Régió

Rendhagyó lesz az adventi időszak

DUNASZERDAHELY/GALÁNTA SOMORJA/ALISTÁL/ DEÁKI/ CSALLÓKÖZNÁDASD/ NYÉKVÁRKONY/ÉRSEKÚJVÁR/ KOMÁROM/TAKSONYFALVA | A koronavírus-járvány az idei adventi időszakra is rányomja bélyegét. A programok többsége elmarad, az önkormányzatok tömegmentes gyertyagyújtásra készülnek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2020. november 28. 15:00

advent
A hétvégén gyújtják meg az első adventi gyertyát, a komáromi koszorú pénteken készült - Vataščin Péter felvétele

Dunaszerdahelyen is rendhagyó lesz az idei adventi és ünnepi időszak. Díszkivilágítás és adventi koszorú is lesz, de a járványügyi intézkedések miatt elmarad a karácsonyi vásár, és a hozzá kapcsolódó ünnepi programok.

Online gyertyagyújtás

Az adventi gyertyagyújtás részben az online térbe költözik, a kultúrház előtti koszorún vasárnaponként a város vezetői gyújtják meg a gyertyákat, majd a város hírportálján és a városi tévében is megosztják gondolataikat. Az önkormányzat közölte, hogy idén a hagyományos szilveszteri utcabál és tűzijáték is elmarad, csakúgy, mint Somorján, ahol szintén csendes lesz az ünnepvárás. A város karácsonyfáján december 5-én kapcsolják be a díszkivilágítást, most azonban nem lesz hagyományos Mikulás-ünnepség, és a Mikulás sem jár majd házról házra a tűzoltókkal, hogy átadja a csomagokat a gyerekeknek. Orosz Csaba polgármester közölte, hogy az tervezik, december 10-től 12-ig legalább két napon karácsonyi ételeket, italokat is árulnak majd a téren, de a Közegészségügyi Hivatal rendelkezései szerint az ételeket tilos helyben elfogyasztani, kizárólag csomagolva adják. A felsőcsallóközi városban az óvodákat és az iskolákat is bevonják a közterületek kidíszítésébe.

Törölt programok

A lapunk által megkérdezett csallóközi községek polgármesterei arról tájékoztattak, hogy egyelőre minden tervezett adventi és karácsonyi programot lemondtak. „CsallóköznádasdonmegrendeltükaMikuláskamiont a gyerekek számára, de a járványra hivatkozva a szervezők lemondták“ -tájékoztatta lapunkat Bóna Zsuzsa polgármester. Alistálon alkalmazkodtak a helyzethez és innovatív módon készülődnek a karácsonyi ünnepekre. Advent első vasárnapjától kezdve szentestéig minden vasárnap a községi hangosbemondó segítségével közvetítik a gyerekek ünnepi műsorát, amely egyébként az adventi koszorú soros gyertyagyújtásánál hangzott volna el. Természetesen estére a gyertyákat is meggyújtják, csak nem tömeg jelenlétében.

Érkezik a Mikulás

„A Mikulást sem vesszük el a gyerekektől, szombaton, december 5-én végigjárja a falut a Mikulás-kocsi. A gyerekek kijönnek a kapu elé és minden gyerek megkapja a mikuláscsomagját“ - mesélt az előkészületekről Horváth Tamás polgármester. Hasonló ötlete támadt Nyékvárkony polgármesterének, Fazekas Istvánnak is, aki Mikulásnak öltözve fogja december 5-én lovas kocsival (ha lenne hó, akkor szánon) széthordani a mikuláscsomagokat a helyi gyerekeknek. Egyházgellén az első gyertyagyújtásakor megszentelik az adventi koszorút, több programot nem mertek szervezni. Csallóközcsütörtökben ma délután egy kültéri szertartás keretében meggyújtják az első gyertyát. Pozsonyeperjesen holnap, vasárnap a templomban tartott mise után lesz az első gyertyagyújtás, egy hét múlva, december 6-án az önkéntes tűzoltók vállalták a Mikulás szerepét, minden gyerek, aki a kapuban várja majd a Mikulást, csomagot kap.

