tartályos kocsit is elindítottak, hogy a fagyban is zökkenőmentes legyen az ellátás.

Mennyire veszélyes?

A regionális közegészségügyi hivatal az üzemeltető bejelentése alapján rendelheti el, vagy oldhatja fel a tilalmat. „A vízhálózat üzemeltetője értesíti a regionális közegészségügyi hivatalt, amely ez alapján elrendeli a korlátozást. Ha az üzemeltető helyreállítja a hibát és a vízminőség megfelelő, megszüntetjük a rendelkezést” – tájékoztatta lapunkat Zuzana Drobová, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője. Kérdésünkre, hogy a vízben talált atrazin mennyire káros az emberi egészségre, Drobová azt válaszolta, ezt nem lehet pontosan megmondani. Attól is függ, mennyi került belőle a szervezetbe, valamint, hogy a személy, aki a szennyezett vizet fogyasztotta, veszélyeztetett csoportba (csecsemők, idős emberek, betegek) tartozik-e” – közölte Drobová.

Novemberben derült ki

Nem tudni, mikor és hogyan került a szennyezés a vízhálózatba. Marek Illés, a Nyugat-Szlovákiai Vízművek Vezérigazgatója elmondta, rendszeresen ellenőrzik a vizet. A vízművek februárban vizsgálta a vezetékes vizet, akkor a szennyezőanyagok mértéke nem haladta meg a határértékeket. A novemberi mérésnél azonban a növényvédő szer mennyisége túllépte a megengedett mennyiséget. A vízművek november 20-án újra mintát vett, majd november 30-án ellenőrző mérést végeztek. Mindkét mérésnél kimutatták az atrazin jelenlétét, és a törvénynek megfelelően december 13-án értesítették a regionális közegészségügyi hivatalt arról, hogy a növényvédő szer mennyisége meghaladja a megengedett határértéket. „A november 2-i mérés után tárgyalásokat kezdtünk az aktív szenes szűrőberendezés beszállítójával. November 25-én aláírtuk a szerződést, amely szerint január végére terveztük a szűrő üzembe helyezését. Jelenleg arról egyeztetünk, hogy hamarabb kiszállítsák és beszereljék a szűrőt” – tájékoztatta lapunkat a vízművek vezetősége. A szűrőberendezés napokon belül megtisztítja a vízhálózatot. A három falut külön vezetékből látják el vízzel, értesüléseink szerint a nem messze található Felbáron is túllépi a határértéket az atrazin mennyisége, ez azonban nem veszélyes az emberi szervezetre. A bősi kutak vize tiszta.

Szív- és érrendszeri panaszok, retinadegeneráció

Az atrazint az ötvenes évek végén dobták piacra, az egyik legnépszerűbb gyomirtó szer volt, elsősorban a kukoricára használták. „Az Európai Unió 2004-ben betiltotta a vegyszert, és körülbelül 2006-tól nem használják” – tájékoztatott Csicsai Péter növényvédelmi szakember. Hozzátette, 2014 óta új értékelés alapján fokozatosan kivonják a forgalomból a vegyszereket.

A vízzel és a légutakon keresztül is bekerülhet az emberi szervezetbe. Ha nagymértékben van jelen, számos megbetegedést okozhat, szív- és érrendszeri panaszokat, izom- és retinadegenerációt okozhat.

Önnek ajánljuk

Szombat reggelre sikerült eloltani a tüzet Eperjesen

Egymillió eurót különít el tartalékalapjából a kormány Eperjes számára

Slovan–DAC focimeccs a tévében

Kassa felajánlotta, hogy elszállásolja az eperjesi gázrobbanás károsultjait

Napokkal a robbanás előtt is már erős gázszag érződött az eperjesi tömbházban

Dartsverseny Érsekkétyen, tizennégy céltáblával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.