Régió

Rendhagyó börze a pszichiátrián kezelt betegek munkáiból

Érsekújvár | Több évtizedes hagyományai vannak az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet pszichiátriai osztályán kezelt betegek börzéjének, ám a tavalyi őszi bemutatkozásukat mostanra, február derekára voltak kénytelenek halasztani az intézetben zajló felújítási munkák miatt.
Száz Ildikó

2020. február 18. 12:00

Börze a kórház csarnokában
A börze iránt már a reggeli órákban nagy volt az érdeklődés. - A szerző felvétele

Fából ácsolt csodák

A kórház csarnokában fából ácsolt gyerekbútorokat, madáretetőket, faragott dísztárgyakat, valamint díszpárnákat és horgolt játékokat mutattak be. A közönség válogathatott továbbá számos ötletes lakás-kiegészítőből és ajándéktárgyból, amelyek a munkaterápiás foglalkozásokat vezetők leleményességét és a páciensek ügyességét dicsérik. Már a kora reggeli órákban nagy volt az érdeklődés, és gazdára talált egy-egy ajándéktárgy, a vevők között voltak más osztályok főorvosai, orvosai, egészségügyi nővérek, később a kivizsgálásokról visszatérők, rendelőintézetbe látogatók is megálltak és válogattak a bőséges kínálatból. Július Lakatos több évtizede foglalkozik a munkaterápiás műhelyben a betegekkel, fejlesztve azok kézügyességét. A munkaterápiás szakember elmondta, a foglalkozások kezdetén mindig felmérik az adott személy addigi tapasztalatait, ha nehezebb fizikai munkát végzett az illető, akkor kipróbálhatja magát a satupadnál, kedvére fúrhat-faraghat. Ha könnyebb irodai, hivatali munkát végzett, akkor ennek megfelelő foglalatosságot választanak számára. Mindig megbeszélik a munkaterápia résztvevőjével, hogy a hangulatának, adottságának megfelelő tevékenységgel tölthesse az időt. Ha túl sokáig nem tartanak börzét, színültig telik meg a raktáruk szépséges munkákkal, és többet nem tudnak tárolni. Július Lakatos azt is elmondta, hogy nem arra törekednek, hogy művészi alkotások szülessenek, hanem arra, hogy a beteg feloldódjon, csoportos munkát végezzen a társaival, és kedvét lelje a tevékenységben.

Gyógyító munka

Az aprólékos, időnként nem kis figyelmet, összpontosítást igénylő tevékenykedésbe jóleső érzés belefeledkeznie a betegnek. A korábban talán sosem tapasztalt alkotás öröme, illetve az az érzés, hogy mások is boldogan veszik majd kezükbe a kész termékeket, gyógyító hatással van rájuk.

„Hát nem csodálatos munkák? Ezekből igazán bárki szívesen választ. Nagyon ügyes kezek készítették valamennyit”

– hangsúlyozta Katona Lívia, a pszichiátriai osztály főorvosa, miután megszemlélte a temérdek portékát.

Az ötvenöt férőhelyes pszichiátriai osztályon akkut és szanatóriumi részleg működik. Darina Jantošíková főnővér elmondta, a páciensek többsége nem fekvőbeteg, így délelőtt két órás, délután ismét két órás munkaterápiás foglalkozásokat tartanak számukra.

Otthon folytatják

„A beteg állapotától függ, milyen foglalkozást választunk, az egyik legegyszerűbb a párnák töltése. Azt tapasztalom, hogy az osztályon kezeltek szívesen vesznek részt a foglalkozásokon. Van úgy, hogy megvásárolják a kész munkát. Gyakori az olyan eset is, amikor a tőlünk már távozó beteg magával viszi a nyersanyagot és később büszkén elhozza az osztályunkra a kész terméket”

– mondta Jantošíková.

Akadnak betegek, akik a kezelést követően, otthoni környezetben is szívesen folytatják az itt tanult barkácsolást, vagy a kézimunkázást.

A munkaterápiás szakemberektől megtudtuk, hogy idén rendhagyó módon két börzét tartanak majd, mert az idei februári után természetesen megrendezik a hagyományos novemberi bemutatkozásukat is.

Galéria
1-1
2 -2
3 -3
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Húsvét alatt korlátozná a kormány az emberek mozgását

koronavírus rendőrség határ

Regisztrálniuk kell magukat a külföldről visszatérőknek

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.