Régió

Sándy Gyula építőművészetéről nyílt kiállítás a rimaszombati múzeumban

Rimaszombat | Sándy Gyula építész munkásságát mutatja be a Napsugaras tornyok című kiállítás a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. A kiállítás, mely a Magyar Építészeti Múzeum és a Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ szervezésében valósult meg a művész születésének 150. évfordulója alkalmából, 2019. március 29-ig látogatható.
TASR

2018. december 10. 11:29

- Fotó: Fortepan

„A tárlatot, mely tervrajzokon, dokumentumokon és fényképeken keresztül dokumentálja Sándy művészeti tevékenységét, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramjának keretén belül a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, Bodó Péter művészettörténész állította össze, és Bélavári Krisztina (Magyar Építészeti Múzeum) fényképei illusztrálják” – számolt be róla  Angelika Kolár, a múzeum művészettörténésze. Hozzátette: a kétnyelvű (szlovák-magyar) tárlat először Budapesten került bemutatásra.

Kolár elmondta: családjának köszönhetően Sándyt erős szálak fűzték Rimaszombathoz, az elismert szobrász, Ferenczy István is a rokonai közé tartozott. Egyik első építészi munkája szintén a városhoz kötődik, az egykori Koháry utcában egy gazdasági épületet alakított át lakóházzá. Sándy nevéhez köthető továbbá a helyi református templom tornyának átépítése is, s az ő tervei alapján jött létre a templom oldalában 1909-ben elhelyezett Ferenczy-kripta. 

Pályája során közel félszáz evangélikus templom terveit készítette el, melyek közül 27 meg is valósult. „Alkotásait számos szlovákiai városban, így Rimaszombatban, Breznóbányán és Kassán is megcsodálhatjuk” – zárta Kolár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?