Régió

Selmecbánya új várát egy évre jelképesen Érsekújvárnak adják

Érsekújvár | Január 18-án Selmecbányán értékelik az elmúlt év kulturális eseményeit, rendezvényeit. A történelmi város önkormányzatától aznap veszi át az érsekújvári önkormányzat küldöttsége a Kultúra városa címet. Érsekújvárban január 23-án a császári-királyi lovardában tartják az egész éves Lég(Új)Vár projekt ünnepélyes megnyitóját.
Száz Ildikó

2020. január 15. 20:00

Érsekújvár
- Képarchívum

Érsekújvár küldöttsége Emília Vášáryová színművésztől, a 2019-es selmecbányai rendezvénysorozat pártfogójától veszi át a Kultúra városa címet Ľubica Laššáková kulturális miniszter, Jozef Kovalčik, a Művé-szetet Támogató Alap igazgatója és Nadežda Babiaková, Selmecbánya polgármestere jelenlétében. Érsekújvár már egy évvel ezelőtt is kiváló pályázattal vett részt a versenyben, de akkor Selmecbánya megelőzte.

2019 júniusában a Pozsonyi Egyetemi Könyvtár épületében zajlott a Kultúra városa 2020 döntője, és Érsekújvár, Igló, valamint Ólubló került az élmezőnybe. A győztes érsekújvári projekt a Vzdušné zámky, magyarul Lég(Új)vár nevet kapta. Az előkészítő csapat azért választotta ezt az elnevezést, mert nagy szükség van az álmokra, amelyeket csak közösen lehet megvalósítani. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere hangsúlyozta, hogy a rendezvénysorozatokba bevonják a városi szervezeteket, önkormányzati iskolákat, egyházakat, megyei fenntartású kulturális intézményeket, valamint a művészeti alapiskolát.

Jana Mikitková rendező, a Kultúra városa 2019 selmecbányai zárórendezvény forgatókönyvírója lapunkat arról is tájékoztatta, ami eddig még titoknak számít a rangos címtől búcsúzó és a kultúra fővárosa címért érkező küldöttség számára. „Egy évre jelképesen bérbe adjuk a várat Érsekújvárnak. Az adta az ötletet, hogy a selmecbányai új vár egy rakétához hasonlít. A városban nagyon sok történelmi műemlék található, sajnos ugyanez nem mondható el Érsekújvárról, ahol a második világháború során számos értékes épületet romboltak le. A rangos Kultúra városa cím átadásakor kivilágítjuk a selmecbányai új várat, miközben még nagyobb hangsúlyt, még erősebb kontúrokat kap annak rakétára hasonlító alakja. Videómappolással, káprázatos tűzijáték kíséretében jelképesen átrepítjük a várat Érsekújvárba. Ezt követően kialszanak a fények, mintha az új vár valóban teljesen eltűnt volna Selmecbánya lankáiról” – tájékoztatott Jana Mikitková. A rendezőnő elárulta, hogy az érsekújvári küldöttség is beszáll az ünnepség végén a jelképes rakétába, és egy időkapszula elhelyezését tervezik, hogy ilyen módon emlékezzenek a Kultúra városa cím rendezvényeire. Különleges helyszíneken is zajlanak majd rendezvények, a fák koronái közt, vasútállomáson, óvodában, lepusztult ipari épületek csarnokaiban, vagy lakótelepi házak bejárataiban. 

Az Akkor Érsekújvárban ciklus keretében lehetőségük lesz a látogatóknak történelmi sétát tenni a már nem létező vár bástyáinak útvonalán. A Gondolkodás fesztiváljának résztvevői elmélyülhetnek a filozófia rejtelmeibe, hét programot szerveznek a zsidó kultúra népszerűsítésére, és számos magyar rendezvény vár az érsekújváriakra és a városba látogatókra a város és a helyi szervezetek jóvoltából. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Danko

Indulatos pártelnöki vita

Zuzana Čaputová

VIDEÓ: Saját vitaműsorral jelentkezett Zuzana Čaputová

peter pellegrini

Pellegrini üzent a kórházból

Lichtmannegger László

VERSEK ÉS ARCOK: A gyűlölködés jelen van a mindennapokban

Józanságpárti felvonulás a 20. század elején

Egy balul sikerült társadalmi kísérlet - A száraz Amerika

Quentin Tarantino

Apa lett Quentin Tarantino

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.