Rosszul sült el a vízvezeték-felújítás

vízvezeték-felújítás nemesócsa
Nemesócsa |

Tavaly év végén pályázati pénzből mintegy 900 méteres szakaszon kicserélték a rossz állapotban lévő, öreg vízvezetékcsövet a Vasút utcában. Üröm az örömben, hogy a pályázat nem tartalmazta az egyes háztartásokhoz vezető csatlakozók cseréjét, ami további 27 ezer euróba került.

Magyarics Gusztáv polgármester nemrégiben összehívta az érintett szakaszon élő lakosokat – mintegy 45–50 háztartásról van szó –, hogy megvitassák a csatlakozók költségének finanszírozási módját. A gyűlésen azonban elszabadultak az indulatok, a lakosok ugyanis abban a hiszemben voltak, hogy a vezeték- és csatlakozócsere nem terheli őket anyagilag. Panaszukat szerkesztőségünkhöz is eljuttatták, nehezményezve, hogy háztartásonként 630 eurót kellene fizetniük, amiről előre nem, csak a beruházás megvalósulását követően tájékoztatta őket a polgármester.

Nem akarnak fizetni

A lakosok rámutattak, hogy az ott élők többségének havi fizetése sem éri el a 630 eurót, ráadásul sok kisnyugdíjas is lakik az utcában, akik nem engedhetnek meg maguknak ilyen kiadást. „Nem vagyunk hajlandók fizetni, inkább maradt volna a régi vezeték” – szögezte le egy ötvenes évei végén járó férfi. Mások az árat tartották irreálisnak, egyszerűen nem értik, mi kerülhet egy csatlakozó beszerelésén 630 euróba. „Beszéltünk szakemberekkel, és azt mondták, 80 euró egy rákötés. Azt se tudjuk, milyen költségeket számoltak fel, csak fizessünk” – panaszolták. Nehezményezték továbbá, hogy a vezetékcsere miatt felbontott kocsibejárókat a kivitelező nem állította helyre, eső után nagy a sár, és attól is félnek, hogy a felbontott rész megsüllyed.

Patthelyzet alakult ki

Magyarics Gusztáv úgy fogalmazott: patthelyzet alakult ki, amire megoldást kell találni. „A község 2016-ban nyújtotta be a pályázatot a környezetvédelmi minisztérium enviromentális alapjához a vízvezeték cseréjére a Vasút utcában, itt van ugyanis a községben a legrégibb vízvezeték, és egyre gyakoribbak a csőtörések. Eddig a hibaelhárítással járó költségek a működtetőt, a KOMVaK víz- és csatornaműveket terhelték, pontosabban a nekünk fizetett bérleti díjból fedezték. Ám a társaság már korábban jelezte, felbontja a községekkel, köztük Nemesócsával is a vízvezeték-hálózatra vonatkozó bérleti szerződést, és a jövőben csak működtető lesz. Vagyis a javítás, a hibaelhárítás költségei ezentúl az önkormányzatot terhelik” – magyarázta a helyzetet a polgármester. Ezért is fogadták örömmel, hogy 2017 márciusában az első, mintegy 850–900 méteres szakasz kiépítésére 150 ezer eurót nyertek, amihez az önkormányzatnak csupán 5 százalék önrésszel kellett hozzájárulnia. Sajnos a pályázat elbírálója a rákötéseket indokolatlan költségnek minősítette, és kivette a tervezetből. A közbeszerzést az aranyosmaróti Hass cég nyerte, amellyel szeptember végén sikerült aláírni a szerződést, a munkálatokat pedig november végéig kellett elvégezni. „A cég szakemberei figyelmeztettek arra, hogy az új fővezetékre nem lehet rákötni az eddigi csatlakozókat, a kétfajta technológia ugyanis nem kompatibilis, ezért ki kell cserélni őket – mondta Magyarics Gusztáv. – Ezért bíztam meg a céget a csatlakozók cseréjével, hogy ne legyen fennakadás a vízszolgáltatásban. Gyorsan kellett dönteni, hiszen hiába lett volna új vezeték az utcában, ha a háztartások nem tudtak volna rácsatlakozni. Az ivóvízellátás viszont törvényből adódó kötelessége az önkormányzatnak.” A 27 ezer eurót azonban valakinek ki kell fizetnie. A község egyelőre a költségek felét térítette meg a kivitelezőnek. „Ezt a helyzetet szerettem volna felvázolni a lakosoknak és beszélni a terhek elosztásának lehetséges formáiról, de a találkozó veszekedésbe torkollott – mondta a polgármester. – A község anyagi helyzete jelenleg megengedi, hogy kifizessük az összeg második felét is, de nem tartanám korrektnek a többi lakossal szemben, hogy a falu költségvetését terheljük ezzel. Hiszen további szakaszokon is tervezzük a vízvezetékcserét, és ha most kifizetnénk a rácsatlakozást a lakosok helyett, később a többi polgár is erre hivatkozva kérhetné, hogy nekik is térítsük a költségeket. Egyébként a lakosok hozzáállása annyira elkeserít, hogy fontolóra veszem, folytassuk-e egyáltalán a vezetékcserét és benyújtsuk-e pályázatunkat. Úgy gondolom egyébként, hogy az egész ügy mögött már az önkormányzati választások közeledtét kell látni, az ellenfeleim így próbálnak lejáratni.”

Újabb fórum

A polgármester rámutatott arra is, hogy évek óta nem emeltek adót a községben, pedig épp az adóemelésből származó pluszbevételekből lehetne akár ilyen kiadásokat is fedezni. Szerinte azt is tudatosítaniuk kellene a lakosoknak, hogy az önkormányzat nem szociális intézmény. A lakosok szerint indokolatlan magas rákötési összeggel kapcsolatban pedig megjegyezte: látva a kialakult helyzetet, a közeljövőben újabb lakossági találkozót hív össze, amelyre meghívja a KOMVaK és a Hass cég képviselőit is, akik magyarázatot adnak az egyes tételekre. „Azt azonban még egyszer hangsúlyoznám, hogy egyelőre senki nem kéri a lakosoktól a 630 eurót, a múltkori fórumon a lehetséges megoldásokat szerettem volna velük megvitatni, de konstruktív javaslattal senki sem állt elő” – tette hozzá Magyarics Gusztáv.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?