Pénz nélkül

Néhány önkormányzat online adventi koncerteket szervez és ezekre invitálja a helyi lakosokat. A kisebb településeknek viszont komoly gondot okoz az országos tesztelésre fordított anyagiak hiánya, a járvány miatt egyébként is jelentősen megcsappantak a települések bevételei. Sőt, olyan községek is vannak, amelyek a decemberi bérekre szánt tartalékokból fedezték a kötelező tesztelés költségeit. Eddig az állam nem fizette vissza a falvak pluszköltségeit.

Vásár nem, piac lesz

„Érsekújvár önkormányzata szeretett volna az adventi időszakban legalább kisebb, szerényebb karácsonyi vásárt rendezni, de mivel tömegrendezvényről van szó, a Közegészségügyi Hivatal nem hagyta jóvá ezt a szándékát“ - tájékoztatott Bernáth Petra, az Érsekújvári Városi Hivatal szóvivője. A járási székhely főterét, utcáit karácsonyi díszek teszik ünnepivé. Megtudtuk, hogy idén is elkészítik az adventi óriáskoszorút a főtéri Szentháromság-szobornál. Bernáth Petra elmondta továbbá, hogy az első adventi gyertya meggyújtására vasárnap kerül sor, de közönség nélkül. Érsekújvárban semmilyen karácsonyi programot nem tartanak meg a járványügyi helyzet miatt.

Léván idén elmaradnak a karácsonyváró rendezvények és a Hősök terén sem lesz hagyományos karácsonyi vásár a koronavírus miatt. Vágsellye önkormányzata arról értesítette a lakosokat, hogy a városháza előtt és a Vágvecse városrészben lévő Pribina parkban felállították a karácsonyfákat. A fenyőfákat a vágsellyei lakosok ajándékozták a városnak. A kultúrház előtt idén nem állítanak fát, mert hamarosan kezdődnek a felújítási munkálatok az épületben. Ünnepi díszítést kap a korzó, ahol szigorú higiéniai előírásokat betartva rendszeres időközönként megnyitják a gazdapiacot, ahol már karácsonyi portéka is kapható. Az érsekújvári járásbeli Tardoskedden felhívást intéztek a lakosokhoz, hogy kapcsolódjanak be a Tardoskeddi élő advent programba. Várják olyan magánszemélyek és vállalkozók jelentkezését, akiknek a kirakatai, ablakai az utcára, közterületekre nyílnak és a tulajdonosok vállalnák az adventi naptár valamelyik számának a kihelyezését. A számot a családi ház kapujára is kiakaszthatják. A játék célja összegyűjteni az adventi naptár huszonnégy számát, jelentkezni lehet az erika.csikosova@ tvrdosovce.sk címen. November végén a résztvevők kapnak egy titkos sorszámot és utasításokat arra vonatkozóan, melyik nap kell feldíszíteniük az ablakot, illetve a kirakatot.

Lesz betlehem

Taksonyfalván a település központjában felállított koszorú megáldásával veszi kezdetét az adventi időszak, amelyet Nagy Péter katolikus plébános és Kerekréty Miroslav evangélikus lelkész végez el a polgármester, Mészáros Márta részvételével. A hagyományos vásár és az adventi rendezvények elmaradnak. „Ilyenkor kiállítást, közös éneklést szoktunk szervezni a gyerekek, a cserkészek, a templomi kórus bevonásával, de idén semmi nem lesz. A koszorúhoz közel egy kis házikót szoktunk felállítani, amely az advent első időszakában úgynevezett Mikulásházként funkcionál, majd később átalakul betlehemmé. A mikulási tartozékokat most is kihelyezzük, de nem lesz vásár és nem jön a Mikulás a térre. Minden évben ilyenkor szoktunk minden gyereknek 10 éves korig egy csomagot átadni, de ebben a formában ez nem kivitelezhető. Mikulás után berendezzük a betlehemet, ahogy minden évben, most is a helyi fafaragó, Molnár Csaba szobrai díszítik majd a falu központját“ -mondta el a polgármester.

