Régió

Renoválják a nyékvárkonyi plébániát

Nyékvárkony | Nyékvárkony örömmel nyugtázta, hogy Zsidó János esperesplébános 30 év után visszatért a helyi plébániára. Komoly tervei vannak a jövőre nézve.
Somogyi Katalin

2020. október 15. 18:15

Nyékvárkony
- Somogyi Tibor felvétele

Zsidó János a bősi plébánián kezdte meg papi szolgálatát, miután 1977-ben a pozsonyi Szent Márton-dómban pappá szentelték. Néhány évvel később a nyékvárkonyi plébánián 1993-ig szolgálta a híveket, az elhunyt elődjét helyettesítette, így naponta ingázott Bős és Nyékvárkony között. „Most pedig minden megismétlődik. Ugyanúgy Bősön lakom a húgoméknál, és naponta járok Nyékvárkonyra misézni. Legalább is addig, amíg be nem fejeződik a paplak egy részének a felújítása. Tulajdonképpen ugyanabba a folyóba tértem vissza” – meséli a plébános.

1993-ban Dunaszerdahelyre helyezte az érsekség, ahol 2000-ig szolgált, Fél község következett a szolgálatok sorában, ahol ez év júniusáig törődött a hívőkkel. Miután nyugdíjaskorba lépett, maga kérte, hogy visszatérhessen Nyékvárkonyra. „Nagyon szép emlékek fűznek ehhez a faluhoz, ez is volt a döntő ok, hogy ide kértem az áthelyezésemet. Emlékszem, annak idején mi indítottuk el a cserkészmozgalmat a faluban, amely máig fennáll, minden misén tele volt a templom. Nem utolsósorban pedig én is megöregedtem, jobban oda tudok figyelni egy falu híveire, mint négy községére, Félen négy falu híveit szolgáltam három templombanˮ – magyarázza a régi-új esperesplébános. Az első feladatok közé tartozik a parókia, a paplak felújítása, amely eléggé elhanyagolt állapotban volt, hiszen néhány éve lakatlan. Mivel egy viszonylag nagy házról van szó, csupán az egyik része fog paplakként szolgálni, a másik felében egy közösségi teret szeretne a plébános kialakítani. „Van itt egy akár 70 személy befogadására is alkalmas helyiség, ahol előadásokat, különböző találkozókat szervezhetnénk. Régi cserkészként, mindenképpen folytatni szeretném a cserkészélet aktivitásait is a községben. A templom is állandó odafigyelést kíván, hiszen ritka értékek lapulnak meg benne, a 13. században kezdték építeni. A járás egyik legértékesebb temploma, amely nemcsak egyházi, de kulturális célokat is szolgálhatna a jövőben, akár koncertek helyszíne is lehetne” – beszélt terveiről Zsidó János.

„Minden délután elmegyek Bősről az esti szentmisére Nyékvárkonyra, a mise után még legalább egy órát várok, ha valakinek szüksége lenne rám. Ettől függetlenül a papnak ott a helye, ahol a hívei vannak. Most az új megszorítások fényében még inkább, hiszen csütörtöktől már nem lehet közösségi miséket tartani, de én azért minden nap egyedül megtartom a misét a híveimért. Bízom benne, hogy pár héten belül befejeződnek a felújítási munkálatok, és a karácsonyt már közösen fogjuk ünnepelni” – bizakodik Zsidó János. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.