Régió

Részleges újranyitás szigorításokkal Léván és Érsekújvárban

Érsekújvár/Léva | Több megyei és városi fenntartású intézményben fogadják hét elejétől a látogatókat, néhány kiállítást meghosszabbítottak. Egyes sportlétesítmények üzemeltetői is értesítették a vendégeiket, hogy szigorú biztonsági intézkedések betartásával, de már látogathatók.
Száz Ildikó

2021. április 21. 10:45

Thain János Múzeum
Az Egy könyvtár kincsei kiállítást nem volt ideje megtekinteni az érsekújvári közönségnek, de hamarosan bemutatják Párkányban. - A szerző felvétele

A megyei fenntartású Barsi Múzeum hétfőtől fogadja a látogatókat az állandó kiállítások megtekintésére.

Lévai programok

A régészeti, népviseleti, gyógyszerészeti, a régi mesterségeket és a vár történelmét bemutató tárlatokon kívül megtekinthető a Varjak és rokonaik kiállítás, melyet 2019-ben Rimaszombatban láthatott a közönség. A lévai érdeklődők számára május 16-ig meghosszabbították a varjúfélék életét ismertető kiállítást. A Barsi Múzeum hétköznapokon 9 és 16, hétvégén 10 és 16 óra között fogadja a közönséget. Májustól ismét látogatható hétfőtől vasárnapig 9-től 16 óráig Pavol Turčan egykori molnártelepe és vízimalma a Szikincepatak mellett Bagonyán (Bohunice) és a borfői (Brhlovce) barlanglakások. A lévai zsinagógában március végére tervezett Peter Lipa és AMC trio Plus koncertet szeptember 7-re halasztották. A lévai uszoda felújítását év elején sikerült befejezni, a tervek szerint a vízelemzést követően péntektől, április 23-tól korlátozott létszámban, de látogatható lesz a létesítmény.

Érsekújvári helyzet

Érsekújvárban a Thain János Múzeum keddtől fogadja a látogatókat az állandó régészeti, történelmi, népművészeti kiállítások, valamint az Anton Bernolák- és a Czuczor Gergely- emlékszobák megtekintésére. Keddtől péntekig 8 és 17, szombaton 9 és 13 óra között. Varga Zsuzsanna történész, a múzeum dolgozója elmondta, egy hónappal meghosszabbították az Egy könyvtár kincsei kiállításukat, de most már kénytelenek voltak szétszedni, mert festik a háttereket. Egy hónapig nem lesz időszaki kiállítás, majd a Varjak és rokonaik természettudományi tárlatot nyitják meg, ezúttal Érsekújvárban.

„Sajnos alig egy hétig láthatta a közönség az Egy könyvtár kincsei kiállítást, mert decemberben ismét be kellett zárni a múzeumot”

– mondta Varga Zsuzsanna.

Májustól Párkányban lesz látható a jeles turkológusokat bemutató anyag. A közönség megismerkedhet Blaskovics József világhírű turkológus életútjával, műveivel, valamint olyan jeles Keletkutatókkal, mint Németh Gyula, Germanus Gyula, vagy Fekete Lajos, az első oszmán okiratok megfejtője. Az Anton Bernolák Könyvtár Törökszalasztó utcában található részlegeit nem nyitják meg, továbbra is csak megrendelhetik a könyveket az olvasók, melyeket szerdán és pénteken 14 és 16 óra között vehetnek át. A megyei intézmény vezetése ezt azzal indokolta, hogy gond van a vízellátással és a fűtéssel, amit rendeződik a helyzet, ismét kinyithatnak. Ezen a héten megnyitották a könyvtár városháza mögötti épületében lévő szakirodalmi részleget, ahova hét napnál nem régebbi teszt felmutatásával léphetnek be a látogatók.

A városi Novovital cég megnyitotta az újvári teniszpályákat, ahová hétfőtől vasárnapig, 8-tól 20 óráig várják a vendégeket, hét napnál nem régebbi negatív teszt felmutatása itt is szükséges, a tíz évnél fiatalabbaktól nem kérnek ilyen igazolást.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
mato

Matovič és Sulík továbbra is az utalványok miatt hadakozik

gázár

Mennyit fizetünk jövőre a gázért?

Eduard Heger

Heger: a lockdown-t Lengvarský fogja felülvizsgálni a csapatával

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Kulák

Kattintás a Régi Győrre: dédapám miatt hívták Kuláknak a vendéglőt (GALÉRIA)

eurozóna

Történelmi csúcson az infláció az euróval fizető országokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.