Deákin is csak az adventi koszorút állítjákfelafaluközpontjában,demás rendezvénnyel nem készülnek. Elmarad a koszorú felszentelése, az ünnepélyes gyertyagyújtás advent első vasárnapján, illetve a karácsonyi vásár is. Az Együtt Deákiért Polgári Társulás szervezésében minden évben Miklós napján lovas kocsival járja a falut a Mikulás, egy ördög és egy angyal. Idén is útra kel a csapat, de most azzal a különbséggel, hogy nem szállnak majd le a kocsiról, de aki szeretné, az kimehet az utcára megnézni a felvonulást.

Adomány gyógykezelésre

A galántai székhelyű Templars Polgári Társulás évről évre minden adventi vasárnapon az Esterházykastélyban szervez jótékonysági rendezvényt. Az előző években minden gyertyagyújtás alkalmával egy-egy rászoruló, általában komoly betegségben szenvedő gyermeket nevelő családnak adományoztak pénzt gyógykezelésre. A pénzadományokat mindig valamilyen jótékonysági rendezvényen gyűjti össze a szervezet. Horváth Tamás, a társulás alapító tagja elmondta, idén csak a szervezők lesznek jelen a gyertyagyújtáson, amelyet videóban közvetítenek a közösségi oldalon, az interneten. Csak a negyedik adventi vasárnapon adnak át adományt egy dongalábú kisfiúnak, hogy a gyógykezelését támogassák.

Adventi naptár

Komáromban is szerveznek élő adventi naptárat. A szervező Kliment Andrea úgy tervezi, december 1-től minden nap kivilágítanak egy-egy ablakot a városban az aktuális dátummal. Az elképzelés szerint kétszer 24, vagyis 48 jelentkezőt várnak, akik vállalják, hogy saját kreativitásukkal és ötleteikkel kialakítják az ablaknaptárakat. A lakóházak és lakások ablakai mellett kirakatokat is ki lehet díszíteni. A jelentkezők között kisorsolják majd, hogy kinek melyik számot kell megjelenítenie. December 1től minden nap közzéteszik a térképet, amelyen a pontos cím feltüntetése nélkül megjelölik az adott nap számát. Emellett már elkészült Komárom adventi koszorúja, amely a Klapka téren várja, hogy meggyújtsák rajta az első gyertyát. A koszorúval szemben már áll a város karácsonyfája, ünnepi díszítést kap a városháza is. Keszegh Béla polgármester érdeklődésünkre elmondta, keresik a módját, hogy miként tudnának még életet lehelni a városközpontba a karácsonyváró időszakban. Elképzelhető, hogy forralt bort és más meleg italokat lehet majd vásárolni a Klapka téren. Emellett úgy tervezik, legalább vasárnaponként egymástól biztonságos távolságra felállítanának néhány standot, ahol különböző termékeket lehetne megvásárolni. (béva, sk, száz, mb,vp)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Probléma- és várakozásmentesen tesztelték a lakosokat a csallóközi településeken

A városi tömegközlekedés autóbussza, amelyet mintavételi ponttá alakítottak át (a szerző felvétele)

Pozsonyban is gördülékenyen zajlott a tesztelés

Heger

Tízezrek kezdik el törleszteni a hitelüket

ingatlanadó

Ingatlanadó-bevallás január végéig

koronavírus Nagy-Britannia

A szakértők szerint kérdéses, hogy több halálesetet okoz-e az új brit variáns

Zuzana Kronerová

Zuzana Kronerová: „Örülök, hogy kimásztam belőle”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.