Sátoraljaújhelyen épül a világrekokrder függőhíd, egyszerre akár 300 ember is átkelhet rajta

A függőhíd közepén egy speciális üveglap is elhelyezésre kerül, mely még izgalmasabbá teszi a hídon való átkelést
Sátoraljaújhely |

Ha minden a tervek szerint halad, a látogatók már jövő év májusában átkelhetnek azon a több mint 700 méter hosszú, két irányban is járható függőhídon, mely saját kategóriájában a világ leghosszabbjának számít. A Nemzeti Összetartozás Hídjával járó fejlesztés a Zempléni Kalandpark vezetése szerint éves szinten akár egymillió látogatót vonzhat a térségbe.

A saját kategóriájában világrekordernek számító, két irányban járható gyalogos függőhíd építését nagyjából két évvel ezelőtt, 2021 utolsó felében kezdték el építeni a Sátoraljaújhely felett kimagasló Szár-hegy és Várhegy között. Ahogy azt ottjártunkkor szerkesztőségünknek Kőrösi Ádám, a Zempléni Kalandpark igazgatója elmondta, a híd járófelületét az elkövetkezendő napok-hetek során teljes hosszában befejezik a munkások, azt követően pedig megkezdik az utolsó simítások végrehajtását, beleértve a függőhíd két oldalból történő stabilizálását és a híd körüli talajmunkálatokat is. „A jövő év első felére tervezett átadás időpontja természetesen attól függ leginkább, hogy mostantól kezdve milyen tempóban halad tovább a munka. Sok minden befolyásolja a folyamatot, de a jelenlegi helyzet szerint minden az ütemterv szerint halad. Abban azonban már most is biztosak vagyunk, hogy a híd szerkezete az emberek biztonsága érdekében olyannyira túl lett dimenzionálva, hogy egyszerre akár háromszáz ember is tartózkodhat rajta. Ez a szám azért is fontos, mert míg a világon vannak a miénkhez hasonló hidak, azokon egy időben csak egy irányban közlekedhetnek a gyalogosok. A sátoraljaújhelyi függőhídon az emberek mindkét irányban átkelhetnek majd” – közölte lapunkkal a kalandpark igazgatója.

függőhíd

700 méter hosszú, 80 méter magas

Az összesen 4 milliárd forintba (nagyjából 10 millió euró - a szerk. megj.) kerülő létesítmény a legmagasabb pontban 80 méter magasan húzódik a föld felett, teljes hossza a kalandpark igazgatósága szerint a 700 métert is meghaladja.

„A szerkezet biztonságának megőrzése érdekében a látogatók egy automatikus számlálórendszer segítségével léphetnek majd a hídra, mely a kimenők és a bejövők számát összesítve fogja irányítani a forgalmat. Mivel a kalandparkban az elmúlt évek során több fejlesztést is véghezvittünk, beleértve a két hegy közötti kötélpályát, a két irányban közlekedő kabinos felvonókat, az évtizedek óta üzemelő libegőt és a bobpályát, bízunk benne, hogy az ide érkezők akár egy teljes napot is eltöltenek majd nálunk. Azon kívül, hogy saját kategóriájában a mi hidunk lesz a világ leghosszabbja, egy különleges világító rendszert is kap a szerkezet, melynek segítségével előre programozott színekben tudjuk majd megvilágítani. Ezentúl speciális biztonsági funkciókkal is el lesz látva, ami igazából azt jelenti, hogy kép- és hangátvitelre is képes segélyhívó berendezések is lesznek rajta” – tette hozzá Kőrösi Ádám, aki szerint a kalandpark éves szintű, nagyjából 250 ezres látogatottsága a híd átadása után az egymilliót is elérheti.

híd

„Az egyik turisztikai ügynökség számítása szerint a híd megnyitása után éves szinten ötszázezer és egymillió látogatóra számíthatunk. Ez ugyebár azért is fontos, mert bár a híd a Zempléni Kalandpark irányítása alatt fog üzemelni, a bevétel elsősorban a sátoraljaújhelyi önkormányzat költségvetésébe folyik be. A forgalomnövekedés terveink szerint a kalandpark, s ebből eredően a város gazdasági helyzetét is javítani fogja, ugyanakkor nagyon fontos számunkra, hogy a látogatók növelésével a térség turisztikai aktivitását is növeljük” – zárta a kalandpark igazgatója.

hídláb
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?